Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Rovinju se upravo otvorio Tramonto, potpuno novi restoranski format za Istru

U Istri postoje četiri grupe restorana: oni vrhunski poput Montea, pa oni klasični riblji poput Badija ili Giannina, pa bezbroj konoba, od kojih su neke izvrsne a neke tek rustikalne, pa nakraju milijun groznih turističkih restorana koje ne treba posebno spominjati. U Istri, međutim, nema modernih gradskih bistroa s čistom svježom suvremenom i elegantnom hranom po korektnim cijenama. Zapravo, nije ih bilo do prekjučer. Prekjučer je, naime, u Rovinju otvoren takav restoran, odmah blizu zgrade TDR-a, gdje se upravo održava međunarodni festival salse. Restoran se zove Tramonto,  jer gleda na zalazak sunca: smješten je na terasi botique hotela Delfin.

Tramontov jelovnik tipičan je primjer upmarket bistrologije; kamenice, pet predjela, dvije juhe, četiri paste i pet ili šest glavnih jela s prosjekom cijena od sedamdeset ili osamdeset kuna. Skuplji su tek biftek, janjeći kotleti i tuna. Ručak smo počeli dobrom buratom okruženom izvrsnim mariniranim rajčicama i vrlo bogatom rikulom. Opaki pesto od rikule pokazao je da sirovi češnjak ne mora biti obavezni sastojak baš svakog pesta. Kao međujelo dobili smo delikatne ali precizno začinjene cappellacce s kunićem kuhane u temeljcu od kunića, s čipsom od parmezana. Ovo je jelo dostojno Esplanadinog Le Bistroa.

Chef Dario Bionda i direktor Stefano Mužina

Steak od tune, s mrkvom, ciklom i hrskavom blitvom izgledao je jako atraktivno, no riba se doimala pomalo presušenom, dok je tarte od crne čokolade bio neobično dobar i zapravo lagan. Chef Dario Bionda, koji je dosad radio i u Dubravkinom putu i Bevandi, kuha vrlo točno, s laganom rukom, dobrim ukusom i razumijevanjem formata: Tramonto ne želi biti visoki gastro, nego ugodni i pametni bistro sa svježom hranom. Uspije li zadržati početnu razinu kvalitete, Tramonto bi mogao postati jedan od najpopularnijih istarskih restorana. Budući da Stefana Mužinu, direktora hotela Delfin, pratimo dulje vrijeme (čovjek je sudjelovao u lansiranju Maistrinih luksuznih hotela, uključujući Adriatic), dosta smo optimistični. Čini nam se da Mužina i Bionda dugoročno mogu voditi promišljen i dobro pogođen projekt poput Tramonta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.