Hercegovačka vinarija Zadro, dvostruki platinasti šampion Decantera, u Okrugljaku je predstavila svoja vina

Vinarija Zadro iz Domanovića priredila je jedno od navećih iznenađenja na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama (DWWA)Njene CZ Žilavka iz 2016. i CZ Blatima iz 2015. osvojile su po 95 bodova i platinaste medalje! Riječ je o zaista neusporedivom uspjehu i izvan konteksta Bosne i Hercegovine.  Rezultat vinarije Zadro još je važniji jer je postignut s autohtonim sortama.

U četvrtak navečer u zagrebačkom restoranu Okrugljak okupilo se vrlo mnogo ljudi, da bi Mići Crnjcu i Ivanu Zadri, vlasnicima ove hercegovačke vinarije, čestitali na zaista iznimnim međunarodnim priznanjima.

Prije večere kušali smo kompletan njihov portfolio. Šampionska žilavka prilično je opojno vino, izrazito bogatih floralno-voćnih aroma. Kao da sjedinjuje mirise livade u cvijetu i mirise voćnjaka u zrenju. Na okusu je pak svježa, vrlo mineralna, gotovo slana, s biljno voćnim retrookusom. Žilavka se proizvodi u inoksu. Platinasta blatina ima vrlo lijepu, baršunastu teksturu, perfektno je čista, zaobljena i elegantna, s jakim ali ne preagresivnim aromama i okusima kupina i borovnica, i s jako dugim aftertasteom. Radi se, svakako, o daleko najboljoj blatini koju smo ikada probali.

Vinarija Zadro posjeduje 40 hektara vinograda. Dio položaja nalazi se na 430 metara nadmorske visine, gdje vjetar stalno isušuje vinograde. Vlasnici razmišljaju o prelasku na certificiranu ekološku proizvodnju. Londonski trijumf vinarije Zadro mogao bi, nadamo se, postati prekretnica u razvoju hercegovačke vinske industrije.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Zaplijenjen je legendarni venecijanski hotel Danieli. Vlasnik nije plaćao kredit

Jedan od najslavnijih luksuznih hotela na svijetu, Danieli…

6 najboljih hrvatskih široko dostupnih vina koja možete kupiti za manje od 60 kuna

Niz međunarodnih nagrada što su ih ove godine dobila…

7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

U protekla smo dva mjeseca, od en primeur…

12 opsesija koje pokreću dobre chefove

Chef Paul Sorgule jedan je od najboljih pisaca među…

Due Torri u Veroni primjer je odličnog hotela palače, po hrvatskim cijenama

Verona nije osobito velik grad. Ima oko 250…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale – CENTAR

U dugom dijelu Kvartovskog vodiča Kulta Plave Kamenice,…