Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigla je fenomenalna ljetna tura alkoholnih knjiga. Čitamo o wildcraftingu, mezcalu, rumovima, Bloody Mary…

Stvari se u svijetu barova mijenjaju revolucionarnom brzinom, ali ljeto je još uvijek špica sezone za koktele. Pogledali smo koje su knjige o pićima izdavači tempirali za ovo ljeto i sastavili ovaj popis naslova. Dok su prethodnu sezonu obilježile knjige o bourbonima, bitterima i puno recepata za koktele, u ovoj turi fokus je na znanju o pićima. Samo u ovih nekoliko naslova na listi, nalazi se nekoliko stotina godina drame, ratova, priča, inovacija i likova kakve je teško zamisliti. Za više informacija o knjigama i cijene, kliknite na fotografije. 

CURIOUS BARTENDER’S RUM REVOLUTION
Tristan Stephenson

Nakon pet bestsellera o whiskeyu, ginu, kavi i umjetnosti miješanja pića, barmen konzultant Tristan Stephenson svoju seriju Znatiželjni barmen nastavlja knjigom o rumu. Stephenson kreće od pitanja zašto je rum u zadnje vrijeme toliko popularan. Potraga za odgovorima vodi ga, naravno, daleko u povijest, u vremena kad je rum bio krvotok britanske Kraljevske mornarice, i u godine kad nastaje njegova neraskidiva veza s Kubom.Otkriva i mračniju prošlost ruma, punu avanturista i nasilja (svi pričaju o fenomenalno napisanom dijelu o piratima) i otkriva ulogu ruma u revolucijama. Stephenson, konačno, otkriva kako je rum od neuglednog groga evoluirao u odležano i kompleksno premium piće kakvo poznajemo danas. Knjiga znanstveno opisuje proizvodnju ruma, od šećerne trske i melase do destilacije i jedinstvenih tehnika odležavanja. Posebna atrakcija je dugački pregled najuzbudljivijih svjetskih destilerija ruma i pionira nevjerojatnih okusa i aroma današnjih rumova. Budući da je autor ipak barmen, knjiga je dobro opremljena receptima za Mai Tai, Mojito i druge klasike od ruma.

O ovoj knjizi se priča Tristan Stephenson je zvijezda u usponu u svijetu koktela

MEZCAL / THE HISTORY, CRAFT & COCKTAILS OF THE WORLD’S ULTIMATE ARTISANAL SPIRIT
Emma Janzen

Mezcal se polako ali sigurno nameće kao iduće veliko piće. Egzotičan, ruban i beskrajno karakteran, ovo drevno piće koje se  proizvodi u devet meksičkih pokrajina, iz prve osvaja nevjerojatno raskošnim zadimljenim aromama i komplesknim okusima. Iako su velike korporacije već uskočile na ovaj vlak, većina dobrih mezcala još se uvijek proizvodi ručno, u malim batchevima, metodama koje se prenose s koljena na koljeno i vrlo često s divljim agavama. Autorica Emma Janzen detaljno se bavi takvim metodama prerade, vrstama agava koje se korise za mezcal i njihovu utjecaju na gotovo piće. U knjizi su i lista najboljih mezcal barova u Meksiku i SAD-u i pedesetak recepata za uživanje u mezcalu. Ako vas zanimaju pića i kokteli, ili samo mezcal, ova je knjiga strateško pojačanje za vašu policu. 

O ovoj knjizi se priča Prekrasno producirana i autoritativno napisana, ovaje knjiga najbolji vodič za istraživanje i otkrivanje tajni ovog jedinstvenog artizanskog pića

WHISKY RISING
Stefan Van Eycken

Obvezna lektira za ljubitelje uvijek nedovoljno poznatog japanskog whiskyja. Whisky Rising je zbirka portreta najvažnijih starih i novih japanskih destilera i blendera, puna detaljnih bilješki s kušanja i recenzija. Posebna vrijednost knjige je katalog svih relevantnih japanskih whiskyja. Nije teško satima se izgubiti u 400 stranica povijesti, divnih infografika i recepata. Vrijedno investicije.

O ovoj knjizi se priča Whisky Rising je esencijalna knjiga za sve koje zanima japanski whisky.

A FIELD GUIDE TO WHISKY
Hans Offringa

Proizvodne metode. Savjeti za konzumiranje. Trendovi. Zanimljivosti. Zemljopisne karte. Liste destilerija. Whisky trails. Barovi. Hoteli. Festivali. Svi podaci iz nepreglednog fundusa znanja insajdera ove industrije i jednog od vodećih stručnjaka za whisky. 

O ovoj knjizi se priča U 323 kratka unosa Offringa daje apsolutno sve što trebate za osnovnu pismenost o ovom piću. A Field Guide to Whisky bilo koga bi pretvorila u stručnjaka za whisky.

