ulje-tartuf

NE PREPORUČUJEMO Zaista ne postoji bedastiji način da potrošite stotinjak kuna od kupnje ulja od tartufa

Prelistavajući današnji Novi list, u ljetnom smo prilogu naletjeli na recept za carpaccio od orade u kojem se na 600 grama orade stavlja čak 40 grama ulja od tartufa. “Budimo jasni, ulje od tartufa nije hrana, jestivo je koliko i Astroglide*” još je davno ustvrdio Anthony Bourdain. Ulje od tartufa proizvodi se na dva načina. Prvo, i rjeđe, ostaci tartufa stavljaju se u maslinovo ulje, premda se često koriste i neutralna ulja. Drugo, i mnogo češće, ulje se infuzira kemijskim spojem koji se nalazi i u pravim tartufima.

Više od 90 posto ulja od tartufa nikad nije vidjelo tartufe. Stoga ulje od tartufa zaista nije hrana, nego laboratorijski pripravak koji je postao popularan devedesetih godina, i kojeg i danas promiču chefovi s lošim ukusom. Ulje od tartufa nije, naime, nikakav nadomjestak za tartufe, nego najgora moguća propaganda protiv tartufa.

Njegov preintenzivan i jednodimenzionalan miris tek je groteskna karikatura prave stvari. Stoga, čim na restoranskom jelovniku vidite jelo s tartufima za relativno mali novac, nemojte ga naručiti jet ćete steći sasvim pogrešnu i lošu predodžbu o tartufima.

Osobito ga nemojte kupovati za kućnu uporabu. Kupiti ulje od tartufa za doma jednako je kao potrošiti stotinjak kuna koliko načelno košta bočica od jednog decilitra) na vrećicu Vegete. Jer, ulje od tartufa nije ništa drugo nego skupa Vegeta.

*Astroglide je brend intimnog lubrikanta

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

PROMIJENITE KANAL Šest kulinarskih emisija koje bi valjalo izbjegavati pod svaku cijenu

Korisnici kabelskih televizija zatrpani su gastrosadržajima. Food Network…

U Hrvatskoj se nažalost ne proizvode dovoljno dobri pršuti, octovi, čokolade…

Znamo, naravno, da dio ovog naslova zvuči heretički.…

Pileći temeljac

Ovo je recept za bazični svijetli pileći temeljac,…

Opatijski Kvarner dobar je primjer najtipičnijih pogrešaka u hrvatskom hotelijerstvu

Obnovljena ikona hrvatskog turizma je prosječan hotel s…

U Zagrebu je puno sushi barova i dućana, od kojih neki ništa ne valjaju

Krenete li od Esplanade prema strogom centru grada,…

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale 3. dio

U trećem dijelu zagrebačkog Kvartovskog vodiča naveli smo…

Komentirajte