Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Crni sladoled, Ofyr i još 11 neobičnih trendova po kojima ćemo pamtiti ljeto 2017.

trendovi1

Iako tek ulazi u vrhunac, već možemo reći da ćemo ovo ljeto pamtiti po nezabilježenim turističkim gužvama, požarima, olujama. savršenom moru i nekima od najboljih kupanja ikad. U gastronomiji, ljeto 2017. pamtiti će se po neočekivanim trendovima koji pokazuju koliko su se u zadnjih pet godina sklonosti i ukusi publike promijenili, koliko je narasla svijest o održivosti kroz postupanje s hranom i da smo unatoč ozbiljnim temama koje sve više ulaze u gastronomiju, i dalje spremni na ludosti. Izdvojili smo 13 najzanimljivijih trendova, koji bi mogli trajati puno dulje od jednog ljeta.

Marinade

Stari mediteranski način konzerviranja ribe kuhanjem u kiselini postao je omiljeni okus i  element pokazivanja kuharskog umijeća. Escabeche, marinada, savor ili kako je god nazvali, idealna je opcija za hladne ljetne ručkove i večere. Dobro marinirana trilja ili skuša, čaša rashlađenog vina i salata. Jednostavno nema bolje hrane za +40 na moru.

Najbolja marinada koju smo jeli ovoga ljeta – trilja u Batelini

Grüner Veltliner

Ova austrijska bijela sorta zadnje četiri godine osvaja europsko i američko tržište. Svježi, precizni, hrskavi Grüner Veltlineri više nisu samo miljenici sommeliera, svojim su citrusnim notama i savršenim ljetnim okusima postali osvježavajuća alternativa sauvignonima.

Jedan od najboljih Grüner Veltlinera koji smo pili ovoga ljeta – Loimer Langenlois 2015.

Smrznuti kokteli to-go

Ljeta su sezone smrzavanja svega i svačega, a kokteli su za to ipak puno bolji od rizlinga i rosea (friesling i froze su žalosni ispadi koje treba što prije zaboraviti). Ako ste cijele zime tragali za idealnim G&Tjem ili tiki koktelom, nema razloga prekidati potragu zato što je vruće. Smrznute Margarite i Mojito su standard, a novi su prezabavni popsickles pojačani vašim omiljenim pićima i koktelima. U ovom obliku ni frosecco nije grijeh, a Strawberry Daiquiri je raj.

Ofyr

Da je Dušan Džamonja dizajnirao roštilje vjerojatno bi napravio Ofyr. Dokse još vodi rasprava o tome je li Big Green Egg i po čemu bolji od standardnog roštilja, na terasama se pojavljuje ova nova zvijezda. Otvoreni plamen, iz kojeg se ne širi dim, zagrijava kružnu ploču i može ravnomjerno peći ozbiljne količine hrane odjednom, i ima opciju pečenja na rešetki.

Od ovoga ljeta Ofyr na svojoj terasi Oleander ima hotel Esplanade

Dostava

Ako imate iole pristojnu terasu ili vrt, ljeti vam zaista ne treba ništa osim prijatelja, pića i dobre dostave. Nažalost, u Hrvatskoj je dostava još uvijek sinonim za lošu hranu razmočenu u stiropornim kutijama, ali na razvijenim tržištima množe se servisi koji dostavljaju doslovno sve, od Kineza iza ugla i tek pečenog kruha do jela iz najpretižnijih restorana ili sastojaka koje trebate za kuhanje. Nadamo se da će tržište dostave u Hrvatskoj brže napredovati.

Naša omiljena dostava – sushi iz Tekke.

Hedonizam na bazenu

https://www.instagram.com/p/BWfgky8j-CM/?taken-by=kultplavekamenice

Čine se da više nijedan format nije pošteđen ambicioznog kuhanja, pa ni bazeni više nisu carstva sendviča i sumnjivih salata. Hedonistički burgeri, tasting meniji, rakovi i školjke, rosei i pjenušci postaju obavezan dio ljetnog izležavanja kraj bazena.

Najambiciozniji bazen na kojemu smo bili ovoga ljeta – lošinjski Bellevue (šampanjci, kokteli i burgeri od odležanog mesa boškarina pečeni u Green Eggu kad god poželite).

Meatopija

Festivali hamburgera, kobasica, grill festovi sočni odojci, Tomahawk steakovi, bale slame, djeca, mjuza, brade, piva i dekice…od prvog zagrebačkog Burger Festivala ljeta u gradu su za uživanje u mesu i roštilju. Na miru, na otvorenom, dijeleći s ljudima, uživajući u jednostavnosti. Trend je dobio ime po dublinskom festivalu Meatopia koji se u rujnu širi na London a zatim tko zna gdje.