THE BLOODY MARY
Brian Bartels

Knjiga barmena Briana Bartelsa već je proglašena biblijom ovog amblematskog koktela. Bartels istražuje nejasno porijeklo Bloody Mary, pokušavajući riješiti vječnu dilemu je li koktel izmislio Ernest Hemingway ili jedan pariški barmen. Eklektični recepti motivirat će ljubitelje Bloody Mary da iziđu iz okvira votke i tradicionalnog garnirunga. Ili kako je o ovoj knjizi rekao Dale DeGroff: “Svatko misli da je njegov recept za Bloody Mary najbolji i drago mi je zbog toga. Ali studija koju je o ovoj temi izradio gospodin Bartels zahtijeva hitnu pažnju svih poklonika ovog omiljenog klasika. Ova knjiga otvorit će vam oči”.

O ovoj knjizi se priča Pored 50 recepata za ovaj barski klasik, autor otkriva i svoj State Street Bloody Mary, primjer savršenog balansa u ovom slavnom piću, ali i temeljitosti i promišljenosti s kojom Bartels pristupa koktelima, kad ih miješa i kad piše o njima.

ROSÉ ALL DAY / THE ESSENTIAL GUIDE TO YOUR NEW FAVORITE WINE
Katherine Cole

Vjerojatno ni Sacha Lichine nije zamišljao da će rosei postati baš takav hit kad je prije deset godina lansirao Whispering Angel. Taj je brend praktički sam stvorio tržište suhih rosea koje danas raste visokim dvoznamenkastim stopama. Najbolji rosei danas su ozbiljna i cijenjena vina, a suhi rosei ultimativno lifestyle piće koje je odavno preraslo granice ljetne sezone.

O ovoj knjizi se priča Točno na vrijeme za prve vrućine, ova knjiga o vinu boje rumenila istražuje uspon rosea, proizvodnju u različitim svjetskim vinskim regijama i preporučuje najbolja vina. Ilustracije Mercedes Leon jednostavno ubijaju.

THE COCKTAIL HOUR (L’HEURE DU COCKTAIL)
Marcel Requien i Lucien Farnoux-Reynaud

Reprint klasika L’Heure du Cocktail iz 1920-tih, prve francuske knjige o koktelima koju nisu pisali barmeni za druge barmene, već je posvećena podučavanju javnosti u umijeću miješanih pića. Corps Reviver Editions prvi je reizdao ovu knjigu na dva jezika u prevodu Douga Skinnera i Gaylora Oliviera, a londonski studio Spin detaljno je rekonstruirao grafički dizajn, uz 34 nove ilustracije Tonyja Brooka

O ovoj knjizi se priča Mitska francuska knjiga zbirka je 224 recepta za koktele koja su i danas relevantna. Drugačije nije ni moglo biti, kad ih potpisuju neki od najvećih barmena međuratnog Pariza, ali i slavni pisci i novinari Pierre Benoit, Claude Farrère, Régis Gignoux, Marcel E. Grancher, glumci Jane Renouardt i Vincent Hyspa, filmaši poput Marcela L’Herbiera… i jedan pjesnik, Jean Cocteau.

WHERE BARTENDERS DRINK
Adrienne Stillman

Tristo najboljih svjetskih barmena otvara vam vrata svojih omiljenih barova u koje, nakon što zatvore svoje, odlaze po odmor i inspiraciju. U knjizi je 750 barova iz 60 zemalja, tako da praktički više nema mjesta na Zemlji gdje ne biste pronašli dobro piće. Ovaj hard core insajderski vodič, napisan po uzoru na slavnu knjigu Where Chefs Eat, vodi nas na najrazličitija mjesta, od legendarnih hotelskih barova do malih kvartovskih lokala, i na neka neočekivana mjesta. Knjiga je opremljena posebno izrađenim mapama, a svi barovi opisani su kratkim recenzijama barmena.

O ovoj knjizi se priča Ovo je jedini vodič koji trebate da biste bilo gdje na svijetu pronašli najbolja pića na nezaboravnim lokacijama.

THE WILDCRAFTED COCKTAIL
Ellen Zachos

Pokret mikrolokalne hrane i divljeg bilja nije rezerviran samo za restorane. On je prirodno vezan uz ideologiju i scenu craft koktela i iz te je ljubavi nastao wildcrafting. Ova knjiga napisana je s namjerom da nam okaže kako je lako napraviti jedinstvena miješana pića s običnim poljskim cvijećem, korijenjem, bobicama i lišćem koje možete naći bilo gdje. Kao stručnjakinja za foraging, autorica počinje s receptima za više od 50 ukrasa, sirupa, infuzija, sokova i bittera. Među tim divotama su, recimo, Kratko kiseljeni pupoljci dnevnog ljiljana, sirup od šipka i rum infuziran lisičarkama, zajedno s uputama kako ih ukomponirati u 45 koktela poput Stinger in the Rye, Don’t Sass Me i Tree-tini.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.