Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Benvenuti upravo su izmiješala svoj prvi superteran, Santa Elizabetu iz 2015.

nikola-albert-benvenuti

Nikola Benvenuti jučer nam je u kratkim crtama opisao novi projekt najuspješnije ovogodišnje hrvatske vinarije. Naime, braća Benvenuti prije nekoliko dana okupili su nekoliko vodećih hrvatskih sommeliera, među kojima su Mario Meštrović, Ivan Jug i Filip Savić, i uključili ih u proces blendanja (miješanja) dosad najambicioznijeg vina kuće Benvenuti. Riječ je o teranu s položaja Santa Elizabeta, s nekoliko različitih terasa.  Vino je dosad odležavalo u tri srednje tostirane nove bačve od 225 litara i u jednoj od 600 litara. Sve su bačve proizvedene od slavonskog hrasta i sva se četiri vina koja ulaze u Santa Elizabetu zasad prilično razlikuju. Poslije finalnog blendiranja, Santa Elizabeta odleżavat će još najmanje godinu i pol dana. Na tržištu bi se trebala pojaviti krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

Gospodin Benvenuti kazao nam je kako je Santa Elizabeta najbolje od najboljeg što njihov teran može dati. S obzirom na činjenicu da su Benvenutijevi redovni terani iz 2012. i 2013.godine u Decanteru dobili po 95 bodova, logično je zapitati se je li Santa Elizabeta kandidat za još višu ocjenu. Santa Elizabeta, kao i novi Lagunin cuvee, koji bi se također na trżištu trebao pojaviti 2019. sugerira kako su istarski vinari ozbilljno pristupili zadatku proizvodnje najboljih mogućih crnih vina s njihovih terroira.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.