Pogledajte zašto je Massimo Bottura umjesto pop-upova po svijetu počeo otvarati pučke kuhinje

Kad je postao jedna od najvećih kuharskih zvijezda svih vremena, talijanski chef Massimo Bottura napravio je ozbiljan zaokret. Umjesto da svoj restoran Osteria Francescana u Modeni pretvori u mrežu restorana po svijetu, odlučio je otvarati pučke kuhinje. “Ne zanimaju nas pop-upovi. Zanima nas sijati sjeme…koje će rasti i širiti se po cijelome svijetu”, sažeo je svoje ambicije Bottura. 

Prvi refettorio otvorio je na Expou u Milanu 2015. Bottura je pozvao neke od svojih najslavnijih kolega. Došli su Rene Redzepi, Alain Ducasse, Danile Humm, Ferran Adria. Od hrane koja bi se inače bacila, pripremali su odlična jela za siromašne i beskućnike. Projekt je pokrenuo globalnu raspravu o jednakosti prava na dobru hranu i načinima na koji chefovi i restorani mogu iskoristiti svoju masovnu medijsku popularnost kako bi stvorili pravedniju ekonomiju hrane. Botturina pučka kuhinja bila je toliko uspješna, da ih je uskoro počeo otvarati u cijelom svijetu. Redatelj Peter Svatek pratio ga je i snimio dokumentarac Theatre Of Life, koji je nakon lanjske premijere u Kanadi sada stigao na Netflix. Na Botturinoj ideji nastali su deseci sličnih projekata, koji restorane spajaju sa zajednicom, zapošljavaju i školuju ljude, stvaraju nove poljoprivrednike, brinu za siromašne ili obnavljaju ekološku ravnotežu krajeva u kojima rade. Nakon otvaranja u Londonu i Riju, Bottura planira otvaranje nove u Bronxu. Bit će to njegov prvi projekt u SAD-u uopće. 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Butterscotch umak za sladoled od zapečenog misa

Peter Meehan je na svom portalu Lucky Peach objavio…

Posjetili smo Navis: Opatija je napokon dobila dobar hotel s više od deset soba

Sjajna posluga i inteligentno riješene specifičnosti lokacije Loši hoteli…

Gastronomska karta turistički najfrekventnije zagrebačke ulice. U Tkalčićevoj zasad bez grižnje savjesti možemo preporučiti samo Agavu

Zagrebačka turistička sezona otpočela je kišom. Što nije…

Osam najboljih hrvatskih pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom

Prije desetak godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije…

Pet perfektnih ljetnih piva koja će vas rashladiti, ali i ispuniti okusima

Meksička Corona desetljećima figurira kao globalni simbol ljetnog…

Želite da vas kuhinja mirisima inspirira u svako doba godine? Pokušajte ovo

Čekate goste i večera je gotova. Vino je…

Komentirajte