Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel otvara sezonu velikih vinskih večera poučnom turom kroz Francusku

Zagrebački Noel u lanjskoj je sezoni redefinirao format restoranskih vinskih večera. Godinama i godinama vinske su se večere svodile na predstavljanje određenih, uglavnom novih vina pojedinog domaćeg proizvođača, uz koja su se onda kuhari trudili složiti meni koji bi navodno trebao odgovarati vinima kojima je cijeli događaj posvećen. Taj je oblik prezentacije vina i hrane već davno postao dosadan, dok je katkad katkad poprimao i posve komične značajke, poput pojedinih vinskih večera na kojima su se tartufi pokušavali povezivati s malvazijama, što je duboka unutarnja kontradikcija, jer pravi tartuf zahtijeva moćno crno vino, a ne cvjetno-voćno bijelo vino.

Noel je prekinuo tu mediokritetsku praksu “vinskih druženja” tako što je odlučio organizirati vinske večere isključivo sa svjetski relevantnim vinarima. Pa smo tako u Noelu mogli upoznati neke od najboljih rizlinga na svijetu, iz austrijske vinarije Nikolaihof, pa dobar dio programa glasovite toskanske Ornellaie, dok bi krajem ove godine u Noelu trebao gostovati sam Krug.

Početak jesenske sezone Noelovih vinskih večera proteći će kroz šetnju nekima od najpoznatijh francuskih regija. U četvrtak 21. rujna Noelova multiregionalna francuska večera počinje s Blanc de blancs šampanjcem kuće Barons de Rotschild. Slijedi rizling legendarne alzaške vinarije Hugel, uz koji će se servirati mousse i pašteta od gusje jetre s kruhom s kardamomom. Foie Gras spada među najvažnije alzaške specijalitete. Dolinu Loire predstavljat će Sancerre Domaine Vacheron 2016. godine, uz koji će se jesti paški sir s keljom. Najveća kooperativa iz Chablisa, La Chablisienne, zastupljena je svojim prestižnim vinom, grand cruom Grenuilles: uz ovo ekstremno mineralno vino Noel će posluživati školjke. Naposljetku, uz izvrsni Bordeauzx Clerc Millon iz legendarne 2010. godine, chef Goran Kočiš.priprema janjeći file s tartarom od cikle i jesenskim gljivama. Francuska multiregionalna večera u Noelu košta 685 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.