Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TKO ĆE POJESTI CAROLINA REAPER? Volim ljuto sutra na Burger Festivalu otvara novi Okršaj ljutomana

Počet će s Hot Portugalom, završiti s Carolina Reaperom, ekstremno ljutom sortom čili papričica, čija ljutina doseže prosječno 1,5 miljuna scovillea. Najjači hrvatski brend ljutih umaka i čilija Volim ljuto, na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu na Strossmayerovom trgu u nedjelju 17. rujna u 17:30 otvara novo izdanje Okršaja ljutomana, svog poznatog natjecanja u jedenju čilija. Prema informacijama koje su se danas mogle čuti na Burger Festivalu, stiglo je jako puno prijava, stižu naravno i iskusni ekstremni jedači čilija koji se za natjecanja pripremaju po nekoliko dana.  Okršaj se odvija se u devet rundi, u svakoj rundi natjecatelji moraju pojesti cijeli čili, a igra se na ispadanje, odnosno na čistu fizičku i mentalnu izdržljivost.

“Prije nekoliko tjedana po društvenim mrežama kružio je video sa nekog natjecanja u jedenju chili papričica. Svi su ga masovno dijelili i smijali se, ne znajući da Volim ljuto već nekoliko godina priprema slična natjecanja (ali za nijansu zabavnija za gledatelje). A sada je došlo vrijeme da svi oni kojima “ništa nije ljuto” i oni koji jedu papričice za doručak pokažu koliko su hrabri”, napisali su ovih dana Volim ljuto u Facebook pozivnu na prijave na okršaj. I zaista, propozicije Okršaja ljutomana su stroge, u nekim elementima strože od onih na mnogim natjecanjima koja možemo gledati na YouTubeu.

Maksimalno se može natjecati 30 osoba, svi sjede ili stoje za pultom i moraju ostati na mjestu tijekom cijelog natjecanja. Sa sobom ne smiju donijeti nikakvo piće ni hranu, organizator će pred njih staviti čašu jogurta koji smiju popiti tek nakon što odustanu. Pijenje jogurta tijekom natjecanja znači diskvalifiakciju. U devet rundi od natjecatelja se očekuje da pojedu devet čilija, svaki za maksimalno 120 sekundi. Prekoračenje vremena znači diskvalifikaciju. Zabranjeno je skrivanje papričica ili bilo kakvo pljuvanje. Runde idu ovim redom:

    • Hot Portugal – ljutina 1.000 – 10.000 SHU
    • Jalapeno – ljutina 2.500 do 10.000 SHU
    • Jamaican Hot Red – ljutina 75.000 – 150.000 SHU
    • Jamaican Hot Chocolate: ljutina 100.000 – 200.000 SHU
    • Fatalii: ljutina 100.000 – 300.000 SHU
    • Habanero: ljutina 150.000 – 350.000 SHU
    • Bhut Jolokia Chocolate: ljutina 800.000 – 1.000.000 SHU
    • Trinidad Scorpion Moruga: ljutina 1.200.000 – 1.500.000 SHU
    • Carolina Reaper: ljutina 1.500.000 – 2.200.000 SHU

Natjecatelji će dobiti ove čilije

Pobjeđuje natjecatelj koji ostane zadnji, dakle pojede najljuću papričicu, bez obzira do koje runde dogura. Ako više natjecatelja završi okršaj izjedačeno, ide su  dodatna tri kruga jedenjem najljuće papričice. U trećem krugu pobjeđuje natjecatelj koji čil pojede najbrže, i to mora biti za jedan stupanj ljuća papričica od drugoplasiranog, neovisno o tome je li drugoplasirani odustao.  Svi sudionici potpisuju izjavu kojom sami preuzimaju odgovornost za posljedice koje bi im moglo izazvati ovo natjecanje.  moglo

Ljutin aKod ultraljutih čilija pomažu nije toliko bitno što se pije, nužno je da tekućina ima dovoljnu gustoću i masnoću i spojeve koji otapaju ulja, jer ljutina u ustima ostaje u obliku mikročestica ulja koje voda i sokovi ne mogu isprati. Evo kako izgledaju neka natjecanja u jedenju čilija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.