Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo su najskuplji restorani na svijetu

Od višesatnih kaiseki večera u Kyotu i pariških palača iz 17. stoljeća, do nevjerojatnih tasting menija u švicarskim Alpama i multimedijskih iskustava na tajnim lokacijama u Šangaju, posjeti najskupljim restoranima su iskustva od nekoliko tisuća dolara ili eura, u što treba ubrojiti i cijene putovanja na koja mnogi gosti kreću samo da bi ručali ili večerali na ovakvim mjestima. Što nude restorani koji menije prodaju po cijenama manjih automobila? Egzotične sastojke, savršenu poslugu, okuse koji mijenjaju pojmove o hrani  i raskošnu dozu teatralnosti.

Noma pop-up – New York

https://www.instagram.com/p/BFFsIE_vc9V/?tagged=nomanyc

Čekajući otvaranje Nome na novoj lokaciji u Kopenhagenu, chef Rene Redzepi sa svojim timom putuje po svijetu i otvara pop-up restorane kojima i popularnost i cijene samo rastu. Nakon uspješnih gostovanja u Sidneyu, Japanu i u Meksiku, Noma je pop-upom u New Yorku srušila svoje rekorde, rasprodavši u jedan dan sva mjesta za večere po cijeni od 2000 dolara po osobi.

Podvodni restoran Ithaa – Maldivi

Smješten pet metara ispod mora u Indijskom oceanu, ovaj stakleni restoran dizajniran je da fascinira više vizualno nego hranom. Prima samo 14 gostiju kojima je na raspolaganju 180 stupnjeva pogleda na koraljne grebene i morske pse, dok jedu pikantne morske puževe i teletinu za 320 dolara (oko 2000 kuna) po osobi.

Alain Ducasse au Plaza Athénée – Pariz 

Sala Ducasseova restorana u hotelu Plaza Athénée je remek djelo. Gosti sjede u kromiranim školjkama pod tisućama svjetlucavih kristala na raskošnim lusterima. Meni je baziran na zdravoj, svježoj sezonskoj hrani s francuskih farmi, s jelima poput leće s kavijarom i povrća iz versajskih vrtova. Cijene se kreću oko 170 do 228 dolara za svako jelo i oko 52 dolara za desert. Na to treba dodati cijene vina i pića.

Per Se – New York 

Iako zadnjih godina ne dobiva laskave recenzije, legendarni njujorški restoran chefa Thomasa Kellera uspješno brani svoj status, i cijene. Rezervaciju ovom “hramu visoke kuhinje” i dalje je teško dobiti, unatoč cijenama od 325 dolara po osobi. Per Se je posebno iskustvo, ponajprije zbog ambijenta, ljudi koje okuplja i posluge, a precizna, perfetkna suzdržana Kellerova jela poput  kamenica i perli predstavljaju vrhunac modernog kulinarstva. Ni u jednom od osam jela na meniju  ne ponavlja se nijedan sastojak.

SubliMotion – Ibiza 

Restoran u Hard Rock Hotelu prima samo 12 ljudi. Ali svakome naplaćuje 1500 eura za meni od 20 slijedova. Chef Paco Roncero u SubliMotionu stvara nabrijano osjetilno iskustvo koje spaja hranu, umjetnost i tehnologiju. Restoran radi u špici turističke sezone na Ibizi od 1. lipnja do 30. rujna i men se mijenja jednom godišnje. Dosad su dijelili jestive ulaznice za restoran, školjke s morskim plodovima kuhanima u svom soku i salate koje su gosti sami brali sa male stolne farme, sve utopljeno u video instalacije na zidovima.

Maison Pic – Drôme, Francuska

Chef Anne-Sophie Pic jedna je od sam šest žena na svijetu koje vode restorane s tri Michelinove zvjezdice. Njezin Esencijalni meni, inovativna galerija kuharskog talenta i znanja, za cijenu od 320 eura nudi autoritativnu potvrdu statusa Anne-Sophie Pic. Na meniju su među ostalim trilja u šafranovoj juhi i jelen mariniran na talogu sakea.

Aragawa – Tokyo

Zbog luksuzne wagyu govedine najbolje sorte Sanda koja se suzdržano ali teatralno servira u ovom podigranom ambijentu, ljubitelji mesa putuju preko pola svijeta. Cijeni avionskih karata i hotela treba pribrojiti cijene od 216 do 313 osoba po osobi, plus cijene vina i sakea.

