rioja-g

Rioja uvodi single vineyard kategoriju ali nisu svi vinari sretni s tim

Glavni regulator španjolske vinske pokrajine Rioja najavio je uvođenje kategorije “single vineyard” (Vinedos Singulares). Da bi dobili kategoriju, vinari će morati dokazati “prirodne granice vinograda” i isključivo ručno branje u njima. Prinosi u tim vinogradima morat će biti barem 20 posto manji nego u DOC apelacijama, imati potpunu sljedivost, a vina iz svakog vinograda morat će se vinificirati i odležavati odvojeno. Regulatorni odbor Rioje u budućnosti planira proširiti kategoriju i na village wines i manje zone unutar regije.

Ova odluka rezultat je dugogodišnjeg lobiranja vodećih vinara Rioje. Prema riječima Thomasa Perryja, glavnog direktora Udruženja izvoznika vina iz Rioje, španjolska je tek 2003. dobila mogućnost uvođenja single vineyard kategorije, nakon promjene  nacionalnog zakona o vinu kojom je uveden institut Vino de Pago, što praktički odgovara kriterijima za single vineyard vina. Rioja nije odmah htjela uvesti single vineyard ali pritisak se povećavao iz godine u godinu. Vina u rioji označavaju se prema duljini odležavanja u bačvama i bocama, s Joven, Crianza, Reserva i Gran Reserva. Vinari koji ispune kriterije, sada će uz ove oznake na etikete moći dodati Vinedos Singulares, npr. “Crianza Vinedos Singulares”. Time su, tvrde regulatori, pomireni interesi vinara i kupaca koji žele više informacija na etiketama.

"My only regret in life is that I did not drink more wine.” – Ernest Hemingway

A post shared by Rioja Wine USA (@riojawine) on

Većina vinara i trgovaca vinom zadovoljna je uvođenje single vineyard kategorije, ali neki su i sumnjičavi. Lani u siječnju više od 15/ vinara i trgovac apotpisalo je Terroir Manifesto, u kojemu zahtijevaju veću pažnju prema španjolskom terroiru i označavanju vina. Vinari koji traže uspostavljanje kompletnog piramidalnog sustava označavanja kakav primjerice ima Burgundija, boje se da će s kategorijom Vinedos Singulares sve stati na tome.  Jedan od potpisnika manifesta vinar iz Ribero del Duera Peter Sisseck, za Decanter je izjavio da će od uvođenja nove kategorije “ponovno korist imati samo veliki vinogradari” jer nije određena gornja granica površine takvih vinograda. Za uvođenje cijelog sistema klasifikacije nužne su dublje reforme koje bi među ostalim nalagale jasno označavanje regionalnih i village vina. “Ovo je dobar put, ali nismo još ni blizu cilja”, zaključio je Sisseck uime potpisnika manifesta.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Lone je i dalje vrlo solidan hotel, s ozbiljnim problemima s pićem i hranom

U subotu navečer,negdje oko pola dvanaest, na šanku…

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…

7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

U protekla smo dva mjeseca, od en primeur…

Pet perfektnih ljetnih piva koja će vas rashladiti, ali i ispuniti okusima

Meksička Corona desetljećima figurira kao globalni simbol ljetnog…

11 restorana u unutrašnjosti u kojima je najljepše sad u kasno ljeto

Ljeto je gotovo, svi su se vratili s…

9 najvažnijih kuharskih transfera u Hrvatskoj u zadnjih 12 mjeseci

Hrvatsko tržište chefova (i barmena) sve više podsjeća…

Komentirajte