Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osim izvrsne pizze, u Karijoli pripremaju uredne i ukusne ljetne salate

Karijola je, dakle , već petnaest godina jedna od najboljih pizzeria u Zagrebu, Hrvatskoj i šire. Zapravo, dok se nije pojavila O’Hara, Karijola je bila uvjerljivo najbolja. Od samog početka, u neuglednom dvorištu pivnice Concordia u Kranjčevićevoj ulici, Karijola je osim hrskave i tanke pizze s velikim mjehurima na rubovima tijesta, nudila i ponešto druge hrane. U Kranjčevićevoj se svojedobno mogao naručiti solidan pršut, dok  podružnica u Vlaškoj, iznad Malog bara Ane Ugarković priprema nekoliko velikih salata.
Te su salate među najjednostavnijima, ali i najboljima u gradu, kad je riječ o posve jednostavnim  jelima za ručak. Salata u kojoj smo uživali u dubokom hladu Karijoline terase, sastojala se od izvrsne, gorke i pikantne rukole, puno natrganih komada buffalo mozzarelle, korektnih cherry rajčica i savršeno hrskave pancete.
Prezentacija je jednako čista kao i okusi, premda ne bismo imali ništa protiv da je salata domirisana lišćem bosiljka i pomalo doprofilirana s nešto vrhunskih kapara. No, i ova verzija Karijoline salate s pancetom golem je napredak u usporedbi s većinom salata u zalogajnicama i bistroima, gdje se igra na količinu i neprepoznatljivost sastojaka: zdjelu vam napune svim i svačim, uglavnom unaprijed rezanim, dakle već pomalo uvenulim sastojcima B do F kvalitete, pa onda to još prekriju raznim masnim umacima da bi cijela stvar postala nutricionistički toksičnija od Big Maca (usput govoreći, prije nekoliko se godina pokazalo da su McDonald’sove salate nezdravije od burgera).
Šteta je jedino što tako ugledna pekarska institucija kao što je Karijola uz salate ne poslužuje ništa krušno, nego morate posebno naručiti focacciu, koja je naprosto prevelika. Pizze u Karijoli i dalje su prvorazredne, ponudom piva dominiraju Prvo viško i Varionica, dok se dobra čaša vina, graševina Iločkih podruma iz butelje, može popiti već za 14 kuna. Čaša Coronice košta 23.
Karijolina terasa ispod Šalate idealno je gradsko utočište od ljetnih vrućina i od bezukusne hrane, koja dominira Martićevom, Vlaškom, Smičiklasovom i Draškovićevom ulicom (ne računajući, naravno, uvijek maštoviti Mali bar).
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.