Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pametne investicije koje mijenjaju vinsko lice Istre

Kad smo prije godinu dana prvi put posjetili vodnjansku Medeu, tražeći točnu adresu u Željezničkoj ulici bilo nam je teško identificirati vinariju, jer je izgledala kao starinski industrijski pogon. Danas je, pak, na toj istoj adresi u Vodnjanu nova, moderna, sjajno uređena kušaonica s pogledom na također novu dvoranu s malim bačvama (u kojima dozrijeva jako obećavajuća Punta Greca iz 2015. godine). Kušaonicu je uredila istarsko-slovenska dizajnerica Breda Bizjak.

Medea je u izgradnju kušaonice i dvorane utrošila oko dva milijuna kuna. Riječ je o izvrsno investiranom novcu, jer svaka vinarija mora imati svoje ogledalo. Posve neovisno o eventualnom prometu u kušaonici (premda bi bilo logično da velike hotelske kuće ondje sustavno šalju svoje goste), za Medeu je važno što je taj novi prostor legitimira kao posve ozbiljnu, suvremenu vinariju s očiglednim smislom za dobar ukus. Ako već niste tvrdi garažist, radi se o itekako važnom elementu formiranje imidža vaše vinarije na tržištu. I zato je dobro što su vlasnici Medee to razumjeli.

Otvorenje Medeine kušaonice spada među više pametnih ovogodišnjih investicija koje mijenjaju vinsko lice Istre. Prije nekoliko mjeseci novu je kušaonicu otvorio kultni zapadnoistarski vinar Giorgio Clai. U srpnju je, pak, objavljeno da Mladen Rožanić počinje graditi novu veliku vinariju.

Sve takve investicije ne samo da poboljšavaju fizički izgled istarske vinske scene, nego čine vino sve značajnijim segmentom istarskog turističkog proizvoda. I one se, ako su promišljene i u skladu s identitetom pojedine vinarije, zapravo uvijek isplate. Najbolji dokaz tome jest veličanstvena vinarija Gianfanca Kozlovića. Kad je prije nekih pet godina ta vinarija završena, govorilo se kako se Kozlović upušta u preveliku, riskantnu i nepotrebnu investiciju. Međutim, nova je vinarija odigrala ključnu ulogu u jačanju brenda Kozlović, koji je danas možda najsnažniji na istarskom, pa i na hrvatskom vinskom tržištu.

U netom otvorenoj Medeinoj kušaonici probali smo, dakle, Punta Grecu iz berbe  2015. koja već dvije godine odležava u malim hrastovim bačvama. Radi se o dosad sasvim sigurno najboljoj Punta Greci, koja je uspjela spojiti moćno tijelo s gotovo gracioznom elegancijom, i s naglašenim ali zrelim taninima, koji će još petnaestak ili više godina održavati njenu čvrstu strukturu. Ovo će se izvrsno vino na tržištu naći tek za nekoliko mjeseci.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.