Pogledajte zašto je Massimo Bottura umjesto pop-upova po svijetu počeo otvarati pučke kuhinje

Kad je postao jedna od najvećih kuharskih zvijezda svih vremena, talijanski chef Massimo Bottura napravio je ozbiljan zaokret. Umjesto da svoj restoran Osteria Francescana u Modeni pretvori u mrežu restorana po svijetu, odlučio je otvarati pučke kuhinje. “Ne zanimaju nas pop-upovi. Zanima nas sijati sjeme…koje će rasti i širiti se po cijelome svijetu”, sažeo je svoje ambicije Bottura. 

Prvi refettorio otvorio je na Expou u Milanu 2015. Bottura je pozvao neke od svojih najslavnijih kolega. Došli su Rene Redzepi, Alain Ducasse, Danile Humm, Ferran Adria. Od hrane koja bi se inače bacila, pripremali su odlična jela za siromašne i beskućnike. Projekt je pokrenuo globalnu raspravu o jednakosti prava na dobru hranu i načinima na koji chefovi i restorani mogu iskoristiti svoju masovnu medijsku popularnost kako bi stvorili pravedniju ekonomiju hrane. Botturina pučka kuhinja bila je toliko uspješna, da ih je uskoro počeo otvarati u cijelom svijetu. Redatelj Peter Svatek pratio ga je i snimio dokumentarac Theatre Of Life, koji je nakon lanjske premijere u Kanadi sada stigao na Netflix. Na Botturinoj ideji nastali su deseci sličnih projekata, koji restorane spajaju sa zajednicom, zapošljavaju i školuju ljude, stvaraju nove poljoprivrednike, brinu za siromašne ili obnavljaju ekološku ravnotežu krajeva u kojima rade. Nakon otvaranja u Londonu i Riju, Bottura planira otvaranje nove u Bronxu. Bit će to njegov prvi projekt u SAD-u uopće. 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

11 trendova koji će obilježiti restorane u 2017.

Uvelike smo prošli polovicu godine, i već se…

Japanski hotel Keiunkan prima goste već 1311 godina. Ovo su najstariji aktivni hoteli na svijetu

Najstariji hotel na svijetu, Keiunkan u podnožju planine…

7 najboljih azijskih restorana u Zagrebu (u maloj konkurenciji)

S obzirom na turistički boom što ga Zagreb…

4 najbolje pizze koje se mogu pojesti u Zagrebu

Pokušavajući sastaviti top listu najboljih zagrebačkih pizzeria, morali…

Veličanstveni pariški Ritz otvoren je nakon 4 godine renoviranja (i 400 milijuna eura)

Sve je opet u ravnoteži u svijetu luksuza,…

Napravite sami svoj smrznuti jogurt i dobit ćete sasvim novu definiciju deserta

Iako su nutricionističke prednosti smrznutog jogurta nad sladoledom očigledne…

Komentirajte