Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POPODNE U RIBLJEM VRTU MARINE GAŠI Kod Marine se kuha puno preciznije nego lani

marina-gasi

Marina Gaši, danas već kultna chefica iz Novigrada, otvorila je restoran Marina preko puta lokalne marine, prije punih sedam godina Kad je otvarala restoran, gospođa Gaši nije znala kuhati. Računala ja pomoć svoje mame, koja je godinama kuhala u njihovu obiteljskom restoranu, ali mama je odbila surađivati. Pa je Marina Gaši počela učiti o hrani i kuhanju. Pa je njen restoran unatrag dvije ili tri godine postao jedan od najcjenjenijih u Istri, usprkos ozbiljnim tehničkim pogreškama koje su se dešavale u ponekim jelima.

Više od tehničkih grešaka, smetala nas je stanovita težina rukopisa Marinine, svakako vrlo autorske kuhinje, kao u rolicama od lista koje su se gušile u nečem tupom i bijelom. Ove godine Marina Gaši kuha jednako originalno i samosvojno, ali znatno preciznije, čišće, raspjevanije i mirisnije. Zato se, uostalom, tekst zove U ribljem vrtu Marine Gaši.

Dugi ručak na maloj ali lijepoj, vjetrovitoj terasi restorana Marina, počeli smo kuglicom paštete od konfitirane tune s coulisom od borovnica i tostiranim listićima badema. Čisto, fino i teksturalno precizno. Slijedio je sirovi list na izvrsnoj tortici od crne riže i crvenog kupusa, pa fenomenalni sirovi škampi posluženi na briošu i prekriveni vibrantnim ukiseljenim divljim šparogama. Ovaj burger od škampa i šparoga trebao bi postati jedno od Marininih potpisnih jela.

Jakovske kapice došle su na stol u dvije forme; njihove su tripice servirane s hrskavim mladim zeljem, dok je meso s aromatiziranim pankom sretno plutalo u senzacionalnom, japanski ekspresivnom i preciznom consommeu od škampa koji zaslužuje najvišu ocjenu.

Salata od jastoga s rajčicama i sumakom bila bi briljantno ljetno jelo, da je ljubičasti luk mariniran koji sat dulje. Ovako je njegova oštrina nadvladala slatkoću jastoga. Isto tako, curry prašak iz dućana nije imao što tražiti na tanjuru s brancinovim fileom ( čija koža nije imala ispravnu teksturu). Nemamo ništa protiv brancina u curryu, ali u pravom, ručno napravljenom curryu. S druge strane, tataki od tune bio je gotovo savršen. Šteta je jedino što su i tuna i brancin posluženi sa sličnom vrstom škroba: ljubičastim krumpirom i batatom. Takve stvari u degustacijskim menijima načelno valja izbjegavati, osobito ako ta dva jela dolaze na stol jedno za drugim.

Neovisno od ovih pogrešaka, Marina Gaši kuha jako, jako dobro i posve originalno. Ona već danas spada među desetak vodećih hrvatskih chefova, a može još značajno napredovati, i u kreativnom i u tehničkom segmentu. Vinska karta kompetentna je mješavina općih mjesta istarske vinske scene, izvrsnih oranža (mi smo pili Klinecovu Rebulu iz 2010. godine) i nekoliko zanimljivih svjetskih vina, poput De Souzina šampanjca ili bordoškog bijelog Clarendellea. Cijene vina iznimno su prijateljske za restoran tako visokog ranga.

MARINA
Ul. Sv. Antona 38, Novigrad

HRANA 4/ 5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/ 5
sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.