Sedam od deset najprodavanijih whiskyja na svijetu proizvode se u Indiji. Donosimo novi poredak

Najprodavaniji whisky na svijetu je Officer’s Choice, s prometom od 32,9 milijuna sanduka u 2016. Objavio je to portal Drinks International u sklopu svoje godišnje liste The Millionaires’ Club 2017. koja prati prodaju masovnih žestokih pića koja se prodaju u količinama većima od milijun sanduka godišnje. Prodaja ovog brenda i portfelja Allied Blenders & Distillers, prošle je godine rasla 5 posto i trenutno su sedam milijuna sanduka u prednosti pred drugoplasiranim McDowell’s No.1 u vlasništvu Diageove indijske podružnice United Spirits.  Pernod Ricard drži treće i četvrto mjesto sa svojim bestsellerima Imperial Blue i Royal Stag kojih su u 2016. prodali po 18 milijuna sanduka, dok je njihov Johnnie Walker nakon prvog mjesta 2012. lani pao na peto mjesto. Sedam od najprodavanijih deset whiskyja su iz Indije, dva iz SAD-a (Jack Daniel’s i Jim Beam) a samo jedan iz Škotske. Situacija je takva već nekoliko godina, zbog kombinacije golemog i nezahtjevnog indijskog tržišta i protekcionističke porezne politike, zbog koje najjači globalni proizvođači u Indiji ne mogu postati konkurencija domaćim brendovima. Proboj na indijsko tržište ostaje golemi izazov za svjetsku industriju žestokih pića. 

U Indiji se gotovo sav whisky radi od baznih alkohola od fermentirane melase slično kao za rum, s whiskyjem bez malta ili prethodno blendanim škotskim whiskyjima. Takvo piće u Europi se ne može prodavati kao whisky. Maltovi sve više rastu kao kategorija indijskih whiskyja, najpoznatiji su brendovi Amrut koji je 2004. prvi put uvezen u Europu, Paul John osnovan 2012. i novija etiketa Rampur. Prodaja im raste oko 10 posto godišnje.

Ovi se maltov proizvode isto kao škotski, od ječmenog slada sa sjevera Indije, destilacijom u kotlovima i najmanje tri godine odležavanja u hrastovim bačvama. Jim Murray Amrut Fusionu dao je 97 bodova. U svom pregledu  Whisky Bible 2010. proglasio ga trećim najboljim whiskyjem na svijetu i skrenuo globalnu pažnju na indijske maltove. Opća percepcija indijskih whiskyja u svijetu je loša, zbog načina proizvodnje i averzije koju izaziva indijska politika zaštite domaćih proizvođača, ali Indijci puno rade na promjeni te percepcije. Pogledajte novi poredak među najprodavanijim whiskyjima na svijetu za 2016/2017.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Tim Okrugljaka zamolili smo recept za štrudl od trešanja jer trebamo vremenski stroj za povratak u djetinjstvo

Ako sezona jagoda najavljuje konačni kraj zime, trešnje…

Due Torri u Veroni primjer je odličnog hotela palače, po hrvatskim cijenama

Verona nije osobito velik grad. Ima oko 250…

5 najboljih stvari koje su se dogodile na zagrebačkom adventu 2016.

U petak oko 11 navečer Takenokovi su konobari…

Kratki pregled najzabavnijih vlasničkih i kuharskih pogešaka u zagrebačkoj restoranskoj industriji

Kad su nam jučer, uz genijalno sočni američki…

GENIJALNA SURADNJA Londonski hotel Hoxton podigao je svoje šatore na Obonjanu. Evo kako izgledaju

Hotel Hoxton, jedan od rodonačelnika superhip žanra koji…

5 najboljih zagrebačkih bistroa

Kao nastavak teksta o bistrologiji i fine diningu,…

Komentirajte