Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO SE JEDE Za kineski Festival punog mjeseca koji počinje danas

Festival punog mjeseca ili Praznik sredine jeseni, kineska je žetvena svečanost koja se održava 15. dana osmog  mjeseca lunarnog kalendara, kad je pun mjesec. U Kini je to državni praznik, a festival je 2006. proglašen zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom. Slavi se i u Tajvanu i Hong Kongu, a u Vijetnamu ga smatraju drugim najvažnijim tradicionalnim praznikom nakon Téta. 

Na Zapadu, Festival punog mjeseca poznat ponajviše po Mjesečevim kolačićima. Mooncakes su male pite s bogatim punjenjem koje se poklanjaju i jedu u ovo vrijeme. U stara vremena, kolači su se prinosili kao dar Mjesecu da bi kroz stoljeća postali najomiljenija i najopopularnija kineska hrana u ovom doba godine. Budući da je Festival punog mjeseca danas praznik okupljanja obitelji i dijeljenja, Kinezi kolačiće grickaju u društvu, uz čašu vina ili kineski čaj, promatrajući pun Mjesec. Prema legendi, Mjesečevi kolačići ime su dobili po kineskoj božici Mjeseca Chang’e, ženi ratnika Hou Yia. Oni su živjeli u vrijeme kad je na nebu bilo deset sunaca, koja su prijetila pomorom ljudi. Hou Yi ih je pobijedio i spasio narod, a predanje kaže da u vrijeme punog Mjeseca, ako se dobro zagledate, možete vidjeti Chang’e kako pleše na Mjesecu.

U stvarnom životu, Mooncake je važan element kineskih običaja i krajnje versatilan desert koji se dobro sparuje s vinima i čajevima. Tradicionalni nadjevi za Mooncake rade se s pastom od graha, oraščićima, suhim voćem i usoljenim žumanjkom pačjeg jajeta. Među najjačim kineskim brendovima Mjesečevih kolačića su Daohuaxiang (稻花香), Anqi (安琪), Tianlun (天伦), Huamei (华美), Ronghua (荣华) CANSO (元祖), Maxim’s (美心), Miqi (米旗), Xinghualou (杏花楼) i Maiquer (麦趣尔).

Kreativnost kineskih slastičara s ovim desertom je beskrajna. Rade se stotine varijacija klasičnih recepata, od najtradicionalnijih do pomno dizjaniranih modernih varijanti koje spajaju više stilova i tradicija. Luksuzni hoteli, slastičarnice i delikatese natječu se u inovativnosti i elegantnoj prezentaciji Mooncakesa.  Ovo su najpopularniji okus i u Kini, s pairingom s vinima vinima i čajevima

1. Pet oraščića s pečenom svinjetinom

Wuren chashao je najtradicionalniji okus Mooncakea i jedno od najluksuznijih punjenja. Ova verzija radi se s pečenom svinjetinom i miješanim oraščićima i sjemenkama: bademima, orasima, sušenom bučom, sezamom i bučinim košticama. Svaki zalogaj ima drugačiji okus. Kinezima, posebno starijima, ovo je omiljeni Mooncake.

Vino Idealan mu je par Old Towny port koji svojim orašastim okusima, elementima slanog karamela i mekom teksturom ovaj Mooncake pretvara u poeziju. U Kini je uz ove vrste Mjesečevih kolačića popularno piti kineska ledena vina. 

Čaj Savršena pratnja ovoj varijanti je zreli Pu-erh, koji će ga olakšati i zaokružiti svojom svilenkastom teksturom i blagim okusima. 

2. Pasta od crvenog graha

Hongdousha kolačići punjeni su gustom, bogatom pastom oc crvnog graha, kremaste teksture i slatkastog okusa. Zbog neobičnog i gotovo raskošnog okusa koji nije previše slada, ovaj Mooncake odlično ide uz čaj.

Vino Za Mooncake je pravilo da slatkoća vina prati slatkoću kolačića. Varijanta s pastom od zelenog graha traži poluslatka svježa bijela vina, vina kasnih berbi ili pjenušce.

Čaj Kineski zeleni čajevi potput long jinga dobro će ići uz ovaj Mooncake, ali idealan par mu je zapravo japanski sencha. Za razliku od kineskih zelenih čajeva koji se dobivaju prženjem listova čajevca, japanski se rade parenjem, što im daje dublje, bogatije okuse koji naglašavaju podigrane orašaste note u pasti od crvenog graha. Robustni, travnati sencha čaj, posebno verzija sencha fukamushi koja se dulje pari i slađa je i orašastija od drugih, prvi je izbor za Mooncake s pastom od crvenog graha.

