rosberg

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik Međunarodne udruge sommeliera

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik ASI-ja, Međunarodne udruge sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale), čiji je Hrvatski sommelier klub od 1994. godine. Tu je odluku u petak, 16. lipnja u Bordeauxu donijela skupština ASI-ja koju čine predsjednici 55 nacionalnih sommelierskih udruga. Osim Andresa Rosberga, za predsjednika ASI-ja kandidirao se i predstavnik Francuske Serge Dubs, no nakon 10-minutnog predstavljanja oba kandidata, skupština se opredijelila za Andresa Rosberga.

Novi predsjednik ima mandat od tri godine, a na novoj funkciji zamjenit će Japanca Shinya Tasakija, koji je predsjedavao ASI-jem posljednjih šest godina. Skupština ASI-ja održava se jednom godišnje, najčešće u Bordeauxu, a za razliku od prethodnih godina kada je bila u sklopu Vinexpoa, ove je godine održana uoči samog početka tog najvećeg svjetskog vinskog sajma, 16. i 17. lipnja, i to u veličanstvenom zdanju vinskog muzeja Citè du Vin.  

Osim izbora novog predsjednika, čelnici nacionalnih sommelierskih udruga informirani su o pripremama za naredna sommelierska takmičenja: William Wouters, predsjednik belgijske udruge sommeliera, izvjestio je o detaljima svjetskog prvenstva sommeliera koje će se 2019. održati u Belgiji, a Cipranin George Kassianos najavio je kako će Cipar kao domaćin dočekati natjecatelje i goste prvenstva sommeliera Europe 2020.

U redovno članstvo ASI-ja primjeni su Južna Afrika, Mauricijus i Crna Gora, a u status promatrača Dominikanska republika, Filipini i New Zeland. Na skupštini ASI-ja dodijeljene su i međunarodne ASI diplome kandidatima koji su s uspjehom položili zahtjevan stručan ispit.

Ove je godine međunarodni ispit polagalo 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije. Među kandidatima bio je i naš Mario Meštrović, član Hrvatskog sommelier kluba, koji se zahvaljujući odličnim rezultatima plasirao među 16 najboljih, a time osim diplome zaslužio i certifikat GOLD. Bravo Mario! Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića. Sljedeća skupština ASI-ja održat će se lipnja 2018. u Gruziji.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Ultimativni Kvartovski vodič kroz zagrebačke dobre lokale 3. dio

U trećem dijelu zagrebačkog Kvartovskog vodiča naveli smo…

Sezona je počela. Donosimo listu najboljih hotela na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji

Pogled na mobitel govori kako će ovaj vikend…

Ovo je 10 najjačih žestokih pića na svijetu

Najjača žestoka pića na svijetu ne služe samo…

Najuzbudljiviji istarski restorani u kasno proljeće 2017.

Istra je prirodna vikendaška gastrodestinacija: ona je dva…

NIGHTMARE STAGE Sjećanja na neka od najgorih lokala u Zagrebu u kojima smo jeli zadnjih godinu dana

Rast zagrebačke restoranske industrije unatrag godinu dana podigao…

11 stvari koje nikako ne biste trebali raditi u barovima

Budući da smo u sredini Cocktail Weeka Zagreb…

Komentirajte