Hercegovačka vinarija Zadro, dvostruki platinasti šampion Decantera, u Okrugljaku je predstavila svoja vina

Vinarija Zadro iz Domanovića priredila je jedno od navećih iznenađenja na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama (DWWA)Njene CZ Žilavka iz 2016. i CZ Blatima iz 2015. osvojile su po 95 bodova i platinaste medalje! Riječ je o zaista neusporedivom uspjehu i izvan konteksta Bosne i Hercegovine.  Rezultat vinarije Zadro još je važniji jer je postignut s autohtonim sortama.

U četvrtak navečer u zagrebačkom restoranu Okrugljak okupilo se vrlo mnogo ljudi, da bi Mići Crnjcu i Ivanu Zadri, vlasnicima ove hercegovačke vinarije, čestitali na zaista iznimnim međunarodnim priznanjima.

Prije večere kušali smo kompletan njihov portfolio. Šampionska žilavka prilično je opojno vino, izrazito bogatih floralno-voćnih aroma. Kao da sjedinjuje mirise livade u cvijetu i mirise voćnjaka u zrenju. Na okusu je pak svježa, vrlo mineralna, gotovo slana, s biljno voćnim retrookusom. Žilavka se proizvodi u inoksu. Platinasta blatina ima vrlo lijepu, baršunastu teksturu, perfektno je čista, zaobljena i elegantna, s jakim ali ne preagresivnim aromama i okusima kupina i borovnica, i s jako dugim aftertasteom. Radi se, svakako, o daleko najboljoj blatini koju smo ikada probali.

Vinarija Zadro posjeduje 40 hektara vinograda. Dio položaja nalazi se na 430 metara nadmorske visine, gdje vjetar stalno isušuje vinograde. Vlasnici razmišljaju o prelasku na certificiranu ekološku proizvodnju. Londonski trijumf vinarije Zadro mogao bi, nadamo se, postati prekretnica u razvoju hercegovačke vinske industrije.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Tri najvažnije loše i dobre vijesti na restoranskoj sceni 2017.

Ova je godina, kad je riječ o domaćim…

KOKTELI NA +40 Najbolji hrvatski barmeni predlažu ozbiljne koktele za vruće ljetne dane

jNekoliko toplotnih udara već smo preživjeli, ljetna sezona…

USKRS U NOELU Tri ozbiljna recepta s jagodama, foie gras i pečenim golubom

Prvi poriv koje izazivaju svježe jagode jest da…

18 popularnih sastojaka koktela koji nisu baš bezazleni

Ako vam se nekad dogodilo da se nakon…

Prema Booking.comu zagrebački su hoteli i dalje najjeftiniji u srednjoj Europi

U utorak 25. srpnja ujutro, usred turističke sezone…

Chaud-froid d’Oeuf au Sirop d’Érable Alaina Passarda, najslavnije jaje zapadne visoke kuhinje

Chef Alain Passard je velikan nove francuske kuhinje.…