Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Murterska Boba pokazuje kako se konoba može pretvoriti u autentičnu gastronomsku i turističku atrakciju

AccuWeather je na Murteru pokazivao plus 39 (real feel 40) dok smo s Vjekom Bašićem, vlasnikom sad već čuvene konobe Boba, kratko pregovarali o sadržaju našeg jučerašnjeg ručka. Čovjek je rekao kako ima sjajnu sabljarku, odličnu tunu, još žive trilje i prvorazrednu skušu. Nismo imali što misliti.”Samo smo rekli:”Puno ribe i povrća.”

Pa su na stol, na zabavno kaotičnoj velikoj Bobinoj terasi koja gleda na šank, na velike hladnjake s vinima i mali vrt pun pomidora usred kojeg navečer nastupa jazz band, počeli stizati pladnjevi veličanstvene i naizgled jednostavne hrane.
Prvo smo dobili divlju kamenicu s limetom. Zatim carpaccio od sabljarke serviran s lišćem kapara .“Sabljarka je došla sinoć, imala je oko 60 kilograma,” rekao je ljubazni i nadasve profesionalni konobar iz Zagreba.

Slijedila je sipa na pireu od boba, koja je s tri zrna soli postala fenomenalna, i kojoj je čips od sipinog crnila davao dobar teksturalni kontrast. Zatim su nam donijeli golemi pladanj sa sirovom skušom, sirovom triljom, tunom rezanom kao sashimi, s tatakijem od tune, tatrtarom od tune, lagano pečenom skušom u sezamu i s izvanrednom sirovom lignjom. Zaista ne možete zamisliti bolji ručak na otoku, ako zaista volite ribu.

Na kraju su nam još skuhali taglione s puno botarge od gofa, koji bi bili izvrsni da u njih nisu umiješali polusirovi češnjak. Nemamo ništa protiv promišljene uporabe češnjaka, što znači da se češnjak mora dugo i pažljivo termički obrađivati kako bi izgubio onaj aftertaste koji vas progoni bar osam sati nakon što ste progutali sirovi ili polusirovi režanj, i kako ne bi preuzeo glavne okuse u jelu, kao u ovom slučaju gdje je prilično ubio botargu. No, ta je pogreška ipak mala u usporedbi sa svim divotama koje Boba nudi. Konoba Boba jedan je od onih lokala na obali, koji uspješno rekoncipira pojam konobe. Ona se, logistički govoreći, velikim dijelom bazira na lokalno ulovljenoj ribi i lokalnom povrću, koji se pripremaju bazično ali precizno, kako bi se istaknula njihova svježina i autentičnost.

Ključno je, međutim, što se Boba odmaknula od rustikalnosti i što uspijeva, i prezentacijom i tehnikama, istaknuti svu raskoš lokalne ribe i povrća. No, Boba nije samo hrana, nego cjeloviti koncept. Njihova prezentacija na Instagramu, primjerice, koja spaja onaj specifični osjećaj života na otoku sa svom divotama koje se ondje vadi iz mora, među najatraktivnijima je u cijelom hrvatskom svijetu hrane. Njihova vinska karta bolja je nego u većini zagrebačkih restorana i pokazuje kako se, eto, na Murteru ne moraju prodavati samo lokalna vina (mi doduše jesmo pili vrlo dobru Sladićevu Maraštinu), nego i Simčič i Moreau, a servis je uistinu uzorno profesionalan. Murterska Boba definitivno spada među lokale koji mijenjaju restoransku sliku Dalmacije i Hrvatske.

BOBA
Butina 22, Murter

HRANA +4/5  VINSKA KARTA -4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA 4/5
sve kreditne kartice


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.