Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Stižu nove sjajne knjige o barovima, koktelima i pićima. Napravili smo kratki izbor

Kraj kolovoza i početak rujna znače poplavu novih zanimljivih naslova. Ljetna literatura koju smo najavili u lipnju je pročitana i vrijeme je za novu rundu. Ovaj popis je relativno kratak jer neki od najiščekivanijih naslova stižu krajem rujna, ali sve knjige na njemu imaju težinu i otvaraju neke nove teme i pristupe industriji pića s puno korisnih informacija za čitatelje.

 

By the Smoke and the Smell – Thad Vogler

Thad Vogler iz San Francisca vlasnik je poznatih barova Bar Agricole i Trou Normand i jedan od najvažnijih ljudi u industriji pića. Njegova je misija afirmirati “grower pića” s naglašenim porijeklom, kako bi njihove male proizvođače spasio od velikih industrijskih konglomerata ili ih barem učinio poznatima prije nego nestanu. Vogler smatra da o pićima koje pijemo moramo voditi računa koliko i o hrani koju jedemo, a to nije slučaj. Prečesto dopuštamo najvećim brendovima da kontroliraju našu sliku svijeta. Knjiga By the Smoke and the Smell je neka vrsta Voglerovih memoara, puna teških pitanja o industriji pića, porijeklu pića, proizvodnji i cijenama. Knjiga je i posveta mjestima i destilerima koji su stvorili neka od najslavnijih pića svih vremena. Vogler čitatelje vodi od Normandije, Vikinga i calvadosa, preko Kube gdje je živio nekoliko godina, škotskih jezera i sjeverne Irske, natrag u Oaxacu, pa u Armagnac, Cognac, Kentucky i Kaliforniju. Knjiga

O ovoj knjizi se priča Naizmjeničko histerično smiješna i suosjećajna, ova knjiga će vam otvoriti oči za bogati svijet tradicionalnih malih destilerija i pritom potpuno promijeniti način na koji razmišljate o pićima.

I Hear She’s a Real Bitch – Jen Agg

Otkad je otvorila svoj prvi bar, jen Agg je znala da ne može imati šefa. Njezina autobiogafijapriča je o teškom probijanju i uspjehu u patrijarhalnoj ugostiteljskoj industriji, od prvog posla točenja pića do kulinarskog preporoda Toronta koji je pokrenula i vođenja nekih od najslavnijih kanadskih restorana.  Agg s čitateljima dijeli lekcije koje je naučila s godinama teškog rada, i iz grešaka koje je radila. Riječ je o lekcijama o vođenju sjajnih restorana i barova koji su pritom i profitabilni. Ako ste voljeli Blood, Bones and Butter Gabrielle Hamilton, ovu ćete knjigu progutati zajedno s autoričinim iskrenim, ponekad jako smiješnim opservacijama industrije koja je normalizirala seksizam. Knjiga je borbeni poklič za feminističku revoluciju u kulinarskom svijetu.

O ovoj knjizi se priča Fenomenalni, prekrasno napisani, iskreni i zabavni memoari predstavljaju snažan argument za rušenje odavno zastarjelog sistema “bro” kulture koja naizgled oduvijek dominira industrijom (Anthony Bourdain)

 

The Art of the Bar Cart: Styling & Recipes – Vanessa Dina i Antonis Achilleos

Divnu tradiciju barskih kolica, s kolima za martini barmena Romana Rabika dosad je u Hrvatskoj pokušao obnoviti tek danas zatvoreni restoran B35. Kolica su danas obavezni dio inventara ozbiljnih barova. Od luksuznih časopisa i dizajnerskih web stranica do trgovina i antikvarijata, sve je puno inspiracija i primjeraka koji se natječu za pažnju barmena i vlasnika barova. Ova knjiga bavi se najboljim prezentacijama barskih kolica za kućne barove. Predlaže dvadesetak različitih stilova, od starih vintage kolica do pokretnih kabineta, s primjerenim izborima pića za svaki. Čitatelji mogu birati između toplih whiskey kolica, zabavnih kolica i mnogih drugih, s jednostavnim savjetima kako stvoriti svaki stil i kako ih miješati. Dodani su i recepti za koktele koji idu uz svaki stil kolica.

O ovoj knjizi se priča Pun prekrasnih fotografija, ovaj vodič je inspiracija za svakoga tko želi stvoriti jedinstveni dekor za posluživanje pića kod kuće.

