35 stvari s kojima najviše nervirate druge goste u restoranu

Pročitali smo i objavili desetke lista o stvarima koje nas nerviraju kod osoblja restorana i koje osoblje nerviraju kod nas gostiju. Ali tek se nedavno netko sjetio istražiti što goste nervira kod drugih gostiju, jedno od najvažnijih pitanja odgovor na koje bi htio znati svaki ozbiljan restoran. I svaki pristojan gost. Istraživanje je objavilo nekoliko britanskih medija, nažalost, bez detalja o tome tko ga je i kako proveo.

U nekim detaljima rezultati su iznenađujući. Primjerice, teško je očekivati da će pored toliko mogućnosti ispitanici apsolutno najiritantnijim ponašanjem u restoranu proglasiti dozivanje konobara pucketanjem prstiju. Neki odgovori su zbunjujući, zašto bi ikome smetalo što je netko za stolom do njega izrazito dobro raspoložen, pa se možda i malo glasnije nasmije? Većina razumljivih, očekivanih odgovora odnosi se na momente vezane uz higijenu, naravno da nitko ne može podnijeti ako netko za njegovim ili susjedim stolom ispuhuje nos u salvetu.  Ali na listi su i neke stvari koje zbog promjena koje su s godinama zahvaćale i našu kulturu odlaska u restorane, prihvatili kao normalne. Ne bismo pomislili da nekoga baš jako nervira kad gosti izlaze iz restorana da bi popušili cigaretu, ali ako ste u društvu nekoliko pušača, logično je da će vas nervirati što svako malo ostanete sami za stolom. Ili ako ste osjetljiviji gost, možda će vas uznemiriti povremeni egzodusi gostiju s čašama vina u rukama, koji se vraćaju noseći miris ohlađenog dima u restoran. Kao pripadnici generacija koje su lekcije iz pristojnog ponašanja za stolom dobivali u obitelji prije  nego što smo znali držati žlicu, ponekad se šokiramo permisivnošću današnjih roditelja koji u restorane dolaze s djecom. Ali gotovo 40 posto ispitanika u ovom istraživanju istodobno priznaje da su neka pravila ponašanja za stolom danas možda zastarjela. Mnogi se ne slažu da je korištenje mobitela u restoranu trebalo biti na ovoj listi ako je diskretno. I mi smo se prepoznali u točkama koje govore o mobitelima i fotografiranju slika (sila posla, što se može). Na ovoj dugoj i čangrizavoj listi, možda se pronađete i vi.

Druge ljude u restoranu iritirat ćete ako…

  1. Dozivate konobara pucketanjem prstiju
  2. Pričate punih ustiju
  3. Ste preglasni i grubi
  4. Brišete ruke u stolnjak
  5. Pušete nos u salvetu
  6. Puštate djecu da dolaze i odlaze od stola kako žele
  7. Ližete nož
  8. Puštate djecu da gledaju video na mobitelu, s uključenim zvukom
  9. Tipkate poruke za stolom
  10. Razgovarate na mobitel za stolom
  11. Puštate djecu da se igraju priborom za jelo i bočicama za začine
  12. Popravljate šminku za stolom
  13. Tražite čačkalicu i koristite je za stolom
  14. Držite mobitel na stolu
  15. Ne ostavljate napojnicu
  16. Preglasno pušete u vruću hranu
  17. Fotografirate jela
  18. Ne dijelite tanjure za dijeljenje ili iz njih jedete više od drugih
  19. Tražite kečap/majonezu u finom restoranu
  20. Flertate s konobarom ili konobaricom
  21. Salvetu stavljate oko vrata, zataknuvši je za kragnu
  22. Držite nož kao olovku
  23. Vadite led iz pića prstima
  24. Držite nož i vilicu u krivim rukama
  25. Plaćate točno svoj dio kad se račun dijeli
  26. Izlazite na pušenje
  27. Ulijevate bijelo vino u čaši iz koje ste pili crno vino
  28. Eksate piće čim stigne
  29. Koristite pogrešan pribor za različite slijedove
  30. Tražite račun gestom koja oponaša pisanje
  31. Premiještate stolce i stolove da smjestite svoje društvo
  32. Gnjavite kod narudžbe (bez dresinga, s drugim prilogom i sl.)
  33. Krivo izgovarate nazive jela
  34. Tražite nož i vilicu jer ne znate jesti štapićima
  35. Pitatieje li jelo vegansko, bez laktoze, bez glutena i sl.
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

U Zagrebu nema nijedne vrhunske roštiljarne. Evo 5 solidnih

Roštiljarne su unatrag šest ili sedam godina-što se,…

Mali vodič kroz zatvorene (i otvorene) zagrebačke restorane. Iz grada je u kolovozu nestala vrhunska kuhinja

Zagrebačka restoranska scena ovog se ljeta ispraznila možda…

6 glavnih pogrešaka u posluživanju vina u restoranima

Neki nam se dan u jednom luksuznom hotelu,…

Evo zašto je dubrovački One Suite Hotel najvažniji hotelski debut 2017. godine u Hrvatskoj

“Zapravo, nisam znao puno o hotelskoj industriji. Ja…

Najklasičniji recept za panettone majstora Iginija Massarija

“Za savršeni panettone recept nije dovoljan. Ključni su…

Žanr u krizi: Samo 4 dobra nacionalna restorana u Zagrebu

Kad je Dino Galvagno prije tri godine otvarao…

Komentirajte

    • Anonymous
    • 29/08/2017
    Reply

    Mario Koloper