Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina u supermarketima nikad nisu bila jeftinija. Buteljka graševine može se kupiti za 18, a plavca za 25 kuna

vino-supermarket

Rat cijenama određenih kategorija vina na hrvatskom tržištu traje već godinama, pa su neka vina doslovno iz dana u dan sve jeftinija i sve dostupnija najširem krugu potrošača. Rat cijenama započeo je usred krize, kad su pojedini renomirani proizvođači počeli spuštati nabavne cijene svojih buteljiranih vina na razinu jednog eura ili manje, da bi se nastavio u supermarketima, koji su masovno počeli koristiti globalne tehnike maloprodaje vina koje ne poznaju donje granice cijena.

Čak i u vrlo dobrim robnim kućm poptu El Corte Inglés u Španjolskoj, moguće je kupiti puno buteljiranih, uglavnom južoameričkih, ali i španjolskih vina za dva ili tri eura, dok su britanski supermarketi prepuni buteljki u kategoriji do 4,99 funti (ovdje valja reći kako je svojedobna hiperinflacija australskih jeftinih vina zamalo uništila australsku vinsku industriju i prepolovila vrijednost njenog izvoza, jer je uništila reputaciju tih vina).

U Hrvatskoj su do lanjske godine relativno najniže cijene buteljiranih vina imali Vrutak i danas uglavnom nepostojeća Dobra vina. Iločki podrumi u svom su lancu točionica redovito oglašavali akcije, s cijenama buteljki od oko 23 kune, što je odmah dizalo prodaju. Razni lanci sueprmarketa na čelu s Konzumom, također su povremeno za tridesetak posto spuštali cijene najtraženijih buteljiranih brandova, katkad toliko brzo prazneći police da se doslovno nisu stigle puniti.

Čini se, međutim, da je Spar upravo potukao sve rekorde u niskim cijenama buteljiranih vina. Ovih smo dana prelistavali Sparov vinski katalog, pa smo naletjeli, primjerice, na Graševinu Čobanković za 18 kuna po buteljki i na Plavac ugledne vinarije Skaramuča za 25 kuna po buteljki. Vrhunska beljska Graševina, čija je normalna cijena oko 50 kuna, u Sparu se, prodaje za 40, a čitav niz makedonskih buteljki za 13 do 15 kuna. Kod nas popularna, ali već predugo dosta grozna Tga za jug može se kupiti za 25 kuna Čak se i Krauthakerova Vrhunska Graševina spustila par lipa ispod 50 kuna, što je deset do petnaest kuna niže od njene normalne cijene.

Naletjeli smo i na jedno vino s bordoškom oznakom koje se prodaje za 25 kuna, što zapravo objašnjava odluku francuskih vlasti da se prostor pod lošim vinogradima u Bordeauxu drastično smanji kako se ne bi narušavao ugled najvažnije svjetske vinske apelacije. Bit će zanimljio vidjeti kako će Vrutak odgovoriti na Sparov izazov, jer su cijene pojedinih buteljki u Vrutku trenutno desetak kuna više nego u Sparu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.