millau

Umro je Christian Millau, suosnivač kultnog restoranskog vodiča Gault&Millau i ideolog celebrity chefova

Christian Millau, suosnivač vodiča Gault & Millau, umro je u jučer u Francuskoj u 88. godini. Vodič koji je osnovao s Henrijem Gaultom postao je jedna od najutjecajnijih svjetskih referenci za restorane i hotele. Sve je počelo 1961. kad su Gault i Millau, entuzijastični posjetitelji restorana, počeli objavljivati seriju članaka o svojim provodima u Parizu, koji su ih vodili u nepoznate restorane i sjajne neotkrivene male barove.

Henri Gault i Christian Millau radili su za večernje novine Paris-Presse. Gault kao jedan od glavnih reportera, a Millau kao urednik. Njihova serija Šetnje vikendom brzo je postala popularna i vrlo utjecajna. Gault i Millau nisu pisali samo reportaže o pariškim lokalima. Bila je to slika svijeta koji izlazi iz oskudice Drugoga svjetskog rata, i francuskog načina života koji napušta tradicionalnu formalnost, ubrzavajućise i otvarajući vanjskim utjecajima. Francuska kuhinja, sa svojim kompliciranim pripremama, bogatim umacima i puno slijedova, povlačila se pred novim stilom temeljnim na svježim lokalnim sastojcima, lakšim jelima i eksperimentalnim tehnikama. Ove nove tendencije u mlađoj generaciji chefova Gault i Millau nazvali su Nouvelle cuisine.

Christian Millau i Henri Gault 1970-tih

Taj pokret bio je reakcija na eksluzivnost i pompu klasične francuske kuhinje, i promovirao je lakšu hranu, kraće menije i razmišljanje o nutricionističkim svojstvima jela. Gault i Millau napisali su “10 zapovjedi” nove francuske kuhinje kompilirajući stilove chefova poput Paula Bocusea, Joela Robuchona i Alaina Senderensa, kojima su se posebno divili. Njihovo pisanje galvaniziralo je cijele generacije kuhara u Francuskoj i daleko šire. 

Gault i Millau tražili su da chefovi budu inventivniji u sastojcima i vizualnoj prezentaciji jela, inzistirali na svježini i lakoći. Navodno su započeli i današnju konvenciju da chefovi izlaze iz kuhinja objasniti ljudima svoje kuhanje, što je stvorilo današnji sistem celebrity chefova i milijunskih zarada od knjiga i televizijskih emisija.  “Gault i Millau su zaista prvi humanizirali restoranske vodič”, rekao je atualni urednik vodiča Gault&Millau Marc Esquerre. “Bili su posrednici između publike i kuhara i spojili su ta dva svijeta”. Gaultov i Millauov rad promijenio je kulturu hrane i promovirao chefove koji su danas klasici. Suočeni s golemom popularnošću svoje kolumne, 1962. objavili su svoj prvi pariški vodič Le Guide Juillard, koji je drskim i autoritativnim jezikom promijenio status takvih publikacija u gastronomiji.

U vodiču su ocijenili cijelu parišku ponudu, od hotela i vinoteka do knjižara, pet shopova i zanimljivih tura za šetnje. Godinu za godinom gradili su financijsku neovisnost i 1969. lansirali vlastiti mjesečnik nazvan GaultMillau. Časopis se bavio hranom i vinom. Počeli su od nule, potpuno ignorirajući očekivanja pariške buržoazije utemeljena još na Escoffierovom rekodificiranju francuske publike krajem 19. stoljeća. Gault i Millau proputovali su cijelu Francusku otvoreni prema svemu novom i najboljem. žBili su revolucionari koji bacaju bombe na haute cuisine koja je stoljećima dominirala francuskom kuhinjom, stvarajući platformu za novi naraštaj kuhara i novi pristup kuhanju. Prvi neovisni vodič za francuske restorane Gault i Millau objavljen je 1972. godine. Zanemarujući uobičajene elemente restoranskih recenzija (lokaciju, ambijent i etiketu), fokusirali su se na najvažnije: okus i prezentaciju hrane i maštovitost chefa. Vodič je odmah postao hit i prodao se više od 150.000 primjeraka. Ostalo je povijest. Duhoviti moderan stil Gault&Millaua za koji je uvelike zaslušan upravo Christian Millau, pomeo je konzervativni establishment i postao jedan od najpouzdanijih brendova u Europi, poznat po neovisnosti, strogoći i autoritetu. S odlaskom Christiana Millaua, završava i jedan veliki i važan dio povijesti francuske gastronomije, vrijeme u kojemu su rođeni gotovo svi fenomeni na kojima je nastala današnja svjetska retoranska i gastro scena.

