Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restoran hotela Merlot ugledne vinarske obitelji Prović, pomalo je zbunjen i dezorijentiran

Hotel Merlot nalazi se na izlazu iz Opuzena, osamdesetak kilometara od Dubrovnika. Merlot je u vlasništvu vinske obitelji Prović, koja iz godine u godinu proizvodi jedan od najboljih hrvatskih chardonnaya. Gospodin Prović, s kojim smo se upoznali kraj police s vinima blizu restoranskog šanka, rekao nam je kako se prije samo pedesetak godina na području sadašnjih vinograda njegova chardonnaya nalazilo more. ” I danas, kad hodate vinogradom, često ćete stati na školjku,” kaže Prović

Chardonnay Prović uzorno je mineralan, svjež i elegantan, a opet dovoljno bogat da bi opravdao glavne značajke sorte. Gospodin Prović još nam je preporučio zlataricu, koja je baš radikalno svježa, s neobično kiselom, električnom strukturom, i koja nam se prilično svidjela. Kao što nam se svidjela i hrana u Merlotovu restoranu, čija je terasa zaštićena bujnim zelenilom, tipičnim za dolinu Neretve. Pitali smo konobara jesu li gambori dobri. Čovjek je rekao da jesu, pa smo za dvadesetak minuta dobili veliku platu izvrsnih rakova, punog, bogatog okusa i čvrste teksture u kojima smo iskreno uživali. Salata od rajčica pucala je od svježine i slatkoće lokalnog povrća na vrhuncu sezone, dok je blitva bila duboko zelena i opet jako svježa i vesela.

U Merlotu smo ručali neočekivano dobro, za nekih 500 kuna, no sam restoran nije nas se osobito dojmio. Jelovnik se otvara s dvije stranice Turističkih menija, njih šest ukupno, po cijenama od 100 do 150 kuna, koji uključuju sve i svašta od bolognesea do grdobine u cartocciu. E sada, kada bilo tko poglavlje svog jelovnika nazove Turistički meni, ta osoba ne zna ništa ni o gastronomiji ni o vođenju restorana. Turisti već desetljećima žele jesti lokalnu hranu, a ne turističke menije.

Drugo, Merlotov je jelovnik toliko širok da skriva svoj najvredniji dio, neretvansku kuhinju. Treće, neretvanska je kuhinja ovih dana žestoko hendikepirana činjenicom da u Merlotovoj kuhinji nema žaba, premda se na meniju, sasvim ispravno, nalazi nekoliko žabljih jela. I četvrto, nekako nam je nelogično da biftek u Opuzenu košta jednako kao i u centru Zagreba, 150 kuna. U Zagrebu su troškovi vođenja restorana ipak nešto veći.

Merlot je potencijalno ugodno mjesto, s vrlo dobrim vinima i nekonvencionalnim izborom glazbe (super je kraj Neretve slušati Love Will Tear Us Apart), kojem je hitno potreban odgovorno restoranski profesionalac. Između 14 i 30 i 16 i 30 bili smo jedini gosti u Merlotovom restoranu, premda je hotel smješten na vrlo prometnoj cesti za Dubrovnik.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.