3. Pasta od lotusovih sjemenki

Lianrong Mooncake je slavni kantonski desert koji je danas popularan u cijelom svijetu. Pasta od sjemenki lotusa smatra se najluksuznijim pojedinačnim sastojkom za punjenje Mjesečevih kolačića pa se u ovoj varijanti nerijetko kao zamjena koriste pasta od bijelog graha i pačja jaja. 

Vino Uz klasične okuse Mooncake poput ovoga najbolje ide Sauternes sa svojim mednim aromama i gustom slatkoćom balansiranom kiselinom. Kineski sommelieri često preporučuju Chateau Rieussec, premier Grand Cru Sauternes koji je jeftiniji od Chateau d’Yquema i nudi sjajnu vrijednost za novac.  Drugi omiljeni izbor za ovaj pairing su rizlinzi kasne berbe puni botritisa i osvježavajuće kiseline. Kao sa svim izrazito slatkim Mjesečevim kolačićima, pjenušci kao što je Moscato d’Asti ili sherryji stila Pedra Ximeneza lakša su i vrlo dinamična kombinacija.

Čaj Ovaj luksuzni Mooncake ponekad je vrlo sladak i stvara malo ljepljiv osjećaj u ustima. Zato ga treba kombinirati s neutralnim čajevima poput polufermentiranog Oolonga, Tie guan yina ili svježeg Pu-erha. Šangajska verzija ovog kolačića s usoljenim žumanjkom zahtijeva aromatizirane crne čajeve kakav je  Venetian Rose s ružom i notom vanilije, ili aromatične infuzije poput rooibosa

4. Snježna koža

Xuepi Mooncake se ne peče. Ovo jo hongkonški doprinos Mjesečevu festivalu koji je danas vrlo moderan u Kini. Kora se radi od smrznute ljepljive riže, što joj daje sniježnobijelu boju. Neki koru boje sokovima. Punjenje može biti slatko ili slano ili oboje istovremeno, kao u receptu koji kombinira voće sa žumanjcima pačjih jaja. Najbolje ih je jesti jako hladne. 

Čaj Snowskin Mooncake je delikatan i mekan kao mochi. Darjeeling se kao crni čaj može činiti neobičnim izborom uz ovaj kolačić, ali kombinacija je savršena. Treba birati najbolji first flush Darjeeling, jer prva proljetna berba na Himalajama i lagana fermentacija daje nježnu, floralnu varijantu ovog čaja koja neće prekriti nježne okuse Snowskin Mooncakea

5. Povrće i voće

Guoshu Mooncake punjen je svježim povrćem i voćem, kako bi se dobio meki, podatni okus. Najčešće se koriste zelena dinja, lichee, ananas. Ovi kolačić popularni su jer su lagani i zdravi.

Čaj Nezaslađeni hladni voćni i zeleni čajevi mogu biti živahna pratnja ovim kolačićima

6. Čokolada

Za Qiaokeli Mooncake kaže se da unosi romantiku u Mjesečev festival. Ovaj atraktivni desert spaja kinesku tradiciju sa zapadnim utjecajima, a rezultat je hrskavi kolač od čokoladne kore punjen čokoladom, zobi i bobičastim voćem, a među mlađom publikom popularni su okusi poput Orea ili Nutelle.

Vino Sommelieri bi mogli nabrojati desetke vina koja bi se savršeno složila s čokoladnim Mjesečevim kolačićima, Recioto della Valpolicella, Ruby Port, Syrah i Pinot noir iz kasne berbe, francuski Banyuls, ultraslatki Rutherglen Muscat i mnoga druga slatka vina, Lambursco…ali u Kini čokoladni Mooncake naprosto obožavaju piti uz šampanjce

 

7. Zeleni čaj

Ivcha spaja dvije važne tradicije, čaj i Mjesečeve kolačiće, u jednom desertu. Ovaj se Mooncake najčešće puni listovima zelenog čaja, ali i drugim skupljim sastojcima poput lotusove paste. Svježi okus čaja odlično balansira inače teški okus Mooncakea. Mandarin Oriental ovih dana poslužuje svoje luksuzne Snow Skin Mjesečeve kolačiće s ugljenom od bambusa i punjenjem od čokoladnih trufflesa s pastom od oolong čaja (na slici).

Čaj Uz Mooncake od zelenog čaja najbolje idu cvjetni lagani čajevi, poput Sakure, infuzije usoljenih trešnjinih cvjetova koja će laganom slanošću i ponekad nježnim svježim notama umeboshi šljive, raspjevati okuse čajnog punjenja u kolačiću. Ovisno o tome kojim je čajem punjen, ovaj Mooncake mogao bi odlično ići uz zelenu senču s jasminom, ružama ili trešnjinim cvijetom.

