KOKTELI NA +40 Najbolji hrvatski barmeni predlažu ozbiljne koktele za vruće ljetne dane

jNekoliko toplotnih udara već smo preživjeli, ljetna sezona i službeno je otvorena. Zagreb se polako prazni, plaže i beach barovi se pune, a kako temperature očigledno nemaju namjeru padati osim tijekom koje od ljetnih oluja, došli smo na neizbježnu temu kako se ne odreći koktela +40. Neke od najboljih hrvatskih barmena pitali smo kako produžiti uživanje u koktelima na cijeli dan. Tražili smo izrazito svježa ali moćna pića koja će nas odvesti malo dalje od uobičajenih rješenja poput Gin&Tonika, fizzeva i muleova. Dobili smo što smo tražili, ova lista nije za početnike. Aromatična, kompleksna i ozbiljna pića pokrivaju sve od klasika preko twistova na klasike i tiki koktela do najnovijih gradskih signature koktela. Ne bismo ih preporučili kao rješenja za vaš poslovni ručak, ali ovim iskusnim miksolozima možete vjerovati kad želite nabrijati svoj hedonistički ljetni duh. Evo što barmeni predlažu za vruće dane.

 

VEDRAN GULIN, Bistro 75, Zagreb

TONKA COLLINS

  • 5 cl The Botanist gin
  • 2,5 cl svježeg limunova soka
  • 2,5cl Tonka sirupa*
  • top up – gazirana mineralna voda 

Gin, sirup od tonke i limunov sok mućkati u shakeru s puno leda. Dvostruko procjediti u visoku (highball) čašu sa svježim ledom. Dodati mineralnu, lagano promiješati i ukrasiti kriškama limuna. Poslužiti sa slamkom. 

*TONKA SIRUP

  • 2,5 dcl vode i jednak volumen bijelog šećera
  • 3 nasjeckana zrna tonke

Pomiješati šećer, vodu i tonku, zakuhati i kad proključa ugasiti vatru i pustiti da se ohladi. Procijediti kad je na sobnoj temperaturi i koristiti. Može se čuvati u hladnjaku 2-3 tjedna. Za produžetak trajnosti dodati nekoliko centilitara vodke.

RICKEY

  • 5 cl The Botanist gin
  • sok pola limete
  • gazirana mineralna voda

U visoku (highball) čašu dodati gin, svježi cijeđeni sok pola limete i njezinu koru.  Dodati led i sve skupa dobro promiješati dok se čaša ne orosi. Dodati leda do vrha i mineralnu vodu te opet sve skupa lagano promiješati. Poslužiti bez slamke i dodatnih ukrasa.

Tonka Collins je twitst na 140 godina stari klasik koji je prvi zapisao otac američke miksologije Jerry Thomas. Rickey je prvi put kreiran 1883. u Shoomaler’s baru za pukovnika Joa Rickeya u verziji s bourbonom, ali verzija s ginom je puno prikladnija za ljeto. 

 

TEJA I SAŠA LOVRENŠČAK, Ka’lavanda, Hvar

MOONLINGHT SHADOW

  • 5 cl Tanquery Ten gin
  • 2 cl Aperol
  • 2 cl St.Germain liker
  • 1 cl svježi sok limete
  • 8 cl Orange Tonic
  • splash prosecca

ROMAN RABIK, Time, Zagreb

LONG ISLAND ICE TEA True original version

  • 2 cl vodka
  • 2 cl gin
  • 2cl tequila
  • 2cl rum
  • 20 cl cointreau ili.triple sec
  • 20 ml lemon juice
  • 10ml gomme sirup

U high ball času stavite led, oko 6cl Coca Cole i slamku Ostale  sastojke šejkajte i dvostruko procijedite preko coca cole da dobijete slojeve u čaši. Za garnish narežite napravite julliene od kore limuna i stavite na vrh. Limuova kora dat će svježinu aromama i dodatni okus svojim esencijalnim uljima. Kad koktel donesete gostu, lagano promiješajte da dobije boju ledenog čaja i da se okusi izbalansiraju.

Postoji mnogo twistova na ovak koktel, poput Adios Mother Fucker koji se radi s blue Curacaom i lemon sodom ili 7Upom ili Spriteom

 

DOMINIK BEČVARDI, Dubravkin put, Zagreb

SUMMER WIND

  • 4 cl Fernet Branca
  • 3 cl svježi sok od grejpa
  • 3 cl svježi limunov sok
  • 2 cl demerara sirup
  • 2 dasha peach bittera

Dekoracija je dehidrirani grejp posut dehidriranim sipinim crnilom koje naon gutljaja ostaje na usnama i dodaje laganu slanost koktelu.

QUICK FIX

  • 4 cl mezcal
  • 2 cl pirea od yuzua
  • 2 cl soka limete
  • 2 dasha orange bittera
  • top off – ginger beer

MARIJAN MAKSAN, Dežman Mini bar, Zagreb

UNDER THE UMBRELLA

  • Buffalo Trace
  • Italicus
  • svježi limunov sok
  • šećer
  • absint

WALKING TO THE MOON

  • Gentlemen Jack
  • Charteruse yellow
  • svježi sok limuna
  • cuban bitter
  • pistacio
  • ginger ale
  • Oba koktela se šejkaju.

 

FILIP LIPNIK, Swanky Monkey Garden, Zagreb

MONKEY BUSINESS

  • 3 cl bijeli rum
  • 2 cl Rum spice
  • 4 cl sirup od passionfruita
  • 2 cl svježeg soka limete
  • oko 8 cl soka od ananasa
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

12 opsesija koje pokreću dobre chefove

Chef Paul Sorgule jedan je od najboljih pisaca među…

USKRS U NOELU Tri ozbiljna recepta s jagodama, foie gras i pečenim golubom

Prvi poriv koje izazivaju svježe jagode jest da…

Butterscotch umak za sladoled od zapečenog misa

Peter Meehan je na svom portalu Lucky Peach objavio…

11 stvari koje nikako ne biste trebali raditi u barovima

Budući da smo u sredini Cocktail Weeka Zagreb…

Japanski hotel Keiunkan prima goste već 1311 godina. Ovo su najstariji aktivni hoteli na svijetu

Najstariji hotel na svijetu, Keiunkan u podnožju planine…

6 malo neobičnih recepata za kraj tjedna koji se pretvorio u hamburger overkill

Stjecajem okolnosti ovaj tjedan u Kultu Plave Kamenice obilježili…

Komentirajte