Drink Like a Bartender – Thea Engst i Lauren Vigdor

Kako naslov govori, ova je knjiga puna barmenskih savjeta i o tome kako naručivati, posluživati i piti alkohol kao profesionalac. Svake godine na pića potrošimo 200 milijardi dolara. Nije lako pratiti trendove između svih tih koktela infuziranih bjelanjcima, talijanskim likerima, odležanim pivima i fortificiranim vinima. Ali barmeni imaju sve važne informacije i spremni su ih dijeliti. Pa tako iz drink Like a Bartender možete naučiti da kada naručujete koktele u baru uvijek prvo navedete, kada i zašto šejkati ili miješati piće, zbog kojih će vas pića barmeni osuđivati, za koje koktele ne tražiti skuplja pića i slično, što znači koji izraz u barskom slengu i niz fascinantnih barskih priča i zanimljivosti o pićima..

O ovoj knjizi se priča Uz ovaj moderni i svježi vodič za sve vezano uz barove i pića, početnici i napredni ljubitelji pića zaista dobivaju pristup tajnama industrije. Nakon što pročitate ovu knjigu mislit ćete, pričati i piti kao barmen.

Fever Tree: The Art of Mixing: Recipes from the world’s leading bars – Fever Tree

Prva knjiga o koktelima koja nije posvećena baznim pićima nego pićima za miješanje: tonicima, limunadama, ginger aleu, colama…sa 100 recepata za klasična i suvremena botanička partnerstva u koktelima. Knjiga koju sponzorira proizvođač jednog od najslavnijih brendova tonika, istražuje porijeklo i ključne sastojke ovih pića, od sorti limuna i bazge do uloge kinina u geopolitici i utjecaju bilja na okuse.

O ovoj knjizi se priča Kao što sve više želimo znati o porijeklo u metodama proizvodnje hrane koju jedemo, ovaj vodič omogućava razumijevanje onoga što pijemo i korištenje tog znanja u pripremi najfinijih koktela.

Modern Cider: Simple Recipes to Make Your Own Ciders, Perries, Cysers, Shrubs, Fruit Wines, Vinegars, and More -Emma Christensen

U Hrvatskoj više nismo osuđeni na preslatke industrijske grozote jer se pojavljuju domaći craft cideri, pa je vrijeme da obratimo pažnju na ovo zapostavljeno piće koje postaje nova zvijezda. Emma Christensen je guru craft cidera i ova je knjiga njezin vodič kroz tajne fermentiranja. Recepti nisu preteški, profili okusa su moderni i osvježavajući. Knjiga predstavlja tradicionalne cidere iz cijeloga svijeta, njihove srodnike poput perryja i inovativne ideje za primjenu pivarskih tehnika i korištenje raznog voća u proizvodnji cidera.

O ovoj knjizi se priča Jednostavan, prijateljski ton knjige i recepti za količine od 4 do 20 litara dokazuju da je cider najlakše piće za garažnu proizvodnju, puno lakše od piva, koje daje divne, osvježavajuće, voćne rezultate. Bez obzira na to jeste li entuzijastični proizvođač početnik ili jedan od novih ljubitelja cidera koji želi učiti, ova knjiga je za vas.

Spirit of the Cane – Jared McDaniel Brown i Anistatia Renard Miller

Devet godina nakon njihove prve knjige o povijesti kubanskog ruma, autori Anistatia Miller i Jared Brown završili su rudarenje knjižnica, arhiva i baza podataka i prezentirali rezultate svog istraživanja po stvarnom porijeklu kubanskog ruma.  Njihova otkrića donose novei pogled na doprinos koji su tom sve popularnijem karipskom piću dali Španjolci, Englezi, Francuzi pa i Danci. Otkrili su i nove dokaze o porijeklu klasičnih koktela poput Mojita, Daiquiríja,  El Presidentea, Cuba Libre i Piña Colade. Ovo revidirano i prošireno istraživanje nudi svjež pristup impresivnoj povijesti kubanskih rumova i stvarateljima žanra miješanih pića koji je osvojio svijet.

O ovoj knjizi se priča Dok kategorija rumova ubrzno raste, ova knjiga stiže kao dragocjeni doprinos raspravi, otkrivajući zašto rum, piće prilagodljivo novim tehnologijama i duhu vremena koje nikada nije živjelo na staroj slavi, ima blistavu budućnost u rukama nove generacije barmena.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.