Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Sezona je počela. Donosimo listu najboljih hotela na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji

lemongarden

Pogled na mobitel govori kako će ovaj vikend temperature rasti do 32. Pogled na centar Zagreba svjedoči o tisućama i tisućama stranih turista. Na moru ih je, naravno, još mnogo više. Pogled na parkiralište ispred naše zgrade, koje se u petak navečer ispraznilo, sugerira kako su i mnogi Zagrepčani vikend odlučili provesti na obali. Puna sezona očito počinje. Stoga smo odlučili objaviti listu, nažalost kratku, najboljih hotela na Kvarneru i u srednjoj Dalamciji. Kratku zato što na Kvarneru, usprkos njegovoj stoljetnoj hotelijerskoj tradiciji, gotovo da i nema vrhunskih hotela. U srednjoj Dalamaciji ih, pak, uz neke iznimke nikad nije ni bilo, pa s nestrpljenjem očekujemo početak gradnje hvarskog Four Seasonsa, koji bi moao postaviti nove standarde za suvremenu luksuznu hotelsku industriju u tom dijelu Hrvatske.  Ovo su najbolji hoteli na Kvarneru:

1. ALHAMBRA, Mali Lošinj

Alhambra , smještena u renoviranoj i proširenoj vili podignutoj početkom dvadesetog stoljeća, primjer je visokostiliziranog luksuza posve netipičnog za jadransku hotelsku scenu. Alhambra ujedinjuje perfektno udobne sobe, raskošne poglede, izvanredne kupaonice (s možda najboljom hotelskom kozmetikom na Jadranu), sa spektakularnim javnim prostorima koji uključuju jako dobar fine dining restoran Alfred Keller, na čelu sa chefom Melkiorom Bašićem. Restoran se može pohvaliti možda najiscrpnijom listom velikih vina na obali. Osoblje je perfektno, a jedina naša primjedba odnosi se na minibarove, u kojima nema alkohola. Premda room service radi 0-24, katkad naprosto ne želite konobare, nego čim dođete u sobu želite natočiti neko fino piće pa gledati i slušati more.

2. BEVANDA, Opatija

Bevandino je glavno ograničenje činjenica da ima samo deset soba. No, te su sobe zaista briljantno uređene, s baš svim detaljima tipičnim za luksuzne hotele:od raskošnih kupanica, preko dva velika televizora (u nekim sobama), do Kruga i beligijskih piva u minibaru. Sobe imaju lijepe, velike balkone, s nedoljivim pogledom na more, na kojima poželite provesti cijelu noć usprkos jako udobnim krevetima i dubokim, mekanim jastucima.

3. NAVIS, Opatija

Navis je jedini veći vrhunski hotel na kopnenom dijelu Kvarnera. Navisova je arhitektura toliko dramatična da fascnira na prvi pogled; unutarnje je uređenje dovoljno originalno da opravdava žanr design hotela u koji se Navis svrstao. Neka poboljšanja u posljednje vrijeme, poput obnovljenih minibarova s Billecart Salmonom i craft pivom, pojačane vinske karte i nove linije koktela, daju Navisu još jedan sloj autentičnog luksuza. Doručak je među najboljima u Hrvatskoj (od sezonskog voća do kamenica), sunčalište s bazenom i plaža jako su lijepi, a usluga na razini pravog five star hotela.

4. BELLEVUE, Mali Lošinj

Bellevue je veliki moderni hotel s pet zvjezdica, koji se sa svojom plažom, bazenima, barovima i svime što Vam može trebati za udoban boravak, zapravo pretvara u samodostatni five star resort. Golemi, bogato opremljeni spa, vjerojAtno najveći na Kvarneru, jedan je od Bellevueovih glavnih aduta. Bellevue izgleda baš onako kao što bi trebali izgledati veliki obalni hoteli s regularnih pet zvjezdica. Barmen Darko Uremović i njegovi kokteli (od kojih su neki nastali u suradnji s Marinom Nekićem), atrakcija su za sebe.