 

8. Sladoled

Bingqilin Mooncake je modernistička verzija ovog deserta. On hladi umjesto da grije i osvježava umjesto da zasićuje.Kora se obično radi od čokolade a puni se sladoledom bilo kojeg okusa. Häagen-Dazs u Kini ovo doba godine obilježava Mooncakeom od sladoleda od čokoladnog pralinea s jezgrom od sorbeta od manga.

9. Svježi sir

Naiyoupi Mooncake ima hrskavu zlatnu koru i kremasti mliječni okus. Nije sladak kao druge varijante i dolazi s velikim izborom punjenja, uglavnom su to paste i džemovi, a u zadnje vrijeme vrlo su popularna punjenja od crnog vina i rosea.

10. Morski plodovi

Haiwei Mooncake spada među najskuplje verzije tradicionalnih kolačića. Pune se abaloneom i algama, imaju svjež, slani, mineralni okus i među najpopularnijim su slanim Mjesečevim kolačićima.

Vino Raširena je praksa da se morska jela u menijima tijekom Festivala sredine jeseni prate kineskim bijelim vinima iz ledene berbe

 

 

 

Želite li sami napraviti Mjesečeve kolačiće i ovu lijepu kinesku tradiciju unijeti u svoju kulturu, vlasnici zagrebačkih kineskih i azijskih restorana Asia predlažu varijaciju tradicionalnog recepta.

 

MOONCAKE

  • 150 g glatkog brašna
  • 90 ml šećernog sirupa
    ili rižinog slada )
  • 40 ml hladnoprešanog biljnog ulja
  • 1-2 žlice vode

Nadjev

  • sušeno voće
  • orašasti plodovi
  • marcipan ( po želji )
  • slatka pasta od crvenog graha (prodaje se u specijaliziranim trgovinama ali možete je izraditi sami od konzerviranog crvenog graha pomiješanog s pastom od datulja )

 

Na pobrašnjenoj podlozi zamijesiti tijesto od sastojaka pa ga umotati u najlonsku foliju i staviti u hladnjak na pola sata.

U nedostatku tradicionalnih nadjeva odlično će poslužiti mljeveno sušeno voće koje imate pri ruci pomiješano s mljevenim orašastim plodovima. Datulje, grožđice, brusnice, smokve, lješnjaci, orasi, sezam, bučine golice….po dvije žlice svega što vam se nađe pri ruci utrpati u blender i samljeti u ljepljivu masu. Ako je suviše suho dodati žlicu paste od datulja ( namočene datulje bez koštica samljeti u blenderu zajedno salo vode u kojoj su se namakale )
Podijeliti u 6 kuglica
Ako želite kreativniji nadjev onda u svaku kuglicu od sušenog voća umotajte jednu manju kuglicu od marcipana.

MOONCAKE

Sastojci

150 g glatkog brašna
90 ml šećernog sirupa ili rižinog slada
40 ml hladnoprešanog biljnog ulja
1-2 žlice vode

Za nadjev

  • sušeno voće
  • orašasti plodovi
  • marcipan (po želji )
  • slatka pasta od crvenog graha (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili je možete napraviti sami od konzerviranog graha i paste od datulja). Pastu od datulja dobit ćete ako namočene datulje bez koštica sameljete u blenderu s malo vode u kojoj su se namakale.

Postupak

  • Na pobrašnjenoj podlozi zamijesite tijesto i umotajte ga u foliju.
  • Stavite tijesto u hladnjak na pola sata Tijesto za Mooncake zapravo bi trebalo zamijesiti dva do tri dana ranije i držati ga u hladnjaku zamotano u foliju. 
  • Napravite nadjev. Ako ne možete nabaviti sastojke za tradicionalni nadjev, zamijenite ga nadjevom od sušenog voća pomiješanog s oraščićima. Možete koristitidatulje, grožđice, brusnice, smokve, lješnjake, orahe, sezam i bučine koštice. Po dvije žlice svih sastojaka stavite u blender i meljite dok ne dobijete ljepljivu masu. Ako je pasta presuha dodajte malo paste od datulja.
  • Podijelite nadjev u šest kuglica
  • Ako želite, u sredinu svake kuglice možete staviti kuglicu marcipana.
  • Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga u 6 kuglica.
  • Svaku kuglicu prstima razvucite na veličinu dlana, umetnite nadjev u sredinu i zarolajte. Neka se dobro zatvori sa svih strana.
  • Napunjeno tijesto utiskuje se u pobrašnjen kalup da dobije specifične šare, ali možete ga oblikovati i drugačije. Mooncake se nikad ne peče u kalupu. Ako koristite kalup za oblikovanje, važno je da bude dobro pobrašnjen da se tijesto ne zalijepi.
  • Oblikovane kolačiće stavite na papir za pečenje, premažite jajem i pecite 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva, da dobije zlatnu boju.   

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.