Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Domenico Clerico, jedan od najvažnijih proizvođača Barola

Svijet Barola s velikom se tugom oprašta od jednog od svojih naslavnijih vinara. Domenico Clerico umro je u nedjelju navečer u svojoj kući u mjestu Cucchi. Zadnjih nekoliko godina bolovao je od karcinoma. Rođen 1950. Domenico Clerico bio je jedan od ključnih vinara modernizatora, koji su stvorili današnji status Barola. Clerico je vjerovao da je tajna kvalitete velikih vina u vinogradima i strastveno je zagovarao važnost zemlje u proizvodnji vina. To objašnjava i njegov fokus na single vineyard vina koja će najbolje izraziti terroir i karakter same zemlje.

Godine 1976. od oca je preuzeo malu pijemontsku ruralnu vinariju u komuni Monforte d’Alba, koja je imala pet hektara zemlje i proizvodila skromne količine grožđa za prodaju na tržnicama. Domenico Clerico imao je viziju: proizvesti najbolja moguća lokalna vina i proslaviti ih u svijetu. Sažeo ju je tada u pismu ocu, koje i danas stoji kao manifest na internetskoj stranici vinarije: “Dragi tata, velika mi je čast preuzeti vinariju koju si cijeli život mukotrpno stvarao. Ali molim te da prihvatiš moju volju. Uz najdublje poštovanje svemu što si napravio i što si mi prenio, ja se dalje želim baviti samo vinom. Uz tvoju podršku i Giulianinu pomoć, želim svima pokazati da mogu proizvoditi velika vina koja će ljudi cijeniti, jer u našoj je zemlji nešto dragocjeno, što još ne razumijemo”.

Godinu dana nakon što je preuzeo vinariju, Clerico je kupio mali vinograd u srcu Bussije, iz kojega je potekao njegov prvi Barolo Briccotto Bussia. Proizvodnji vina potpuno se posvetio 1979. (u međuvremenu je nakratko pokušao pokušao proizvoditi maslinova ulja).  Nekoliko godina kasnije kupio je fenomenalan vinograd u Ginestri, iz kojeg je nastao Barolo Ciabot Mentin, a zatim još jedan vinograd na prvoklasnom položaju, iz kojeg je proizveden Barolo Pajana. Godine 1995. s novim vinogradom u Mosconiju nastao je Barolo Percristina. Ovim mukotrpnim procesom Clerico je izgradio jednu od najvažnijih vinarija u Barolu, koja danas ima 21 hektar vinograda u četiri crua: Ginestra, Bussia, Pajana i Mosconi, i godišnje proizvodi oko 110.000 boca, većinom za izvoz. Kao i mnogi modernisti, počeo je tradicionalno, s bačvama od slavonskog hrasta koje su mu bile dostupne. Na barrique je postupno prelazio sve do 1990. Neko je vrijeme isprobavao i ekstremna rješenja poput odležavanja Barola isključivo u novim francuskim bačvama i eksperimentiranja s duljinom maceracije, ali balans koji je ubrzo pronašao rezultirao je velikim vinima. Clericovim posvećenim radom na vinogradima i opsesivnim fokusom na kvalitetu, nastala su vina jedinstvene ekspresije terroira, koja spadaju među najcjenjenije Barole na svijetu. “Jedan od najtalentiranijih vinara u Pijemontu…ova su vina nevjerojatno bogata, zapanjujuće aromatična i imaju senzualnu osobnost koja zadovoljava i hedonističke i intelektualne osjete”, napisao je Robert Parker o Domenicu Clericu.  Sprovod Domenica Clerica bit će u utorak u lokalnoj župnoj crkvi Gospe od snijega. Vinariju će nastaviti voditi gospođa Clerico, sestra Laura i dvoje nećaka.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.