Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Želite da vam hrana u hladnjaku dulje ostane svježa? Složite je ovako

Hladnjak je kao mobitel ili čisto rublje, jedna od onih stvari o kojima ne razmišljate dok se ne pokvare ili nestanu, piše J. Kenji López-Alt u svojoj knjizi The Food Lab: Better Home Cooking Through Science. Da bi hladnjak bio što efikasniji, dakle što bolje čuvao hranu, treba ga dobro organizirati. U poduljem eseju o organizaciji hladnjaka, jednom od onih divnih tekstova u kojima se oko stvari koje smatramo banalnima ide u nevjerojatne detalje, Lopez piše da u slaganju hrane u hladnjak prioritet treba biti rok trajanja hrane, sigurnost hrane, i lak pristup namirnicama.

“Hladnjak je samo velika hladna kutija s par polica, ali način na koji u njega stavljate hranu može bitno utjecati na njezinu trajnost i kvalitetu”, tvrdi. Većina hladnjaka ima hladne i tople točke i temperatura u njemu može varirati od 0,5 do 3 Celzijeva stupnja.  Općenito, jedno od najhladnijih mjesta u hladnjaku je stražnji dio donje police gdje pada teži ohlađeni zrak, i stražnji dio gornje police najbliži ventilatoru i kondenzatoru. Najtopliji dio hladnjaka je, naravno, srednja polica u vratima. U osnovi, hrana se u hladnjak slaže prema tom ekoliko hladna mora biti. Ako želite biti baš potpuno studiozni oko ovoga, Lopez predlaže slijedeće:

Nabavite termometar za hladnjak Hladnjak se bilo kada može pokvariti ili ostati bez struje. Čak i ako je termostat namješten dobro, temperatura u hladnjaku može narasti a da to ne primijetite. Jednostavni termometar pomoći će da svaki put kad otvorite hladnjak provjerite radi li kako treba.

Čuvajte hranu u manjim kontejnerima U manjim plastičnim kutijama s poklopcima može se držati gotovo sva raspakirana i svježa hrana. Oksidacija najčešće kvari hranu i sprečavanje dodira sa zrakom čuvat će je i bolje od hladnjaka. Kontejneri su, osim toga, uredni i pregledni u hladnjaku.

Označite sve Čim hranu prebacite u manju posudu označite što je unutra skupa s datumom kad se hranu spremili u hladnjak. Nije teško tjednima zaboraviti hranu u hladnjaku, a ne želite u njemu uzgajati nove organizme.

Spriječite curenje Da bi izbjegli nered i opasnosti kontaminacije sirovu hranu uvijek dobro zamotajte, čak i kad je na tanjuru, da ništa ne bi curilo po hladnjaku. 

Riba mora biti vrlo hladna Sirova riba jedna je od najosjetljivijih namirnica koje možete imati hladnjaku. Svježu ribu najbolje je odmah skuhati, ali ako je morate čuvati, slijedite ove upute i pazite da ledena tacna bude na temperaturi od nula stupnjeva ili nižoj. Riba s neće smrznuti.

Prioritete u organizaciji hladnjaka, Lopez opisuje ovako:

Sigurnost hrane Sigurnost je najvažnija stvar. U hladnjaku se hrana može dulje čuvati, ali to ne znači da se bakterije s vremenom neće namnožiti u opasnim količinama. Osnovno pravilo glasi: što je hrana osjetljivija na kvarenje i na što ćete je višoj temperaturi kuhati, mora biti niže u hladnjaku. Tako će ostati hladnija i izbjeći ćete kontaminaciju drugih namirnica. Sirova piletina, primjerice ne smije biti iznad ostataka od večere. 

Temperatura Temperatura u hladnjaku, kao što smo spomenuli, nije ista na svakom mjestu. Da bi se hrana što bolje očuvala, temperatura na svim dijelovima hladnjaka mora biti najmanje 1 stupanj, a nigdje ne smije prelaziti 4 stupnja.

Vlažnost Vlaga igra veliku ulogu u očuvanju svježine povrća. Ladice na dnu hladnjaka dizajnirane su tako hladni zrak koji cirkulira hladnjakom ne može ući u njih, kako bi povrće ostalo hrskavo. Povrće samo po sebi isijava nešto topline i tako si osigurava optimalnu vlažnost. Vlažni zrak čuva svježinu. Neki modeli hladnjaka imaju ladice na kojima se može regulirati otvor za zrak. Ključno je osigurati što više vlage, dovoljno da se na povrće orosi.

Konačno, želite li da vam hrana u hladnjaku zaista ostane što dulje svježa, Lopez predlaže slijedeće:

Otvori za zrak moraju biti slobodni Nemojte naguravati hranu kraj otvora za zrak. To stvara pritisak na zamrzivač pa bi mogao slabije hladiti.

Raspakirajte pakirano mesosfer meat from its original packaging Da bi meso ostalo neoštećeno, mora se što prije smrznuti. Da biste meso brzo smrznuli slijedite ove upute.

Spljoštite sve što možete Široke, plosnate forme omogućavaju brzo smrzavanje i praktičnije slaganje temeljaca, umaka, mesa, juha i sl. Smrznite te namirnice u jednom sloju u vakumiranim vrećicama. Tako ćete skratiti i vrijeme odmrzavanja.

Pažljivo odmrzavajte Nasigurniji način odmrzavanja mesa je na tanjuru ili rebrastom plehu u hladnjaku. Odmrzavanje u hladnjaku traje dulje nego na sobnoj temperaturi, najbolje da meso ostavite preko noći, ali u procesu se bakterije puno manje množe. Spljošteni paketi u žurbi se mogu odmrzavati pod mlazom hladne vode ili na aluminijskom podmetaču.

Konačno, evo kako složiti hranu u hladnjak da biste ga što bolje iskoristili

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.