Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LJETO 2017. Najbolji restorani u Istri, na Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji (do Paga)

boskinac-lista

U protekla smo dva mjeseca intenzivno obilazili sjeverni dio obale, od Savudrije do Paga. Stekli smo dojam da na restoranskoj sceni nema previše značajnih pomaka, kao ni novih trendova, ali da je kvaliteta ambicioznijih restorana razmjerno visoka za hrvatske standarde (a u nekim slučajevima dostižu se i ozbiljni međunarodni standardi). Evo, dakle, naše konačne liste najbojih restorana u tom dijelu Hrvatske. Glavni kriterij pri rangiranju restorana bila je, naravno, ocjena hrane, ali smo uzeli u obzir i druge ocjene, pogotovo ako su iskakale bilo u pozitivnom, bilo u negativnom pogledu.

1. PLAVI PODRUM, Volosko

Plavi podrum i dalje je jedan od najboljih hrvatskih restorana (i jedini koji je dosad ušao na San Pellegrinovu listu najboljih svjetskih restorana). Poslije pet ili šest konzervativnih godina, lani je u Plavom podrumu polako počeo proces mijenjanja okusa, tekstura i izgleda hrane, koja ponovo postaje modernija, sa još snažnijim naglaskom na sezonsko (nedavno smo kušali izvrsnu hobotnicu s mladim kukuruzom i mladim grahom) i uglavnom lokalno (s iznimkom nekih vrsta mesa i sira).

Naravno, renome Plavog podruma i dalje se bazira na neusporedivim ulaznim sastojcima: od škampa, svih mogućih kvarnerskih,podvelebitskih i istarskih riba i prvorazrednih tartufa, do činjenice da za čokoladne deserte koriste isključivo Valrhonu. Vinska lista vlasnice i sommelierke Daniele Kramarić sadrži velik broj klasičnih domaćih, francuskih i talijanskih vina, ali se stalno nadopunjuje novim proizvođačima, pa se ove godine osobito dobro prodaju Fakinove malvazije.

HRANA -5/5  VINSKA LISTA-5/5  AMBIJENT 4/5(terasa)  SERVIS 4/5

 

2. BATELINA, Banjole

Kuhanje Davida Skoke vjerojatno je najmodernije u Hrvatskoj, uz Šakotino u zagrebačkom Xatu. I prije dva tjedna u Batelini smo jeli vrlo dobro do fantastično. Međutim, Batelina nije na prvom mjestu ove liste, prije svega zbog lošeg izbora vina koji naprosto ne funckonira uz sadašnju razinu Skokine pripreme najuzbudljivjih riba, rakova , školjki i algi u Istri.

HRANA -5/5  VINSKA LISTA -3/5  AMBIJENT -4/5(terasa)  SERVIS +3/5

3. MONTE, Rovinj

Monte, jedini hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom, ove je godine u uzornoj formi. Uobičajene međunarodne tehnike fine dining kuhanja u Monteu se pametno naslanjaju na pretežno lokalne sastojke. Prezentacije su atraktivne, katkad briljantne, a vinska karta zanimljiva i ispravno naslonjena an regionalna vina. Regionalno u ovom slučaju znači da Monte uz hrvatske, uglavnom slovenske, austrijske i sjevernotalijanske etikete. Monte je zapravo perfektan primjer hedonističkog restorana.

HRANA +4/5  VINSKA LISTA -4/5  AMBIJENT -5/5  SERVIS +4/5

4. ALFRED KELLER, Alhambra, Mali Lošinj

Alfred Keller jedini je restoran na ovoj listi koji se nalazi u nešto većem hotelu, sjajnoj lošinjskoj Alhambri. Chef Melkior Bašić i njegov tim promoviraju mikrolokalni pristup kuhanju. U večernjim, fine dining jelovnicima, barem osamdesetak posto sastojaka dolazi s Lošinja i Cresa, bilo da je riječ o ribama, rakovima i povrću, ili janjadi, veprovima i srnama. Bašićevo je kuhanje precizno i elegantno, s tolikim naglaskom na sezonalnost da se krajem lipnja nekoliko umaka za ribu i meso temeljilo na nektarinama i breskvama. Vinska karta Kristijana Merkaša jedna je do najbogatijih i kvalitativno najambicioznijih u Hrvatskoj. Kućni šampanjac je Larmandier Bernier, a među šampanjcima koji su se ove sezone prodavali Merkaš ističe Salon, Sellosea, Perignone…

