Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prema Booking.comu zagrebački su hoteli i dalje najjeftiniji u srednjoj Europi

esplanade-g

U utorak 25. srpnja ujutro, usred turističke sezone koja iz godine u godinu sve snažnije zahvaća i Zagreb, soba u Esplanadi, najboljem zagrebačkom i jednom do najboljih hrvatskih hotela, mogla se dobiti već za 1178 kuna, što je trostruko ili četverostruko jeftinije od luksuznih  hotela u Istri i Dubrovniku, ali i skoro dvostruko jeftinije od tek korektnog splitskog Blue Radissona, koji je u utorak na Booking .comu koštao 1986 kuna. Okej, svi žele na more, pa je na prvi pogled logično da je sjajan hotel u Zagrebu znatno jeftiniji od tek solidnog hotela na Jadranu. Međutim, sobe u zagrebačkim hotelima koštaju bitno manje nego sobe u hotelima drugih srednjoeuropskih gradova.

Najvišu cijenu na Booking.comu od svih zagrebačkih hotela drži Sheraton sa 1445 kuna, slijedi Esplanade, pa Westin s 1038 kuna. Svi ostali zagrebački hoteli jeftiniji su od tisuću kuna. U susjednoj Ljubljani, međutim, sasvim prosječni hoteli poput Best Westerna (1141 kuna) potižu istu cijenu kao Esplanade, dok su dizajnerski hoteli znatno skuplji. U Cubu soba stoji 1927, a u Lesaru 2001 kunu.

Budimpešta je, pak, značajno skuplja od Zagreba. Soba u Prestigeu, koji ima četiri zvjezdice, košta 3179 kuna, u zaista luksuznom Kempinskom 3979, a u Corinthiji 2432 kune. Velik broj budimpeštanskih hotela postiže iste, ili nekoliko stotina kuna više cijene od zagrebačke Esplanade.

Naposljetku, Beč nam se čini nešto jeftinijim od Budimpešte, barem kad je riječ o standardno dobrim i pozudanim generičkim hotelima s pet zvjezdica poput Hiltona (950 kuna), Melie (1149 kuna) ili Marriotta (1475 kuna) u strogom povijesnom centru Beča. Međutim, stvarno luksuzni bečki hoteli značajno su skuplji. Ritz Carlton košta 3631 kunu na noć, novi Park Hyatt 3780, moderni Sofitel 2216, a starinski Grand Wien, koji po mnogo čemu podsjeća na Esplanadu, 2660 kuna.

Swanky Mint

Zagrebački je turizam zadnjih godina eksplodirao. Ali, očigledno je da Zagreb nema odgovarajuću hotelsku infrastrukturu, te da investitori još nisu prepoznali zagrebački turistički potencijal. Glavnom gradu Hrvatske neophodno je potrebno barem nekoliko hotela s luksuznih, pravih pet zvjezdica. Sobe u takvim hotelima najlakše je prodati, a oni cijelom gradu donose goste veće kupovne moći.

Evo prvih deset zagrebačkih hotela prema cijenama na Booking. comu na dan 25. srpnja 2017. Zanimljivo je, i pomalo žalosno, da među prvih deset nema legendarnog Palacea na Zrinjevcu (704 kune). Više je nego zanimljivo i indikativno da hipsterski hostel Swanky, poznat po sjajnom baru i jedinom bazenu u strogom centru grada,  postiže višu cijenu od Hiltona.

  1. Sheraton – 1445 kuna
  2. Esplanade – 1178 kuna
  3. Westin – 1038 kuna
  4. President – 956 kuna
  5. Swanky Mint Hostel – 901 kuna
  6. Doubletree Hilton – 859 kuna
  7. Dubrovnik – 836 kuna
  8. Antunović – 808 kuna
  9. As – 719 kuna
  10. 9 – 711 kuna
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.