Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kanađanka Kaitlyn Stewart pobjednica je najprestižnijeg natjecanja barmena na svijetu

Kanađanka Kaitlyn Stewart proglašena je bartendericom godine na ovogodišnjem World Classu, najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju barmena. Za titulu najbolje, Stewart je morala pobijediti 10.000 natjecatelja iz cijeloga svijeta. “Bez riječi sam. Nisam očekivala ovo ali sam ushićena i vjerojatno će mi trebati par dana da shvatim što se dogodilo”, izjavila je Stewart za Reuters u četvrtak nakon proglašenja.

Višednevno iscrpljujuće natjecanje u svijetu miksologije ima status koji u sportu imaju finale Lige prvaka ili najvažnija svjetska prvenstva. Prijavljuje se svjetska barmenska elita. U Mexico Cityju ovoga tjedna borilo se 55 finalista iz 50 zemalja, u nizu eliminacijskih rundi u kojima se očekuje da pod pritiskom rade avangardne koktele na najvišoj razini.  U polufinalni Lucha Libre battle, u ring za natjecanje u brzinskoj pripremi koktela, ušlo je deset finalista. Četvero je ušlo u finalni krug, u kojem se testiralo njihovo znanje, kreativnost i majstorstvo u klasičnim i signature koktelima.

Iako je temeljita priprema osnova barmenskog posla, žiri je ove godine uveo nove zadatke koji su otkrili koliko barmeni mogu intuitivno reagirati i improvizirati. Kaitlyn Stewart impresionirala je suce vještinom, energijom, autentičnim stilom i talentom za show. Ovo je druga godina zaredom da na ovom važnom natjecanju pobjeđuje žena. Sedam godina prije (natjecanje je počelo prije devet godina), uvijek su pobjeđivali muškarci.

WORLD CLASS SPIRIT

About last night #worldclass2017 @cocktailmaestro @p.dorelli

A post shared by Dre Masso (@dremasso) on

LUCHA LIBRE

“Primjećuju nas. Priznaju nas. Moraju ozbiljno shvatiti naš talent jer, ne znam, jednostavno rasturamo!” komentirala je Stewart. Barmenskom profesijom još uvijek dominiraju muškarci, ali to nikada nije bio muški posao. Neki od najslavnijih klasičnih koktela kreirale su žene, koje već više od 100 godina vode barove i rade na šankovima. Nije to nikad bila česta pojava, u određenim je razdobljima bilo i nezakonito pustiti ženu iza šanka, ali žena je uvijek bilo i bile su važne u svijetu barova. “Ovo je važno jer inspirira druge žene u industriji da shvate što sve mogu postići i ne možemo biti sretniji s ovakvim ishodom antjecanja jer žene su jednako fenomenalni bartenderi kao muškarci”, izjavila je direktorica World Classa Johanna Dalley, “Naš je zadatak svake godine pronaći najboljeg barmena na svijetu. I našli smo ga. Slučajno je žena”. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.