HRANA +4/5  VINSKA KARTA -5/5  AMBIJENT -5/5  SERVIS +4/5

5. SAN ROCCO, Brtonigla

San Rocco je najpouzdaniji nositelj visokih ugostiteljskih standarda u Istri. Već četrnaest godina San Rocco stalno napreduje: kuhanje postaje kompleksnije, dok je odnos prema bazičnim sastojcima, osobito tartufima, znanstveno ozbiljan. San Roccova terasa s pogledom na maslinike spada među svega nekoliko neusporedivo idiličnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj.

HRANA 4/5  VINSKA LISTA-4/5  AMBIJENT -5/5(terasa)  SERVIS 4/5

6. MARINA, Novigrad

https://www.facebook.com/KirchgasserFotografie/photos/t.734181307/992386374156177/?type=3&theater

Chef Marina Gaši šampionka je istarske autorske kuhinje. Njena jela, temeljena na lokalnim, ultrasvježim morskim sastojcima, katkad se po uzbudljivosti mogu mjeriti sa Skokinima, dok u nekim drugim slučajevima ostaju pomalo teška, zatvorena i nedorečena. U svakom slučaju, Marina Gaši definitivno se nametnula kao jedna od vodećih hrvatskih chefica.

HRANA 4/5  VINSKA LISTA +3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS 4/5

7. BOŠKINAC, Pag

Boškinac je ponovo na pravom putu. Mladi chef Matija Bregeš proveo je zimu u Baskiji, što je vidljivo i u prezentaciji i u tehnikama i u kreativnosti. Neka su jela, poput carpaccia od janjetine, blizu fenomenalnima, nekima su potrebni precizniji naglasci i usmjerenja da bi okusi opravdali zaista ambicioznu prezentaciju. Kuhanje je definitivno značajno bolje nego lani. Vinska karta sommeliera Roka Bekavca među najboljima je u Hrvatskoj, sa svjetski relevantnim izborom šampanjaca i odličnom selekcijom njemačkih rizlinga.

HRANA -4/5  VINSKA LISTA -5/5  AMBIJENT -5/5(terasa)  SERVIS 4/5

8. PERGOLA, Zambratija

Chef Fabricio Vežnaver duhovit je čovjek, koji se igra s najrazličitijim kulinarskim obrascima: od azijskih, preko klasičnih (kao u izvrsnom koktelu od škampa), do posve lokalnih. Zahvaljujući Vežnaverovom talentu i znatiželji, Pergola se sigurno ubraja među zanimljivije istarske restorane.

HRANA -4/5  VINSKA LISTA -3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS +3/5

9. JOHNSON, Moščenička Draga

Johnson je klasični, starinski riblji restoran koji zasluženo okuplja vrlo lojalnu publiku. Toliko lojalnu, da su jednog petka prije mjesec dana, kad smo pokušali rezervirati, bili puni sve do utorka. Škampi su Johnsonov glavni adut, ali sve ribe koje smo ondje kušali uantrag više od deset godina bile su prvorazredne.

HRANA -4/5  VINSKA LISTA -3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS +3/5

10. ČOK, Novigrad

Za Čok vrijedi gotovo sve što i za Johnson (osim što nije specijaliziran za škampe). S tim da se zadnjih godina hrana doima nešto modernijom. Ni u Čoku nismo baš nikad loše jeli, a ondje povremeno ručamo i večeramo sedam godina.

HRANA 4/5  VINSKA LISTA -3/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS +3/5

11. ALLA BECCACCIA,Valbandon

Alla Beccacia je jedina klasična konoba na našoj listi. Riječ je o najpouzdanijoj istarskoj konobi koju smo dosad posjetili, sa srčanim i slasnim suhim mesom, dobrom tjesteninom i precizno, fino pečenom ribom na gradelama. Vlasnici i voditelji beskrajno su simpatični, cijene su realno niske, dok dojam kvare loša otvorena vina kakva se ne bi smjela posluživati u lokalu s tako finom hranom.

HRANA -4/5  VINSKA LISTA 2/5  AMBIJENT  4/5  SERVIS +3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.