Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Henri Giraud lansira prvi francuski šampanjac s oznakom ‘bez pesticida’

Šampanjska kuća Henri Giraud najavila je novu etiketu šampanjaca, koja će nositi oznaku  “bez pesticida”. Kao prvi u Champagni, dvije su godine bili pod paskom akreditiranog laboratorija koji provjerava ima li u grožđu od kojega se rade bazna vina za šampanjac tragova ijedne od 189 kemikalija s liste onih koji se konvencionalno koriste u vinogradarstvu. Laboratorij je pronašao samo mikroskopske tragove jednog sredstva koji se ne smatraju znakovitima. 

Korištenje pesticida u vinogradima sve je veća tema u Francuskoj. Claude Giraud za Decanter je rekao da je njihova odluka o šampanjcu bez pesticida rezultat te debat. “Želimo da se ova rasprava nastavi, želimo pokazati da Champagna može biti lider u ovom pitanju,” rekao je. Lani smo pisali o prosvjedima u Bordeauxu, organiziranima nakon prikazivanja dokumentarca koji je otkrio opasne posljedice koje korištenje pesticida u vinogradima ima po zdravlje lokalnog stanovništva, posebno djece koja pohađaju škole u blizini vinograda.

Kuća Henri Giraud nije certificirana kao organski proizvođač (osim jedne etikete koja ima Ecocert certifikat i ne ističe ga u prodaji), ali tvrde da više od trideset godina rade bez pesticida i herbicida i da su proveli temeljite studije tla kako bi razumjeli terroir. U podrumu koriste minimalne količine sumpora. “Koristili smo neke sintetičke proizvode protiv plijesni koja je veliki izazov u Champagni ali odustali smo jer iako nisu kemijski proizvodi, nisu na listi dopuštenih sredstava u organskom uzgoju”, rekao je Giraud, “Nadamo se da ćemo moći nastaviti raditi jednostavno i uvjeriti kupce da se opuste i vrate uživanju u onome što je u boci.”  Novi Giraud šampanjac zvat će se Esprit Nature i na tržište će izići 1. siječnja 2018.  Na toj etiketi i na ostalim njihovim šampanjcima, odsad će biti oznaka  “zero pesticides.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.