Zagrebačka restoranska publika, pomalo neočekivano, strastveno se zaljubila u Šakotin Xato

U četvrtak navečer u Xatu svi su stolovi bili puni. Nikome se nije odlazilo doma, pa je oko 11:15 kad smo mi napuštali restoran, ondje ostalo sjediti još barem dvadesetak ljudi, od kojih su neki pričali s dobro raspoloženim Ii priličnom opuštenim chefom Tvrtkom Šakotom. I stolovi na terasi bili su zauzeti cijelu večer, vjerojatno jednu od posljednjih dovoljno toplih da bi se moglo jesti vani.

Kad smo na proljeće prvi put jeli u Xatu, i kad smo ga proglasili uvjerljivo najmodernijim restoranom u Zagrebu, osjećali smo se pomalo nesigurno oko njegova tržišnog uspjeha. Xatov je koncept, naime, prilično nezagrebački, što se podjednako odnosi na asketsko ali funkcionalno i zparavo toplo uređenje, vinsku kartu kojom dominiraju neobična vina (ne samo za zagrebačke kriterije), manjih, često prirodnih proizvođača, kao i kuhanje koje se, sasvim grubo, može opisati kao vrlo autorska izvedenica japanskih i skandinavskih utjecaja, s jakim naglaskom na mikrosezonalnosti.

Sinoćnju večeru u Xatu počeli smo njokima od kvnoje s kiselkastom kremom od bundeve, mousseom od tri vrste sira i uljem od rikule. Njoki su bili bestežinski laki, aromatični, energzirajući i istodobno vrlo bogati u okusu. Juha od bundeve , lješnjaka, karameliziranog maslaca i bučina ulja zamirisala je cijelu blagovaonicu, da bi se idućih petnaestak minuta mirisima nadmetala s flatbreadom s dimljenim black angusom, burratom, bundevom s uljem od zaatara, moleom i emulzijom od citrusa. Ova haute cuisine bruschetta zapravo je školski primjer Šakotine poetike: on svoja jela gradi od različith, često kontrastnih blokova, čije okuse i teksture sjedinjuje s puno smisla za mjeru i sa zaista golemim talentom za uzbudljivu hranu.

Za glavna su nam jela donijeli fenomenalni tartar biftek s prepeličjim jajem i majonezom od čilija, lignje s robate na kremi od mladog krumpira s kućno proizvedenim mileramom (Šakota je veliki fan fermentacija), te jedino rustikalno jelo u Xatu, pečena rebra crne slavonske svinje s tartarom od cikle. Šakotine su lignje najspektakularnije koje smo probali u Hrvatskoj, još otkako je Mario Čerhak prije šest ili sedam godina, u zadnjim mjesecima Marcellina izgradio svoju famoznu bijelu ciglicu sastavljenu do niza slojeva lignjina mesa.

Deserti, koji nastaju u suradnji s Petrom Jelenić, nisu zaostajali za predjelima i glavnim jelima. Naprotiv, breskve s robate s mirinom, bijelom čokoladom s umeboshijem, keksima od maslinova ulja i granitom od smokvina lišća spadaju među najoriginalnija slatka jela koja smo u zadnje vrijeme probali u Hrvatskoj.

Dakle, prije pola godine zaista nismo bili sigurni hoće li zagrebačka restoranska publika prihvatiti predjela od osam elemenata, glavna jela koja u potpunosti transformiraju konvencionalnu namirnicu poput lignje, i deserte koji se temelje na ukiseljenoj japanskoj marelici (masovno se i pogrešno misli da je umeboshi šljiva, premda je riječ o voću koje je najbliže marelici).

Sudeći prema sinoćnjoj gužvi u Xatu, Zagrepčani ne da su prihvatili, nego su se strastveno zaljubili u Šakotino kuhanje. Što znači da i u gastronomiji katkad treba vjerovati u happyend. Tijekom ove sjajne večere prvo smo pili Nikolaihoffov elegantni, uljasti ali  svježi Chardonnay, da bismo nastavili s prilično genijalnom Podveršičevom Malvazijom iz 2012. Večeru za četvero, koja bi bila besprijekorna da je osoblje u sali kadro svladati veliko opterećenje (konobar ni u jednom trenutku nije primijetio da su nam čaše prazne), platili smo oko 1400 kuna. I izašli jako zadovljni u zadnju toplu zagrebačku noć.

XATO
Petrinjska 2, Zagreb

HRANA-5/5  AMBIJENT 4/5  VINSKA KARTA 4/5  POSLUGA 3/5
sve kreditne kartice


FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

20 restorana u koje se ide zbog ambijenta koliko i zbog hrane (THE TRUFFLE)

Ambijent restorana je neuhvatljiva kategorija koja se ne…

Deset najboljih hrvatskih bijelih vina za 2016.

Većina vina iz odlične berbe 2015. već su…

11 trendova koji će obilježiti restorane u 2017.

Uvelike smo prošli polovicu godine, i već se…
vinogradi-setaci

Pet gastroprijedloga za uživanje u babljem ljetu u blizini Zagreba

Vikend će, kažu naši smartphonei (i TV meteorolozi)…

Kako se u Zlatnom dobu zagrebačkih restorana snalaze veterani? Ne baš najbolje

Zagrebačka restoranska ekspanzija obuhvaća niz novih restorana, kao…

NOVI ULIČNI POREDAK Pet najboljih street food lokala u Zagrebu

Street food definitivno je najpopularniji zagrebački ugostiteljski žanr.…