Bečki Le Cru primjer je bara kakav je prilično neophodan Zagrebu

Le Cru – Comptoir de Champagne, netipični je šampanjski bar smješten u strogom centru Beča, par minuta hoda od katedrale Svetog Stjepana. Le Cru je netipičan zato što je uspio deglamurizirati šampanjac. U Le Cru se ne odlazi u večernjoj odjeći, s pretpostavkom da ćete potrošiti milijun dolara. U Cru se ide opušteno, s djecom i psima i novinama, kao da odlazite na kavu, jedino što se umjesto kave ili piva pije isključivo šampanjac. I Cruovo radno vrijeme prilagođeno je dnevnom uživanju u šampanjcu: radnim danom rade do devet navečer, a subotom do šest popodne.

Dodatni element demokratizaciji šampanjca u ovoj šampanjskoj burzi jest komunalni stol, koji zauzima veći dio razmjerno male prostorije u kojoj se Cru nalazi. Ne uspijete li se izboriti za šank stolicu za velikim zajedničkim stolom, sasvim se udobno možete smjestiti na niskim štokovima uz velike prozore. Le Cru prodaje oko 160 etiketa, od Kruga i Perignona, do velikih growers zvijezda poput Agraparta. Dnevno se na čaše toči sedam ili osam šampanjaca, koji se stalno mijenjaju. Šampanjac dana košta osam eura. Prije dvije subote šampanjac dana bio je dosta bezlični Brut Andre Margaine, ali smo dojmove popravili Bollingerom (13 eura) i zaista impresivnim Eric Rodezovim Brut Zerom iz Ambonnaya ( 16 eura). U subotu pred zatvaranje, Cru je bio prepun lokalnih gostiju koji, stekao se dojam, skoro svakodnevno dolaze na svoju čašu šampanjca.

Demokratizacija šampanjca ili, jednostavnije rečeno, ukidanje straha od šampanjca kao nečeg preskupog, luksuznog i glamuroznog, namijenjenog klubovima ili svečanim večerama, ključni je element u povećanju prodaje šampanjca u Hrvatskoj. Stoga bi prijateljski, ali stručno vođeni bar poout Crua, mogao izvrsno funkcionirati u Zagrebu.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

S ovom klasičnom indijskom tehnikom začini će u vašim jelima procvjetati kao nikad

Ako kuhate sa začinima, vjerojatno ste već prerasli…

Rosé šampanjci i još 14 vina idealnih za mladu janjetinu

Nježno meso mlade, lokalno uzgojene janjetine jedan je…

Ovaj recept Yotama Ottolenghija za patlidžane s janjetinom i pinjolima je sve što trebamo od punjenog povrća

Punjeno povrće trebalo je postati dio naše kulinarske…

7 genijalnih knjiga o vinu koje možete pokloniti početnicima a da im ne kažete da nemaju pojma

Ako baš imate sreće i strpljenja, u hrvatskim…

DEFINITIVNA POVIJESNA LISTA: Najvažniji hrvatski restorani 1990-2010.

Kao i sve druge sfere našeg društva, hrvatska…

12 opsesija koje pokreću dobre chefove

Chef Paul Sorgule jedan je od najboljih pisaca među…