Hôtel de Ville – Crissier, Švicarska

Ovaj klasični restoran s tri Michelinove zvjezdice lani je dobio tragičnu priču, kad je njegov chef Benoit Violier počinio samoubojstvo, nakon što je otkrio da je nehotice neke svoje najbolje goste izručio prevarantima koji su im oteli životne ušteđevine. Benoitova supruga Brigitte Violier nastavila je voditi restoran i obranila zvjezdice, a na dekadentnom meniju od 11 slijedova koji se prodaje za 400 dolara po osobi, i dalje su jela poput janjećeg filea i dagnji sa šafranom. Tome treba dodati vina s enciklopedijske vinske karte restorana.

Ultraviolet – Šangaj

Chef Paul Pairet na neki je način inovirao imersivna višeosjetilna iskustva na sceni vrhunskih svjetskih restorana. Njegov stil nazivaju high-tech haute cuisine i ako vam se čini da je sve u ovoj rečenici pretjerano, u pravu ste. Restoran poslužuje samo deset večera dnevno, po goste dolaze vozači i voze ih u zatamnjenim vozilima kako ne bi shvatili gdje se restoran nalazi. Na meniju je 20 jela koja prate sve moguće vrste zvučnih, video i mirisnih umjetničkih instalacija, po cijeni od 600-tinjak dolara po osobi. Meni se neprekidno mijenja kako gosti koji svoja iskustva iz Ultravioleta dijele na internetu ne bi upropastili iznenađenje drugima.

Alain Ducasse u Dorchesteru – London

Još jedan restoran Alaina Ducassea na ovoj listi, nalazi se u slavnom londonskom luksuznom hotelu Dorchester. Chef Jocelyn Herland potpisuje meni u suvremenom francuskom stilu s jelima poput konfita od foie gras ili dorsetskih rakovica, čija cijena počinje sa 180 dolara po osobi, bez vina.

Le Meurice – Pariz

I treći Ducasseov restoran na listi najskupljih na svijetu, nalazi se u dekadentnom francuskom hotelu Le Meurice, smještenom u palači iz 17. stoljeća u Rue de Rivoli. Restoran je uređen u stilu inspiriranim Versaillesom, a jednako je raskošan i Collection meni od pet slijedova. Za tri specijaliteta, među kojima su najcjenjeniji škampi i divlji Ikejime brancin, uz izbor sireva i deserata, plaća se oko 445 dolara, bez vina.

Masa – New York

Najbolji omakase restoran izvan Japana i prvi japanski restoran s tri Michelinove zvjezdice, diskretno je mjesto u kojemu goste dočekuju učenici chefa Masa Takayame. Jednostavnost, znanje, namirnice i sofisticiranost okusa s kojima će vas suočiti u Masi, trajno mijenjaju kriterije. Svaki cent potrošen na meni od 595 dolara uz koji dobivate najbolje sushije i sahimije na svijetu i neograničene količine zelenog čaja, odlična je investicija, čak i kad se tome dodaju vrlo skupa vina. Ozbiljno iskustvo.

Kitcho – Kyoto

Klasični kaiseki meni u ovom restoranu košta 390 dolara. Treća generacija obitelji chefa Kunio Tokuoke priprema neke od najelegantnijih tanjura koji uopće postoje, prema tradicionalnoj japanskoj kulinarskoj filozofiji koja, ovisno o sezonama, gostima u privatnim tatami sobama predstavlja autentične japanske dragulje poput abalone ili tofua s morskim ježincem.

Schloss Schauenstein – Furstenau, Švicarska

U dvorcu  iz 18. stoljeća u švicarskim Alpama, chef Andreas Caminada tri Michelinove zvjezdice brani menijem od šest slijedova, koji nudi raspon okusa od gusje jetre s kozjim sirom i kukuruzom šećercem do pečene pastrves umakom od estragona i cikle s pireom od graška. Po prikladnoj cijeni od 267 dolara po osobi.

Michel Bras Toya – jezero Toya, Japan

Gosti kažu da ne mogu odlučiti što je u ovom restoranu impresivnije, panoramski pobled na vulkanskoj jezero ili hrana s dvije Michelinove zvjezdice. Jedan od novijih “discovery and nature” menija za 244 dolara nudi foie gras s roštilja, celtuce salatu pečenu u tavi s yubom (zgrušanom kožicom sojinog mlijeka) i vinaigretteom od crnih tartufa.

Le Pré Catelan – Pariz

Većina restorana na ovoj listi imaju tasting menije, dok se ovaj restoran ističe cijenama zbog a la carte menija. Na kojemu se foie gras prodaje za oko 117 dolara, jastog s francuskim kavijarom za 145 dolara, a desert s meringeom od limuna za 47 dolara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.