Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SIROMAŠNA JESEN U ZAGREBU Gotovo da i nema otvaranja novih restorana

Početkom lanjske jeseni otvorio se Noel, čime je označen početak najhektičnijih osam mjeseci u povijesti zagrebačkog restoranskog biznisa. Još prije Noela, Takenoko se preselio u reprezentativni prostor u Gundulićevoj ulici, dok su se poslije Noela otvorili Voncimer, Barbieri’s , El Toro, B35, Witness, Duck Fast Bistro i puno manjih restorana i bistroa.

Ove se jeseni u Zagrebu nije dogodilo ni jedno veliko restoransko otvorenje.  Khala predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u restorane u centru grada, no Khala je već dugogodišnje poznato ime, koje sada ulazi u prenamjenu i od kluba i kafića postaje ambiciozan bar s restoranom. B35, koji bi se trebao otvoriti sredinom listopada, također nije zaista nova vijest, već drugi pokušaj afirmiranja ovog branda unutar restorana Baltazar. Tako su se zasad sve važnije novosti sa zagrebačke restoranske scene svele na nekoliko street food lokala i jednu slastičarnu.

Dva su jasna razloga zastoja investicija u zagrebačke restorane. Prvo, sad se jasno pokazuju posljedice udvotručenja PDV-a, koji restorane koji ga plaćaju tjera da u najboljem slučaju posluju na pozitivnoj nuli. Drugo, restoranski bum prošle jeseni i proljeća vrlo se brzo ispuhao. Deseci restorana i bistroa u međuvremenu su se zatvorili a neki, poput Witnessa, nisu trajali dulje od par mjeseci. Niz zatvaranja restorana očigledno se pokazao dovoljno jakim upozorenjem za potencijalne ulagače, da pažljivo promisle prije mego što se upuste u posao koji u današnjim okolnostima definitivno ne generira mnogo novca.

Evo liste novootvorenih zagrebačkih restorana , bistroa i street food lokala u dosadašnejm dijelu sezone:

1. Khala, Kaptol Centar

Dugogodišnji klub u Kaptol centru odlučio je, ispravno i pametno, postati restoran s pravim, klasičnim barom. Pred Khalom je sada puno posla oko brušenja koncepta, dotjerivanja jelovnika i uvježbavanja kuhinje. Svakako je dobro što njeni vlasnici Khalu kao restoran smatraju dugoročnom investicijom.

2. Slastičarna Time, Teslina

https://www.instagram.com/p/BZfZjknl7Se/?taken-by=roberthromalic

Sasvim je neobično za bilo koju restoransku scenu da otvaranje male slastičarne preraste u gastronomski događaj sezone. No, zasad je upravo tako, što zbog sjajnih kolača Roberta Hromalića, što zbog nedostatka drugih, važnijih i većih otvorenja.

3. Le Mika, Masarykova

Galeterija Le Mika i dalje je uglavnom puna. No, budući da gosti mogu jesti samo na terasi, Mika mora riješiti stateški problem grijanja i djelomičnog zatvaraja terase, jer sada zavisi o lijepom vremenu. Zanimljivo je, međutim, koliko su brzo francsuke heljdine palačinke sa slanim nadjevima osvojile zagrebačku publiku.

4. El Greco, Tkalčićeva

Vijest o otvaranju prvog grčkog street fooda u Zagrebu izazvala je golemu pozornost na internetu. U El Grecu još nismo stigli jesti. Nadamo se da je ovaj lokal posvećen gyrosima i souvlakijima bar nešto bolji od drugih bistroa i street foodova u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici.

5. Pizzeria Veža, Maksimirska

Simpatična kvartovska pizzeria u kojoj pizze i lasagane nose imena obližnjih ulica, zasad dobiva dobre ocjene na webu. S obzirom na činjenicu da od Karijole u Vlaškoj, pa do Dukse u Maksimiru na cijelom tom području nema niti jedne pristojne pizzerije, Veža bi mogla opstati.

6. Veganšpek, Tomašićeva

Riječ je,dakle , o bistrou u kojem istodobno mogu jesti vegani, vegetarijanci i carnivori. Recepti su osmišljeni tako da imaju i stanovititi pozitivni zdravstveni učinak, što je u restoranskom biznisu uvijek dvojbeno. Eater je nedavno razapeo Jean Georgesa Vongenrichtena zbog reklamiranja navodno zdravih napitaka u jednom njegovom restoranu. Hrana u Veganšpeku bit će vrlo jeftina. Najavljeno je da meniji koštaju 45 kuna, što bi Veganšepku barem u prvom razdoblju moglo osigurati priličnu popularnost.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.