rosberg

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik Međunarodne udruge sommeliera

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik ASI-ja, Međunarodne udruge sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale), čiji je Hrvatski sommelier klub od 1994. godine. Tu je odluku u petak, 16. lipnja u Bordeauxu donijela skupština ASI-ja koju čine predsjednici 55 nacionalnih sommelierskih udruga. Osim Andresa Rosberga, za predsjednika ASI-ja kandidirao se i predstavnik Francuske Serge Dubs, no nakon 10-minutnog predstavljanja oba kandidata, skupština se opredijelila za Andresa Rosberga.

Novi predsjednik ima mandat od tri godine, a na novoj funkciji zamjenit će Japanca Shinya Tasakija, koji je predsjedavao ASI-jem posljednjih šest godina. Skupština ASI-ja održava se jednom godišnje, najčešće u Bordeauxu, a za razliku od prethodnih godina kada je bila u sklopu Vinexpoa, ove je godine održana uoči samog početka tog najvećeg svjetskog vinskog sajma, 16. i 17. lipnja, i to u veličanstvenom zdanju vinskog muzeja Citè du Vin.  

Osim izbora novog predsjednika, čelnici nacionalnih sommelierskih udruga informirani su o pripremama za naredna sommelierska takmičenja: William Wouters, predsjednik belgijske udruge sommeliera, izvjestio je o detaljima svjetskog prvenstva sommeliera koje će se 2019. održati u Belgiji, a Cipranin George Kassianos najavio je kako će Cipar kao domaćin dočekati natjecatelje i goste prvenstva sommeliera Europe 2020.

U redovno članstvo ASI-ja primjeni su Južna Afrika, Mauricijus i Crna Gora, a u status promatrača Dominikanska republika, Filipini i New Zeland. Na skupštini ASI-ja dodijeljene su i međunarodne ASI diplome kandidatima koji su s uspjehom položili zahtjevan stručan ispit.

Ove je godine međunarodni ispit polagalo 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije. Među kandidatima bio je i naš Mario Meštrović, član Hrvatskog sommelier kluba, koji se zahvaljujući odličnim rezultatima plasirao među 16 najboljih, a time osim diplome zaslužio i certifikat GOLD. Bravo Mario! Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića. Sljedeća skupština ASI-ja održat će se lipnja 2018. u Gruziji.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 seksi namirnica u kojima treba uživati idućih mjesec dana

I termometri i tržnice pokazuju da je proljeće…

Pet najboljih destinacija na Jadranu u ljeto 2017.

Jedan od fenomena ove turističke sezone jest činjenica…

10 najboljih hrvatskih crnih vina za 2016. godinu (prilično kompliciran izbor)

Iz hrvatske je vinske proizvodnje puno teže relevantno…

Osnovni priručnik za hotele s pet zvjezdica

U Hrvatskoj se iz godine u godinu otvara…

5 najvećih gastro pogrešaka u hrvatskim supermarketima

Dakle, svi kupujemo u samoposluživanjima. Koliko god voljeli…

Crni sladoled, Ofyr i još 11 neobičnih trendova po kojima ćemo pamtiti ljeto 2017.

Iako tek ulazi u vrhunac, već možemo reći…

Komentirajte