, suosnivač slavnog vodiča Gault & Millau, umro je u jučer u Francuskoj u 88. godini. Vodič koji je osnovao s Henrijem Gaultom postao je jedna od najutjecajnijih svjetskih referenci za klasifikaciju restorana i hotela. Sve je počelo 1961. kad su Gault i Millau, entuzijastični ljubitelji restorana, počeli objavljivati seriju članaka o svojim provodima u Parizu, koji su ih vodili u nepoznate restorane i sjajne neotkrivene male barove. Henri Gault i Christian Millau radili su za večernje novine Paris-Presse, Gault kao jedan od glavnih reportera, a Millau kao urednik. Njihova serija Šetnje vikendom brzo je postala popularna i utjecajna. Dvojica novinara nisu pisali samo reportaže o pariškim lokalima, bila je to slika svijeta koji izlazi iz oskudice Drugoga svjetskog rata i francuskog načina života koji napušta tradicionalnu formalnost, ubrzavajućise i otvarajući vanjskim utjecajima. Francuska kuhinja, sa svojim kompliciranim pripremama, bogatim umacima i puno slijedova, povlačila se pred novim stilom temeljnim na svježim lokalnim sastojcima, lakšim jelima i eksperimentalnim tehnikama. Ove nove tendencije u mlađoj generaciji chefova Gault i Millau nazvali su Nouvelle cuisine. Taj pokret bio je reakcija na eksluzivnost i pompu klasične francuske kuhinje, i promovirao je lakšu hranu, kraće menije i razmišljanje o nutricionističkim svojstvima jela. Gault i Millau napisali su “10 zapovjedi” nove francuske kuhinje kompilirajući stilove chefova poput Paula Bocusea, Joela Robuchona i Alaina Senderensa, kojima su se posebno divili. Njihovo pisanje galvaniziralo je cijele generacije kuhara u Francuskoj i daleko šire. 

Gault i Millau tražili su da chefovi budu inventivniji u sastojcima i vizualnoj prezentaciji jela, inzistirali na svježini i lakoći. Navodno su započeli i današnju konvenciju da chefovi izlaze iz kuhinja objasniti ljudima svoje kuhanje, što je stvorilo današnji sistem celebrity chefova i milijunskih zarada od knjiga i televizijskih emisija. Christiana Millaua zbog toga su prozvali ocem celebrity chefova.

Christian Millau s Paulom Bocuseom i reprezentacijom najboljih francuskih chefova

 “Gault i Millau su zaista prvi humanizirali restoranske vodič”, rekao je atualni urednik vodiča Gault&Millau Marc Esquerre. “Bili su posrednici između publike i kuhara i spojili su ta dva svijeta”. Gaultov i Millauov rad promijenio je kulturu hrane i promovirao chefove koji su danas klasici. Suočeni s golemom popularnošću svoje kolumne, Gault i Millau 1962. objavili su svoj prvi pariški vodič Le Guide Juillard, koji je svojim drskim i autoritativnim jezikom promijenio status takvih publikacija u gastronomiji. U vodiču su ocijenili cijelu parišku ponudu, od hotela i vinoteka do knjižara, pet shopova i zanimljivih tura za šetnje. Godinu za godinom gradili su financijsku neovisnost i 1969. lansirali vlastiti mjesečnik nazvan GaultMillau. Časopis se bavio hranom i vinom. Počeli su od nule, potpuno ignorirajući očekivanja pariške buržoazije utemeljena još na Escoffierovom rekodificiranju francuske publike krajem 19. stoljeća. Gault i Millau proputovali su cijelu Francusku otvoreni prema svemu novom i najboljem.

Bili su revolucionari koji bacaju bombe na haute cuisine, stoljećima dominantnu u francuskoj kuhinji, stvarajući platformu za novi naraštaj kuhara i novi pristup kuhanju. Prvi neovisni vodič za francuske restorane Gault i Millau objavljen je 1972. godine. Zanemarujući uobičajene elemente restoranskih recenzija (lokaciju, ambijent i etiketu), fokusirali su se na najvažnije: okus i prezentaciju hrane i maštovitost chefa. Vodič je odmah postao hit i prodao se više od 150.000 primjeraka. Ostalo je povijest. Duhoviti moderan stil Gault&Millaua za koji je uvelike zaslušan upravo Christian Millau, pomeo je konzervativni establishment i postao jedan od najpouzdanijih brendova u Europi, poznat po neovisnosti, strogoći i autoritetu. S odlaskom Christiana Millaua, završava i jedan veliki i važan dio povijesti francuske gastronomije, vrijeme u kojemu su rođeni gotovo svi fenomeni na kojima je nastala današnja svjetska retoranska i gastro scena.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Zaplijenjen je legendarni venecijanski hotel Danieli. Vlasnik nije plaćao kredit

Jedan od najslavnijih luksuznih hotela na svijetu, Danieli…

PONOĆNI VODIČ KROZ TKALČIĆEVU Sjajno je što se može jesti gotovo svugdje, loše je što ta hrana uglavnom ništa ne valja

Prošle je subote, nešto prije ponoći, Tkalčićeva po…

Planirajte, organizirajte i skuhajte ručak od 3 slijeda kao profesionalac

Nabava, priprema i organizacija presudne su za dobro…

Gastronomska karta turistički najfrekventnije zagrebačke ulice. U Tkalčićevoj zasad bez grižnje savjesti možemo preporučiti samo Agavu

Zagrebačka turistička sezona otpočela je kišom. Što nije…

Airbnb ima 25 posto veću tržišnu vrijednost od Hiltona. Budućnost hotelijerstva postaje jako zanimljiva

Agencija Bloomberg procijenila je tržišnu vrijednost Airbnb-a na 30…

TREŠNJE Napravite clafoutis comme il faut (RECEPTI)

Clafoutis je tradicionalni recept iz Limousina u Francuskoj, …

Komentirajte