Nekad zabranjeni ružičasti Stagnum naoriginalniji je hrvatski rose

Prije šest ili sedam godina Frano Miloš odlučio je proizvesti rose. Bio je prilično zadovoljan rezultatima pa ga je prozvao R Stagnum, po svom kultnom crnom vinu. Međutim, zagrebački Zavod za vinarstvo, koji nikad nije volio vodećeg pelješkog vinara, zabranio je prodaju Stagnuma tvrdeći da ne odgovara minimalnim kvalitativnim kriterijima (premda je kemijska analiza vina prošla okej). Ovaj sramotni pokušaj sabotaže jednog od nacjenjenijih domaćih proizvođača vina izazvao je snažan revolt javnosti, pa se R Stagnum, kad je napokon pušten na tržište, mogao pohvaliti vrlo dobrom reputacijom među profesionalcima, ali i širom publikom. Ovih smo dana kušali ružičasti Stagnum iz 2016. godine.

Njegov je bouquet pun čistog crvenog voća, ali i pečenih šljiva i makije. Radi se, dakle, o vinu koje odmah prokazuje svoje grožđe, plavac mali, i koje po aromama asocira na crno vino. S druge strane, R Stagnum dovoljno je svjež i voćno sladak, da bi se u njemu moglo uživati po vrućinama, dok je strukturalno optimalno čvrst da bi dobro funkcionirao uz hranu. R Stagnum svakako je najoriginalniji domaći rose, koji i snažnom bojom i opojnim bouquetom krši sva pravila stilizacije modernih ružičastih vina. U ovom je slučaju kršenje pravila više nego opravdano.

Gastropreporuka Vrhunski pršut s dinjom ili smokvama prvi nam je pao napamet. Zatim laganije meso s roštilja, ali i bijela riba. Naravno, odličan je kad se pije sam.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Pet najboljih restorana u Splitu

U zadnjih nekoliko godina najveća gastroeksplozija u Hrvatskoj…
torte Olge Noskove

Naučite raditi torte Olge Noskove i upoznajte novu razinu slastičarskog porna

Internet je dosta poludio za nestvarnim glazurama na…

Može li rose uistinu biti vrhunsko vino? Naravno da može (evo i četiri primjera)

Kolovoški Decanter uz duhoviti naslov 30 Rose to…

Genijalnost gin tonica je u njegovim molekulama. Otkrijte je s dva sjajna recepta Marina Nekića

Jedna od boljih stvari u životu kad počnu…

LJETO 2017. Najbolji restorani u Istri, na Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji (do Paga)

U protekla smo dva mjeseca intenzivno obilazili sjeverni…

U Zagrebu je puno sushi barova i dućana, od kojih neki ništa ne valjaju

Krenete li od Esplanade prema strogom centru grada,…

Komentirajte

    • touchmeduza
    • 10/08/2017
    Reply

    čudi me da članovi kulta plave kamenice nisu naveli gdje se vino može nabaviti