NE PREPORUČUJEMO Zaista ne postoji bedastiji način da potrošite stotinjak kuna od kupnje ulja od tartufa

Prelistavajući današnji Novi list, u ljetnom smo prilogu naletjeli na recept za carpaccio od orade u kojem se na 600 grama orade stavlja čak 40 grama ulja od tartufa. “Budimo jasni, ulje od tartufa nije hrana, jestivo je koliko i Astroglide*” još je davno ustvrdio Anthony Bourdain. Ulje od tartufa proizvodi se na dva načina. Prvo, i rjeđe, ostaci tartufa stavljaju se u maslinovo ulje, premda se često koriste i neutralna ulja. Drugo, i mnogo češće, ulje se infuzira kemijskim spojem koji se nalazi i u pravim tartufima.

Više od 90 posto ulja od tartufa nikad nije vidjelo tartufe. Stoga ulje od tartufa zaista nije hrana, nego laboratorijski pripravak koji je postao popularan devedesetih godina, i kojeg i danas promiču chefovi s lošim ukusom. Ulje od tartufa nije, naime, nikakav nadomjestak za tartufe, nego najgora moguća propaganda protiv tartufa.

Njegov preintenzivan i jednodimenzionalan miris tek je groteskna karikatura prave stvari. Stoga, čim na restoranskom jelovniku vidite jelo s tartufima za relativno mali novac, nemojte ga naručiti jet ćete steći sasvim pogrešnu i lošu predodžbu o tartufima.

Osobito ga nemojte kupovati za kućnu uporabu. Kupiti ulje od tartufa za doma jednako je kao potrošiti stotinjak kuna koliko načelno košta bočica od jednog decilitra) na vrećicu Vegete. Jer, ulje od tartufa nije ništa drugo nego skupa Vegeta.

*Astroglide je brend intimnog lubrikanta

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

16 najboljih filmskih scena o hrani u čast dodjeli Oscara

Povodom dodjele Oscara odabrali smo svoje omiljene filmske…

SAN ROCCO ZA KULT PLAVE KAMENICE Tri ozbiljna recepta s divljim šparogama koja možete skuhati kod kuće

Nema važnijeg vjesnika proljeća u Istri od divljih…

6 hrvatskih craftova koje volimo i cijenimo više od ostalih domaćih piva

Hrvatska craftomanija nikako da se zaustavi. Dapače, stalno…

Lista najboljih azijskih restorana u Zagrebu za 2017.

Azijskim i fusion restoranima ove je godine u…

6 gastro aduta iz supermarketa za manje od 40 kuna.

Budući da je naš Vodič za vina do…

Za Marrons Glacés trebat će vam 7 dana ali nema boljeg recepta za sezonu maruna

Jedan od rijetkih razloga zašto ne žaliti za…

Komentirajte

  • martina
  • 06/09/2017
  Reply

  Ako uzmemo u obzir da se ulje mozda radi postupkom namakanja ostataka tartufa u maslinovom ulju, moze li se tada taj sastojak smatrati dostojnim kucnog obroka?
  Imate li mozda konkretnu informaciju o sastavu (Zigante) ulja prikazanih na slici, ili su ona odabrana slucajno za ilustriranje price?

  Hvala