Koliko ste spremni platiti restoranski račun za dvoje: 150, 500 ili više od tisuću kuna?

Načelno govoreći, ne mislimo da su hrvatski restorani skupi. iznimke su tek poneki restorani u Dubrovniku i na otocima: od lani se još sjećamo onog nesretnog mljetskog ekscesa s buteljkom Stagnuma za 22 tisuća kuna, koji je obišao cijeli svijet. No, neovisno o takvim ekscesima, smatramo da domaći restoranim, osobito oni u Zagrebu, istri i na Kvarneru, zaista nisu pretjerano skupi.

Naprotiv, u usporedbi sa susjednim ili drugim mediteranskim zemljama, oni su cjenovno prilično konkurentni. U boljim restoranima u centru Atene (ne mislimo, dakle, na zalogajnice) usred najgore krize u Grčkoj bilo je nemoguće pojesti riblji ručak ili večeru i popiti buteljku solidnog vina za manje od 150 do 200 eura za dvoje.

 U Beču, u masovnom ali vrhunskom nacionalnom restoranu poput Plachutte cijene su trideset do pedeset posto više nego u zagrebačkom Vinodolu, dok degustacijske večere u Michelinovim restoranima Steirerecku i Silviju Nickollu koštaju oko 500 do 600 eura za dvoje.

Okej, s druge strane može se tvrditi kako su i meniji i vinska karta danas svjetski slavne Ane Roš jeftiniji nego u nekim hrvatskim restoranima, ali nezgodna lokacija Hiše Franko sigurno je utjecala i na politiku cijena gospođe Roš.

Dodatni argument u korist teze o korektnim cijenama većine hrvatskih restorana jest u udvostručenju PDV-a, koje je znanto opteretilo biznis planove baš svih hrvatskih ugostitelja. Restorani su porast PDV-a na 25 posto pokušali prvo kompenzirati dizanjem cijena za prosječno desetak posto, da bi u posljednje vrijeme i vrlo etablirani brandovi počeli osnivati nove firme, što znači da u prvih godinu dana neće plaćati porez na dodanu vrijednost.

No, neovisno od toga što poznavatelji strukture restoranskih troškova s dosta jakim argumetnima mogu tvrditi da u Hrvatskoj nije skupo jesti u restoranima, ključno je pitanje što o tome misle njihovi.

Koliko znamo iz razgovora s restoraterima, domaći su gosti još uvijek suzdržani u naručivanju skupljih jela i luksuznijih vina, dok se isključivo od stranaca (koji u zagrebačkim restoranima u centru grada čine tridesetak posto gostiju) može živjeti jedino u Dalmaciji i na otocima.

Budući da publika jedina odlučuje o stvarnoj vrijednosti restoranskih cijena, odlučili smo pitati Vas, čitatelje Kulta Plave Kamenice, koliko ste zapravo spremni potrošiti u restoranima.

Odgovori podrazumijevaju šest rangova cijena, a ovo su orijentiri:

150 kuna – za 150 kuna dvoje ljudi mogu pristojno jesti u nekoj dobroj roštiljarni ili burger shopu, uz pokoje pivo

250 kuna -ova ili manja cijena  obuhvaća dvije vrhunske pizze u O’Hari ili Karijoli također s nekoliko piva i/ili čašom dvije vina. Za istu cijenu dvoje ljudi može vrlo dobro jesti i umjereno piti u bistroima poput Ducka i Oranž Streets

250-700 kuna – više kategorije cijena protežu se od etničkih restorana do popularnih gradskih restorana poput Carpaccia i nešto jeftinijeg Vinodola

750 kuna – cijene do stotinjak eura kupuju već jako dobru večeru u većini ozbiljnih zagrebačkih i istarskih restorana

1000 kuna – za tisuću kuna možete dobiti jakovske kapice, žive škampe i sasvim solidno vino, ili pak izvrsnu večeru u fine dining restoranima poput Esplanadinog Zinfandela, Noela ili Dubravkinog puta.

+1000 kuna – sve više od tisuću kuna uglavnom zavisi o izboru pića, ili o tome želite li naručiti degustacijske menije od sedam ili više slijedova (premda i tu postoje iznimke, poput Xata, gdje s najopsežnijim degustacijskim menijem dvoje prolaze s oko 1000 kuna). Naravno, odlučite li se na doista najskuplje sastojke, poput bijelih tartufa , pravog kavijara i japanske govedine, račun raste u skladu s imidžem i nabavnom cijenom tih sastojaka.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Zagrebački hoteli najslabija su točka zagrebačkog turizma

Zagreb se posljednjih godina namenuo kao jedna od…

Ovaj recept Yotama Ottolenghija za patlidžane s janjetinom i pinjolima je sve što trebamo od punjenog povrća

Punjeno povrće trebalo je postati dio naše kulinarske…

Gredič je jedan od najboljih hotela na ovim prostorima. Hrvatski bi hotelijeri morali učiti na njegovom primjeru

Hotel Gredič smješten je u malom selu Ceglo,…

ŠTO SE JEDE Za kineski Festival punog mjeseca koji počinje danas

Festival punog mjeseca ili Praznik sredine jeseni, kineska…

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje…

Stigli su smrčci! Inspirirajte se s 2 klasična recepta (i jednim potpuno drugačijim)

Jedna od boljih prvotravanjskih šala u američkim medijima…

Komentirajte

    • Antonija
    • 12/06/2017
    Reply

    Do 500 kn

    • Vladimir Drezga
    • 12/06/2017
    Reply

    U Modeni u Tratoriji Franceskini koliko trazi a isto u Pelegrinu / Sibenik !