Umro je Christian Millau, suosnivač kultnog restoranskog vodiča Gault&Millau i ideolog celebrity chefova

Christian Millau, suosnivač vodiča Gault & Millau, umro je u jučer u Francuskoj u 88. godini. Vodič koji je osnovao s Henrijem Gaultom postao je jedna od najutjecajnijih svjetskih referenci za restorane i hotele. Sve je počelo 1961. kad su Gault i Millau, entuzijastični posjetitelji restorana, počeli objavljivati seriju članaka o svojim provodima u Parizu, koji su ih vodili u nepoznate restorane i sjajne neotkrivene male barove.

Henri Gault i Christian Millau radili su za večernje novine Paris-Presse. Gault kao jedan od glavnih reportera, a Millau kao urednik. Njihova serija Šetnje vikendom brzo je postala popularna i vrlo utjecajna. Gault i Millau nisu pisali samo reportaže o pariškim lokalima. Bila je to slika svijeta koji izlazi iz oskudice Drugoga svjetskog rata, i francuskog načina života koji napušta tradicionalnu formalnost, ubrzava se i otvara vanjskim utjecajima. Francuska kuhinja, sa svojim kompliciranim pripremama, bogatim umacima i puno slijedova, povlačila se pred novim stilom, temeljnim na svježim lokalnim sastojcima, lakšim jelima i eksperimentalnim tehnikama. Ove nove tendencije u mlađoj generaciji chefova Gault i Millau nazvali su Nouvelle cuisine.

Christian Millau i Henri Gault 1970-tih

Taj pokret bio je reakcija na eksluzivnost i pompu klasične francuske kuhinje, i promovirao je lakša jela, kraće menije i razmišljanje o nutricionističkim kvalitetama hrane. Gault i Millau napisali su “10 zapovjedi” nove francuske kuhinje kompilirajući stilove chefova poput Paula Bocusea, Joela Robuchona i Alaina Senderensa, kojima su se posebno divili. Njihovo pisanje galvaniziralo je cijele generacije kuhara u Francuskoj i svijetu.

Gault i Millau tražili su da chefovi budu inventivniji u sastojcima i vizualnoj prezentaciji jela, inzistirali su na svježini i lakoći. Navodno su započeli i današnju konvenciju da chefovi izlaze iz kuhinja objasniti ljudima svoja jela i tehnike, što je stvorilo današnji sistem celebrity chefova i milijunskih zarada od knjiga i televizijskih emisija.  “Gault i Millau su zaista prvi humanizirali restoranske vodič”, tvrdi aktualni urednik Gault&Millaua Marc Esquerre. “Bili su posrednici između publike i kuhara i spojili su ta dva svijeta”. Gaultov i Millauov rad promijenio je kulturu hrane i promovirao chefove koji su danas klasici. Suočeni s golemom popularnošću svoje kolumne, 1962. objavili su svoj prvi pariški vodič Le Guide Juillard, koji je drskim i autoritativnim jezikom promijenio status takvih publikacija u gastronomiji.

U vodiču su ocijenili cijelu parišku ponudu, od hotela i vinoteka do knjižara, pet shopova i zanimljivih tura za šetnje. Godinu za godinom gradili su financijsku neovisnost i 1969. lansirali vlastiti mjesečnik nazvan GaultMillau. Časopis se bavio hranom i vinom. Počeli su od nule, potpuno ignorirajući očekivanja pariške buržoazije, utemeljena još na starom Escoffierovom rekodificiranju francuske kuhinje s kraja 19. stoljeća. Gault i Millau proputovali su cijelu Francusku, otvoreni prema svemu novom i najboljem. Bili su revolucionari koji bacaju bombe na haute cuisine koja je stoljećima dominirala francuskom kuhinjom, stvarajući platformu za novi naraštaj kuhara i novi pristup kuhanju. Prvi neovisni vodič za francuske restorane Gault i Millau objavljen je 1972. godine. Zanemarujući uobičajene elemente restoranskih recenzija (lokaciju, ambijent i etiketu), fokusirali su se na najvažnije: okus i prezentaciju hrane i maštovitost chefa. Vodič je odmah postao hit i prodao se u više od 150.000 primjeraka. Ostalo je povijest. Duhoviti moderan stil Gault&Millaua za koji je uvelike zaslušan upravo Christian Millau, pomeo je konzervativni establishment i postao jedan od najpouzdanijih brendova u Europi, poznat po neovisnosti, strogoći i autoritetu. S odlaskom Christiana Millaua, završava i jedan veliki i važan dio povijesti francuske gastronomije, vrijeme u kojemu su rođeni gotovo svi fenomeni na kojima počiva današnja svjetska restoranska i gastro scena.

