Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrana u Leonardu nipošto nije najbolja u gradu. Možda je najplastičnija

U turističkoj gostionici Leonardo u Skalinskoj ulici, koja povezuje Tkalčićevu s Dolcem, ništa nije uvredljivo. Porcije su goleme i bez ozbiljnih grešaka u kuhanju, konobar je bio ekscentrično ljubazan, vino ispravno rashlađeno, a veliki stropni ventilatori osiguravaju kakav takav protok zraka u klimatski tajlandiziranom Zagrebu. Jedino uvredljivo u Leonardu jest velika crna ploča na ulazu u lokal, na kojoj doslovno piše: Best food, wine and price in the city. Zbog tog natpisa, koji smo zapazili prije dva dana, odlučili smo posjetiti Leonardo.


Trattoria Leonardo, otvorena prije više od dvadeset godina, tipična je masovna hranionica s gotovo stotinjak jela na meniju, koja je uspješno kapitalizirala svoju fantastičnu lokaciju s niskim, ali financijski uravnoteženim kulinarskim kriterijima. Većina gostiju u petak na terasi je jela pizze ili prženje lignje i tjestenine.
Takve hranionice postoje svugdje u svijetu, namijenjene su loše obaviještenim turistima, dok ih bolje obaviještena lokalna publika redovito izbjegava.


Međutim, kad gostionica takvog profila stavi natpis u kojem se tvrdi da pripremaju najbolju hranu u gradu, riječ je o najtežem slučaju lažnog reklamiranja: otprilike kao da Dacia tvrdi da je brža i udobnija od Mercedesa.
U Leonardu hrana sasvim sigurno nije najbolja (kao ni najgora u gradu), ali je możda najplastičnija. Gigantska porcija medaljona od lungića u umaku od šampinjona s milijun malih njoka nije imala okus baš ni po čemu, dok je tekstura umaka bila opterećena s puno previše vrhnja.


Radi se u vrsti jela od koje se možete prejesti, a da ne osjetite baš ništa što hranu čini jednim od većih zadovoljstava na svijetu. Salata Big Sea bazirala se na svježoj rikuli i rajčici, koje su, međutim, bile neobično bezokusne s obzirom na svježinu povrća, i na ponešto plastificiranih morskih plodova. Opet sasvim jestivo i apsolutno bezukusno.

Osim asocijacija na plastiku i industrijalizaciju hrane, Leonardo je gostionica bez ikakvih svojstava. Kojoj dobro ide. Obilan i dosadan ručak s buteljkom Krauthakerove graševine platili smo oko 350 kuna.

 

TRATTORIA LEONARDO
Skalinska 6, Zagreb

HRANA 2/5 POSLUGA +3/5  AMBIJENT 2/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.