SREDNJA DALMACIJA

U srednjoj Dalmaciji nikad nije bilo vrhunske hotelske industrije, pa se tako Split, posljednjih godina suočen sa žestokom turističkom ekspanzijom, pretvorio u najveći zimmerfrei u Hrvatskoj. Najava otvaranja Four Seasonsa na Hvaru i Hyatta u Zadru zbog toga imaju baš strateško značenje za daljni razvoj dalmatinskog turizma.

.

1. VESTIBUL, Split

Vestibul, u čijim su sobama doslovno zidovi Dioklecijanove palače,  spada među najspektakularnije hotele u Hrvatskoj i šire. Jedinstvena, nevjerojatna lokacija usred Palače, odlično uređenje i vrhunska posluga, osigurali su malom Vestibulu jaki međunarodni renome. Velika je šteta , međutim, što Vestibul nema ozbiljan restoran i bar, koji bi se barem donekle pokušali podudarati s njegovim spektakularnim ambijentima.

2. LEMONGARDEN, Sutivan na Braču

Lemongarden je luskuzni heritage hotel koji se sastoji od tri stare, restaurirane kamene kuće čije su sobe i apartmani uređeni s najvišim ambicijama i osjećajem za detalje. Lusteri i lampe napravljeni su od Murano stakla, tkanine u sobama su Missonijeve, dok su podovi, razumije se, od bračkog mramora. Vanjski prostori, poput bazena, maksimalno su kapitalizirali čarobnu bračku prirodu. Osobito je dobro što je Lemongarden angažirao chefa Antu Udovičića, koji jamči modernitet i visoku razinu gastronomije na otoku na kojem nikad nije bilo fine dininga. Šteta je što su tekstovi na Lemongardenovoj web stranici prilično konfuzni i naginju nepotrebnom kiču.

3. PARK, Split

Park je jedini veliki, zaista luksuzni srednjedalmatinski hotel. Sobe su ekscentrično udobne, kupaonice vrhunske, minibarovi sa šampanjcem jako dobri, vrtovi s prastarim palmama baš lijepi, dok je pogled na Bačvice, iz soba i s terase, Parkova strateška prednost. Park je istodobno i turistički i gradski hotel. Chef’s Table talentiranog kuhara Nikole Eterovića zna biti prilično uzbudljiv i autentičan.

4. D RESORT, Šibenik

D Resort konvencionalni je, pomalo industrijalizirani veliki hotel koji nas je interijerima i atmosferom pomalo podsjetio na tipizirane five star resorte u jugoistočnoj Aziji. S jedne strane, za grad Šibenik je strateški važno što je dobio ozbiljan hotel visoke kategorije. S druge strane, lani skoro cijeli softverski dio D Resorta nije funkcionirao: nije bilo nosača prtljage, kao piće dobrodošlice ponudili su nam jeftini pjenušac, na bazenu su nam donijeli mlako i oksidirano vino, dok je barmenima trebalo nekih tridesetak minuta da nam smiješaju koktele. Nadamo se da su ove godine bar malo uigraniji i organziraniji.

5. BOŠKINAC, Pag

Ovog pionira modernog hrvatskog turizma nismo mogli izostaviti iz dva razloga.Prvo, Boškinac je smješten u toliko božanstvenom ugođaju paške unutrašnjosti, gdje se mirisi i zvukovi pomalo divlje prirode miješaju sa slanim zrakom nedalekog mora, da ondje vrijedi doći samo zbog fenomenalnog okruženja. Drugo, sommelier Roko Bekavac preuzeo je brigu za restoran, koji je svojedobno predstavljao jednu od važnijih gastronomskih točki na Jadranu, no koji je lani bio u pomalo kaotičnom stanju. Prilično smo uvjereni da će gospodin Bekavac vratiti Boškinčev restoran u područje ozbiljne gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.