Prvi put u povijesti jedan francuski chef s 3 Michelinove zvjezdice traži da ga se izbaci iz vodiča

Koliko god prigovarali njegovim kriterijima i metodama ocjenjivanja, Michelinov crveni vodič za restorane i dalje je vrhovno mjerilo kvalitete za većinu chefova. Neki među njima, nakon što su godinama branili značajan broj zvjezdica, odlučili su ih vratiti. Riječ je o simboličnim gestama, jer zvjezdice se ne mogu vratiti, niti Michelinovo uredništvo mora udovoljiti željama chefova koji više ne žele zvjezdice. Ipak svaki takav istup privlači veliku pažnju svjetske gastronomske scene, kao što su to nekad privlačili chefovi poput Marca Pierrea Whitea koji su među prvima odlučili da će radije mirno kuhati vrhunsku hranu svojim gostima nego strepiti od inspekcija i nemogućih očekivanja, samo da ne bi izgubili zvjezdice.

Iako zadnjih godina nije neobično čuti da je neki chef odlučio vratiti svoje zvjezdice, kad to učini cijenjeni iskusni francuski chef, čiji se restoran ponosi s tri Michelinove zvjezdice, potez ima posebnu težinu. Francuski chef Sébastien Bras u svom je slavnom restoranu Le Suquet, deset godina branio tri Michelinove zvjezdice. Što se njega tiče, to je sada gotovo. Bras nije samo odlučio odreći se zvjezdica, već želi da uredništvo Michelina u potpunosti izbriše njegov restoran iz vodiča. To je prvi put otkad vodič postoji da jedan francuski chef tog ranga traži da ga se ukloni s prestižne liste restorana. Bras je svoju odluku objavio u videu na Facebooku. Rekao je da se u 46. godini više nema snage nositi s pritiscima i ispunjavati golema očekivanja gostiju koji dolaze u restoran s tri Michelinove zvjezdice.  “U dogovoru sa svojom obitelji odlučio sam okrenuti novu stranicu u profesionalnom životu, bez nagrade Michelinova vodiča, ali s puno strasti prema kuhanju”, objavio je Bras. Ne zna se hoće li Michelinov vodič udovoljiti njegovoj želji, ali uredništvo je poručilo da je primilo Brasovu poruku i da je ozbiljno shvaća i poštuje njegov stav.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

5 dobrih zagrebačkih zalogajnica gdje ne morate potrošiti više od 10 eura (s pićem)

Jeftina restoranska hrana ne mora biti sinonim za…

Sofrito

Ovaj  pripravak od rajčice, češnjaka, maslinova ulja i luka,…
torte Olge Noskove

Naučite raditi torte Olge Noskove i upoznajte novu razinu slastičarskog porna

Internet je dosta poludio za nestvarnim glazurama na…

Sedam najboljih zagrebačkih gastrotrgovina za prvu polovicu 2017.

Zagrebačka scena trgovina vrhunskom hranom puno je usporenija…

7 najvažnijih događaja u hrvatskoj restoranskoj i vinskoj industriji 2016.

Kad je riječ o našem kulinarsku i vinarstvu,…

8 dokumentaraca o hrani za pogledati sad, dok imate vremena

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, gradovi koji…