ulje-tartuf

NE PREPORUČUJEMO Zaista ne postoji bedastiji način da potrošite stotinjak kuna od kupnje ulja od tartufa

Prelistavajući današnji Novi list, u ljetnom smo prilogu naletjeli na recept za carpaccio od orade u kojem se na 600 grama orade stavlja čak 40 grama ulja od tartufa. “Budimo jasni, ulje od tartufa nije hrana, jestivo je koliko i Astroglide*” još je davno ustvrdio Anthony Bourdain. Ulje od tartufa proizvodi se na dva načina. Prvo, i rjeđe, ostaci tartufa stavljaju se u maslinovo ulje, premda se često koriste i neutralna ulja. Drugo, i mnogo češće, ulje se infuzira kemijskim spojem koji se nalazi i u pravim tartufima.

Više od 90 posto ulja od tartufa nikad nije vidjelo tartufe. Stoga ulje od tartufa zaista nije hrana, nego laboratorijski pripravak koji je postao popularan devedesetih godina, i kojeg i danas promiču chefovi s lošim ukusom. Ulje od tartufa nije, naime, nikakav nadomjestak za tartufe, nego najgora moguća propaganda protiv tartufa.

Njegov preintenzivan i jednodimenzionalan miris tek je groteskna karikatura prave stvari. Stoga, čim na restoranskom jelovniku vidite jelo s tartufima za relativno mali novac, nemojte ga naručiti jet ćete steći sasvim pogrešnu i lošu predodžbu o tartufima.

Osobito ga nemojte kupovati za kućnu uporabu. Kupiti ulje od tartufa za doma jednako je kao potrošiti stotinjak kuna koliko načelno košta bočica od jednog decilitra) na vrećicu Vegete. Jer, ulje od tartufa nije ništa drugo nego skupa Vegeta.

*Astroglide je brend intimnog lubrikanta

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 rosea za savršeni ljetni vikend

Napokon su došle vrućine, prave, žestoke, znojne i…

Ovaj vinaigrette od smeđeg maslaca, Dijona i octa dignut će vam kuhanje na novi nivo ove jeseni

Na vinaigrette smo navikli u salatama ali ovaj…

Tri slana džema koja možete skuhati odmah

Slani džem nije chutney iako ih često miješaju…

5 manjih zagrebačkih dućana s jako dobrom hranom

Zagreb nema osobitu tradiciju specijaliziranih trgovina s vrhunskom…

Continental ima zvjezdicu previše, kao i većina drugih opatijskih hotela

U sobi 234 hotela Continental, smještenog u glavnoj…

Pet najvažnijih negativnih trendova ovogodišnje turističke sezone

U drugom dijelu našeg rezimea sjajne turističke godine,…

Komentirajte

  • martina
  • 06/09/2017
  Reply

  Ako uzmemo u obzir da se ulje mozda radi postupkom namakanja ostataka tartufa u maslinovom ulju, moze li se tada taj sastojak smatrati dostojnim kucnog obroka?
  Imate li mozda konkretnu informaciju o sastavu (Zigante) ulja prikazanih na slici, ili su ona odabrana slucajno za ilustriranje price?

  Hvala