Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Creamy Queen s bijelom Valrhonom u Plavom podrumu najbolji je restoranski desert što smo ga kušali ove godine

Bijela tortica na crnom biskvitnom keksu sa zapečenom i hrskavom površinom, koju smo probali sinoć u Plavom podrumu, spada među restoranske deserte koji ulaze u repertoar Michelinovih restorana s više do jedne zvjezdice i koji, još važnije, ostaju jako dugo u sjećanju. Creamy Queen ustvari je creme brulee pomiješan s novom Valrhoninom bijelom čokoladom, u Valrhoni to zovu blond čokoladom, Orelys 35%  napravljenom s muscovado šećerom, neobično svježom i umjereno slatkom za bijelu čokoladu, s finim, jedva primjetnim zemljasto-začinskim notama koje kontriraju njenom bogatstvu. U desertu Creamy Queen, ova je čokolada osnova za raskošno bogatu kremu ispod hrskavom pokrivača na kojemu lemon curd svojim jakim elementima citrusa ovaj desert čini laganim, gotovo prozračnim i elegantnim.  Crna čokoladna podloga deserta optimalnim naglaskom cimeta predstavlja onaj sjajni  završni dodir zbog kojeg je ovaj kolač briljantan i nezaboravan.

Creamy Queen razvila je mlada slastičarka Plavog podruma Maša Salopek, uz blisku suradnju Daniele Kramarić. Creamy Queen, uz koji smo pili duboki, usklađeno slatki i još uvijek jako svježi Kracherov Nouvelle Vague Chardonnay iz 2007. godine spada među ona jela, koja definiraju pojedini restoran.

Prije spektakularnog deserta, u srijedu navečer u Plavom podrumu, gdje smo s Martinom i Tomislavom Tomcem obilježavali zadnji dan ljeta, probali smo još nekoliko novih jela iz laboratorija jedinog hrvatskog restorana koji je preživio dvadesetak godina, a da ni u jednom trenutku nije ušao u mediokritetsko razdoblje. Trilje s vrganjima, tartar od velikog brancina s mariniranom lukom i čvrsti carapccio od brancina s uljem od peršina bili su atraktivno prezentirani, svi puni okusa i različitih tekstura.

Repovi škampa na žaru u jušnom, bogatom umaku sa sitno nasjeckanim vrganjima pokazali su kako se spajaju najbolje iz mora i najmirisnije iz šume, no najefektnije slano jelo večeri bila je tjestenina s ježincem i sardinijskom botargom od cipla. U tom je tanjuru čvrsto, hrapavo, relativno tanko tijesto, osiguralo perfektnu podlogu kremastosti i mineralnosti ježinca i ultraintenzivnom okusu botarge. No, Creamy Queen ostavila je snažniji dojam čak i od ove zaista sjajne paste, što dovoljno govori o kolaču koji bi trebao postati jedan do zaštitnih znakova Plavog podruma.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.