Christian Millau s Paulom Bocuseom i reprezentacijom najboljih francuskih chefova

 “Gault i Millau su zaista prvi humanizirali restoranske vodič”, rekao je atualni urednik vodiča Gault&Millau Marc Esquerre. “Bili su posrednici između publike i kuhara i spojili su ta dva svijeta”. Gaultov i Millauov rad promijenio je kulturu hrane i promovirao chefove koji su danas klasici. Suočeni s golemom popularnošću svoje kolumne, Gault i Millau 1962. objavili su svoj prvi pariški vodič Le Guide Juillard, koji je svojim drskim i autoritativnim jezikom promijenio status takvih publikacija u gastronomiji. U vodiču su ocijenili cijelu parišku ponudu, od hotela i vinoteka do knjižara, pet shopova i zanimljivih tura za šetnje. Godinu za godinom gradili su financijsku neovisnost i 1969. lansirali vlastiti mjesečnik nazvan GaultMillau. Časopis se bavio hranom i vinom. Počeli su od nule, potpuno ignorirajući očekivanja pariške buržoazije utemeljena još na Escoffierovom rekodificiranju francuske publike krajem 19. stoljeća. Gault i Millau proputovali su cijelu Francusku otvoreni prema svemu novom i najboljem.

Bili su revolucionari koji bacaju bombe na haute cuisine, stoljećima dominantnu u francuskoj kuhinji, stvarajući platformu za novi naraštaj kuhara i novi pristup kuhanju. Prvi neovisni vodič za francuske restorane Gault i Millau objavljen je 1972. godine. Zanemarujući uobičajene elemente restoranskih recenzija (lokaciju, ambijent i etiketu), fokusirali su se na najvažnije: okus i prezentaciju hrane i maštovitost chefa. Vodič je odmah postao hit i prodao se više od 150.000 primjeraka. Ostalo je povijest. Duhoviti moderan stil Gault&Millaua za koji je uvelike zaslušan upravo Christian Millau, pomeo je konzervativni establishment i postao jedan od najpouzdanijih brendova u Europi, poznat po neovisnosti, strogoći i autoritetu. S odlaskom Christiana Millaua, završava i jedan veliki i važan dio povijesti francuske gastronomije, vrijeme u kojemu su rođeni gotovo svi fenomeni na kojima je nastala današnja svjetska restoranska i gastro scena.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Pileći temeljac

Ovo je recept za bazični svijetli pileći temeljac,…

5 dobrih restorana u luksuznim hotelima

U Hrvatskoj ne postoji hotelska gastronomija. Premda je…

Najuspješnije hrvatske vinarije i sorte za 2017. godinu

Najvažnije međunarodne vinske nagrade već su podijeljene, Vinistra…

Legendarni pariški hotel Crillon otvara se nakon četiri godine renoviranja

Radovi su trajali dvostruko dulje nego što je…

Stvarna kategorizacija luksuznih istarskih i kvarnerskih hotela. Hotelske zvjezdice Kulta Plave Kamenice

Tekstovi o opatijskom hotelu Continental, koji se prilično…

Zašto je odležana riža prvi izbor chefova za superkremaste rižote (RECEPT)

Zbog klime i ritma berbi, odležane riže u…

Komentirajte