friesen-g

Ovaj chef više ne želi tolerirati goste koji izmišljaju alergije

Na zidu restorana Queen Chow u Sidneyu piše “Queen Chow Loves You”, ali ta ljubav nije bezuvjetna. Chef restorana Patrick Friesen više ne želi trpjeti goste s umišljenim alegrijama na gluten, izmišljenim intolerancijama na morske plodove i ostala afektiranja koja su postala norma u restoranima. “Kad gost kaže da je alergičan na mliječne proizvode, u kuhinji to shvatimo ozbiljno. Jela mu pripremamo na biljnim masnoćama umjesto na maslacu, pazimo da ništa mliječno ne dotakne sastojke u jelima za tog gosta, pripremimo poseban desert…a gost na kraju večere naruči sladoled od vanilije i capuccino s dosta mlijeka,” požalio nam se na ovu temu nedavno jedan zagrebački chef. Patrick Friesen svoju je frustraciju iznio javno, u dugom rantu na svom Instagram profilu. 

“Kako bi bilo da ljudi s posebnim prehrambenim zahtjevima konačno nauče što smiju a što ne smiju jesti?” pitao je Friesen u poduljem statusu. Tvrdi da mu je dosta nedosljednih alergija (“Alergični na morske plodove ali vole umak od kamenica”) i na ljude koji tvrde da su “alergični na gluten, ali samo na gluten u kruhu”.

“Saberite se i jasno recite konobaru što hoćete jer ovako otežavate situaciju ljudima koji zaista pate od alergija i moraju održavati posebne režime prehrane”. Friesenova majka boluje od celijakije, drastične netolerancije glutena.

 

“Ljudi dođu na prvi spoj i kažu da su alergični na luk, samo zato što ga te večeri ne žele jesti. Kažemo im da je naš restoran azijski i da je luk gotovo u svemu, a oni odgovore da je onda u redu i da mogu jesti bilo što. Dakle, očito nisu alergični”, objasnio je Friesen u izjavi za Daily Telegraph. Averzija prema nekim vrstama hrane nije alergija i Friesen želi raščistiti stvari. “To što je gost na low-carb ili paleo dijeti ili čemugod što trenutno promovira Gwyneth Paltrow, ne znači da pati od intolerancije na gluten, znači samo da je gnjavator”, kaže Friesen. Ovo nije prvi put da ovaj chef proziva goste. Neavno je objavio račun za vegetarijansku narudžbu iz roštiljarne Papi Chulo, pitajući se ne bi li ljudi koji ne jedu meso trebali zaobilaziti mjesta specijalizirana za meso. “Ne idem u indijski restoran da bih pizdio što poslužuju curry,”napisao je u tom postu na Instagramu. Za chefa nikad nije dobro da javno ogovara goste, ali Friesen govori ono što većina kuhara misli ili će vam reći u povjerenju. Pomodni prehrambeni režimi i trendovi ekstremne prehrane su dio ovog vremena, ali restorani unatoč svojoj misiji, a to je da nas usreće, zaista nisu mjesta na kojima moraju udovoljavati baš svakom našem prehrambenom hiru.

Srsly tho.

A post shared by patrickfriesen (@patrickfriesen) on

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Ovaj recept Yotama Ottolenghija za patlidžane s janjetinom i pinjolima je sve što trebamo od punjenog povrća

Punjeno povrće trebalo je postati dio naše kulinarske…

Sedam od deset najprodavanijih whiskyja na svijetu proizvode se u Indiji. Donosimo novi poredak

Najprodavaniji whisky na svijetu je Officer’s Choice, s…

Trebaju li hrvatskoj gastrohoteli? Nabrojali smo šest dobrih

Oxfordski Le Manoir aux Quat’Saisons tipičan je primjer…

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje…

7 najvažnijih događaja u hrvatskoj restoranskoj i vinskoj industriji 2016.

Kad je riječ o našem kulinarsku i vinarstvu,…

Due Torri u Veroni primjer je odličnog hotela palače, po hrvatskim cijenama

Verona nije osobito velik grad. Ima oko 250…

Komentirajte