Još čekamo veliki hrvatski ljetni festival mesa.

Cvijeće

https://www.instagram.com/p/BWbxmegn1rA/?taken-by=dubravkinput

Okej, ako češće jedete po restoranima možda vas već i nervira što na stolove više ne može stići ništa što ne izgleda kao vrt. Koliko god se trudili biti cinični, činjenica je da su nakon godina geometrije jestive maćuhice, dragoljubi, tratinčice, neveni i razno drugo poljsko cvijeće vratili su emocije i romantiku u restorane. I koktele. I u mnoge večere kod kuće. Ova je godina, kažu, posebno dobra za dragoljube.

Najljepši cvjetni aranžmani na tanjurima ovoga ljeta – chef Priska Thuring za Dubravkin put

Prepelice

Prodaja prepelica u Europi ovoga je ljeta skočila 50 posto. Ova slasna mala ptica nije lako šarmirala publiku, ali u zadnje dvije godine može se pronaći na svakoj boljoj tržnici a na menijima dobrih restorana je naprosto neizostavna, na milijun načina. Od jednostavnih prepelica na žaru do kompleksnih jela s nekoliko klasičnih umaka.

Najbolje prepelice koje smo jeli ovoga ljeta – chef Goran Kočiš za Noel

Whisky

Škotska indutrija whiskyja širi se rekordnom brzinom. U zadnje tri godine u Škotskoj se otvorilo najmanje 15 novih destilerija, ove godine najavljeno je još sedam, među njima Hawick, Clydeside i Lone Wolf. Whisky još ne može sanjati masovnu popularnost kakvu imaju craft ginovi, ali njegov je proces drugačiji. S obzirom na tempo kojim se razvija kultura barova i kvalitetnih jakih pića, entuzijazam s kojim se proizvodnja ozbiljnih whiskyja širi po svijetu, do Izraela i Tajvana, (a i Rihanna i Lady Gaga na Instagramu su počele pijuckati single maltove), ovaj trend vjerojatno još nije pokazao zube.

Ovoga ljeta pijemo Rock Oyster, Glenmorangie Nectar d’Or i Nikka Taketsuru

Zero Waste

Ovaj trend nije nov, ali je relativno nedavno počeo ozbiljnije zahvaćati hrvatsku gastro scenu. U Hrvatskoj se godišnje baca 400 tisuća tona hrane i činjenica da su neki od najboljih domaćih chefova svojim timovima u kuhinjama postavili cilj da moraju iskoristiti 80 ili 90 posto namirnica s kojima kuhaju, važan je korak osvještavanju i kreativnom rješavanju ovog problema. Jedan od najpopularnijih europskih brendova zdravih grickalica zove se Spare Fruit, riječ je o “spašenom” sušenom voću koje bi se inače bacilo. No-waste pokret nije samo prolazna moda i kada vam idući put u restoranu ponude jelo s brunoiseom od kore krastavca ili pire s prahom od kore korabice, znajte da ste u pametnom restoranu.

Najboli zero-waste restoran u Hrvatskoj – Xató chefa Tvrtka Šakote

Crni sladoled

Ne, ugljena se nećemo tako lako. Nakon što su već i bolji supermarketi vani počeli prodavati tijesta za pizze i peciva za hamburgere s aktivnim ugljenom, bilo vrijeme da zamrači novu gastro scenu. Idealan dom pronašao je u sladoledima, jer za razliku od sipinog crnila i likviricije koji se standardno koriste za crne kreme, ugljen sladoledima daje zaista dramatičnu crnu boju i ne utječe na okus. Neki slastičari koriste ugljen od bambusa, neki koriste pepeo, a darkerski sladoledi koriste Instagram u borbi da naklonost publike dulju od od jednog ljeta. S obzirom na to kako genijalno izgledaju, ne bi trebali imati nikakvih problema.

Večera u ljetnom kinu

Budući da nam se ljudima više ne da razmišljati hoće li prvo na večeru pa u kino ili obratno, izumili su cinedining, divni ljetni trend večeranja na filmskim projekcijama u ljetnim kinima. Neki od svijetlih primjera su londonski Sunset Cinema u suradnji s Pop-Up Picture Company, Kino Vino klubovi i Luna cinema. U Americi su večere u kinu povećale potrošnju 20 posto i trend ne pokazuje znakove usporavanja. U Hrvatsko cinedining nudi Cinestar Gold, ali ideal je večerati uz film u ljetnom kinu pod zvijezdama. Tuškanac i Gradec odmah padaju na pamet.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.