Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koliko ste spremni platiti restoranski račun za dvoje: 150, 500 ili više od tisuću kuna?

Načelno govoreći, ne mislimo da su hrvatski restorani skupi. iznimke su tek poneki restorani u Dubrovniku i na otocima: od lani se još sjećamo onog nesretnog mljetskog ekscesa s buteljkom Stagnuma za 22 tisuća kuna, koji je obišao cijeli svijet. No, neovisno o takvim ekscesima, smatramo da domaći restoranim, osobito oni u Zagrebu, istri i na Kvarneru, zaista nisu pretjerano skupi.

Naprotiv, u usporedbi sa susjednim ili drugim mediteranskim zemljama, oni su cjenovno prilično konkurentni. U boljim restoranima u centru Atene (ne mislimo, dakle, na zalogajnice) usred najgore krize u Grčkoj bilo je nemoguće pojesti riblji ručak ili večeru i popiti buteljku solidnog vina za manje od 150 do 200 eura za dvoje.

 U Beču, u masovnom ali vrhunskom nacionalnom restoranu poput Plachutte cijene su trideset do pedeset posto više nego u zagrebačkom Vinodolu, dok degustacijske večere u Michelinovim restoranima Steirerecku i Silviju Nickollu koštaju oko 500 do 600 eura za dvoje.

Okej, s druge strane može se tvrditi kako su i meniji i vinska karta danas svjetski slavne Ane Roš jeftiniji nego u nekim hrvatskim restoranima, ali nezgodna lokacija Hiše Franko sigurno je utjecala i na politiku cijena gospođe Roš.

Dodatni argument u korist teze o korektnim cijenama većine hrvatskih restorana jest u udvostručenju PDV-a, koje je znanto opteretilo biznis planove baš svih hrvatskih ugostitelja. Restorani su porast PDV-a na 25 posto pokušali prvo kompenzirati dizanjem cijena za prosječno desetak posto, da bi u posljednje vrijeme i vrlo etablirani brandovi počeli osnivati nove firme, što znači da u prvih godinu dana neće plaćati porez na dodanu vrijednost.

No, neovisno od toga što poznavatelji strukture restoranskih troškova s dosta jakim argumetnima mogu tvrditi da u Hrvatskoj nije skupo jesti u restoranima, ključno je pitanje što o tome misle njihovi.

Koliko znamo iz razgovora s restoraterima, domaći su gosti još uvijek suzdržani u naručivanju skupljih jela i luksuznijih vina, dok se isključivo od stranaca (koji u zagrebačkim restoranima u centru grada čine tridesetak posto gostiju) može živjeti jedino u Dalmaciji i na otocima.

Budući da publika jedina odlučuje o stvarnoj vrijednosti restoranskih cijena, odlučili smo pitati Vas, čitatelje Kulta Plave Kamenice, koliko ste zapravo spremni potrošiti u restoranima.

Odgovori podrazumijevaju šest rangova cijena, a ovo su orijentiri:

150 kuna – za 150 kuna dvoje ljudi mogu pristojno jesti u nekoj dobroj roštiljarni ili burger shopu, uz pokoje pivo

250 kuna -ova ili manja cijena  obuhvaća dvije vrhunske pizze u O’Hari ili Karijoli također s nekoliko piva i/ili čašom dvije vina. Za istu cijenu dvoje ljudi može vrlo dobro jesti i umjereno piti u bistroima poput Ducka i Oranž Streets

250-700 kuna – više kategorije cijena protežu se od etničkih restorana do popularnih gradskih restorana poput Carpaccia i nešto jeftinijeg Vinodola

750 kuna – cijene do stotinjak eura kupuju već jako dobru večeru u većini ozbiljnih zagrebačkih i istarskih restorana

1000 kuna – za tisuću kuna možete dobiti jakovske kapice, žive škampe i sasvim solidno vino, ili pak izvrsnu večeru u fine dining restoranima poput Esplanadinog Zinfandela, Noela ili Dubravkinog puta.

+1000 kuna – sve više od tisuću kuna uglavnom zavisi o izboru pića, ili o tome želite li naručiti degustacijske menije od sedam ili više slijedova (premda i tu postoje iznimke, poput Xata, gdje s najopsežnijim degustacijskim menijem dvoje prolaze s oko 1000 kuna). Naravno, odlučite li se na doista najskuplje sastojke, poput bijelih tartufa , pravog kavijara i japanske govedine, račun raste u skladu s imidžem i nabavnom cijenom tih sastojaka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.