Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Budimpešti su proglašeni svjetski prvaci u pripremi kave za 2017. Azijci su uzeli skoro sve

U Budimpešti je upravo završilo najveće europsko predoziranje kofeinom ove godine, World of Coffee Expo 2017. Na trodnevnom mega sajmu kava i specijalnih kava proglašeni su svjetski šampioni iz raznih disciplina povezanih s biznisom kave. Među ostalima, održan su Svjetski kup barista, Svjetski kup kušača, Svjetsko prvenstvo u koktelima s kavom – Coffee In Good Spirits te Svjetsko prvenstvo u Latte Artu. Natjecale su se stotine majstora kave, cijelu listu možete pregledati na Sprudge.com, a mi donosimo pobjednike u najvažnijim i najpopularnijim disciplinama. Idući expo 2018. održat će se u Seattleu.

Svjetski kup barista – Chad Wang, Jascaffe, Tajvan

Sprugde piše da je ovo drugi Wangov nastup na Svjetskom kupu, lani je u Duublinu bio treći. “Danas želim povezati kavu, baristu i gosta”, objasnio je Wang sucima u finalnoj prezentaciji. Evo kako se postaje svjetski šampion u pripremanju kave. Wang je u finalu pripremio prirodnu Geishu s plantaže Ninety Plus Geisha Estate u Panami. Kavu je odabrao na 227. od 300 kušanja koja je prošao u siječnju, putujući u potrazi za savršenim monosortnim kavama za ovo prvenstvo. Geishu je ispržio u Budimpešti, točno tri dana prije finala. U finalu je koristio keramički Hario V60 zbog “stabilnosti temperature koju omogućava debela keramika” i da bi pojačao intenzitet kave. Koristio je 15 grama kave u 250ml vode na 92 stupnja, u omjeru 16.667:1. Prvih 30 sekundi radio je bloom, prelijevao je tu praktički tek prženu kavu s malo vruće vode kako bi je oslobodio preostalog ugljikova dioksida i volatilnih elemenata koji nisu imali vremena ispariti. Onda je ulio ostatak vode u V60 i kuhao ukupno dvije minute. Svaki sudac dobio je 220ml savršeno pripremljene kave. Suci su u ocjenama izjavili da ih je Geisha impresionirala aromama breskve, dinje i butterscotcha, i okusima dinje, bijelih breskvi, narančina cvijeta i karamela s likerom od banane, s kivijem u finišu. Kiselina ove kave podsjeća na ananas, a slatkoća na med. Wangov performas, piše Sprudgeov novinar, bio je masterclass iz preciznosti. U čitavih 9 minuta i 59 sekundi nije protraćeno nimalo energije, svaki je trenutak odrađen s lakoćom i namjerom. “Dok smo gledali (Wangov) nastup, bilo nam je jasno da gledamo majstora zanata u svom elementu. Još kad je lani uzeo broncu znali smo da će 2017. biti favorit. Ali više nije favorit. Chang Wang iz Tajvana je svjetski šampion u pripremi kave za 2017.”

Svjetski kup kušača kave – Lok Chan, Craft Coffee Roasters, Hong Kong

Photo by Norbert Cstaltos at Frame4Studio for World Coffee Events

Gepostet von World Cup Tasters Championship am Sonntag, 18. Juni 2017

Kažu da u svijetu kave nema prvenstva kakvo je Tasters Cup. Na ovom natjecanju nema sudaca i prezentacija. Kušači dođu sa žličicama. Natječu se osjetilima i znanjem. Prolaze četiri eliminacijska kruga u kojima svaki kuša osam serija po četiri šalice kave i moraju prepoznati koja se razlikuje od svih ostalih. Razlike od šalice do šalice su jedva primjetne, smatra se da i ni najprofinjenija nepca ne bi osjetila. Kako je onda Chan postao aposlutni prvak? U kvalifikacijama je imao više od 90 posto točnih prepoznavanja, u svih osam rundi točno je prepoznao kavu u tri od četiri šalice. U četvrt finalu prepoznao je sedam od osam. Polufinale je prošao lako, a u zadnjem krugu imao je osam od osam, Britanac Freda Yun brže od njega prepoznao kavu koja odskače ali je ukupno identificirao tek sedam od osam kava. Tako da su u finale s jednakim perfektnim skorom ušli Chan i Japanac Satsuki Amano. U zadnjem kušanju prije proglašenja, obojica su iz prve prepoznala koja kava ne spada u niz, ali je Chan samo djelić sekunde ranije digao šalicu i to je bilo dovoljno za titulu najboljeg kušača kave na svijetu.

Svjetsko prvenstvo u Latte Artu – Arnon Thitiprasert, Rist8o, Tajland

Najpopularnija natjecateljska disciplina kada je o kavi riječ, privukla je očekivano veliku pažnju u Budimpešti. Pobjeda na The World Latte Art Championshipu je naprestižnije priznanje u kreativnim umjetnostima kave i Tajlanđanin je dokazao da je velemajstor.

Thitiprasert je pobijedio u konkurenciji 40 virtuoznih umjetnika mliječne pjene. Ljestvica je bila postavljena tako visoko, da ni kad su ostala samo šestorica finlista, nitko u publici nije mogao pogoditi tko će pobijediti. Thitiprasert je odabrao temu “šume od punim mjesecom” sa “zecom koji skače na stabo”, “jelenom koji gleda iza sebe” i minuciozno izvedenom “hodajućom lisicom”. Na fotografijama se na rubovima vide mjehurići koji tamo ne bi smjeli biti, ali suci su dopustili fotografiranje tek pet minuta nakon što su ocijenili Latte Art.  “Atmosfera je bila naelektrizirana i dok je Chang slavio, činilo se da stotine ljudi stoje u redu da bi se snimili selfie s tog događaja”, piše Sprudge.

Coffee In Good Spirits – Martin Hudak, American Bar u hotelu Savoy, London

Barmen Martin Hudak iz legendarnog American Bara u londonskom hotelu Savoy, pobijedio je emotivnom prezentacijom Irish Coffee, tradicionalnog koktela koji  se radi s Irish whiskeyem,vrućom kavom, smeđim šećerom i slatkim vrhnjem. Slovak je uz teatralnu glazbu Hansa Zimmera “od koje su se svi ježili” sucima rekao “Dopustite da pošaljem tekuću poruku” i onda majstorski odmotao svoju temu Majke prirode koristeći mlijeko točno određene jedine Jersey krave “čije mlijeko ima više proteina od mlijeka svih ostalih krava na farmi”, i Geishu s panamske plantaže Los Lajones Estate, parcele broj 5. Koktel je poslužio u raskošnim terarijima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.