Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bonplandov rum Caroni 21 jedno je od najboljih jakih pića što smo ih kušali za dugo godina

Kušanje rumova u vinoteci Vivat u Folnegovićevoj ulici prošlog je četvrtka završilo Caronijem starim 21 godinu. Destilerija na Trinidadu i Tobagu u kojoj se proizvodio Caroni, zatvorena je 2002. godine. U destileriji je ostalo ponešto bačava s raznim godištima i stilovima ovog kultnog ruma. Nekoliko bačava nabavila je i njemačka etiketa Bonpland, iza koje stoji tvrtka nazvana po Romeu i Juliji, Capulet et Montaigu, specijalizirana za sakupljanje, proizvodnju i prodaju ekscentričnih alkoholnih pića poput ginova infuziranih rizlingom.

Capulet i Montaigue nabavili su, dakle, nešto Caronija, pa ga četiri ili pet dana dodatno odležavali u njemčakim bačvama kako bi ispunili Bonplandov credo – svaki rum koji dovuku s Kariba ili Srednje Amerike, provest će neko vrijeme u njemačkim bačvama kako bi došlo do dodatne transformacije tih plemenitih pića.

Prezentaciju je vodio gospodin Dario Grabarić

U Caronijevu slučaju transformacija su, zapravo, željeli izbjeći pa se ovaj 21-godišnjak družio zaista minimalno vrijeme s njemačkim hrastom. Caroni 21 s 50 posto alkohola, zaista je nevjerojatno kompleksno piće. Na prvi gutljaj on, razumljivo, obara čistom snagom. No, radi se zapravo o rumu čiji  je spektar aroma dostojan zaista najboljih malt whiskeya, koje smo imali dosad priliku kušati: od niza začina poput cimeta i klinčića, preko puno slanog karamela i crne čokolade do kože, dima i orašastih nijansi. Pedeset posto alkohola nimalo ne peče, jer je Caroni 21 savršeno harmoniziran; elegantan je poput dvadesetgodišnjeg Margauxa iz velikih berbi. Usprkos alkoholu i fizičkoj snazi koju emanira čim ga kušate, Caroni je zapravo vrlo lako piti. Dapače, želite ga piti što više. razumije se da je krajnje  nezdravo preporučivati pojačanu konzumaciju pića od 50 posto alkohola, ali u Caronijevu se slučaju ne možemo suzdržati.

Boca od pola litre Bonplandova Caronija  u Vivatu košta 1580 kuna, i vrijedi sav taj novac. Kušanje Caronija predstavljalo je vrhunac edukativne večeri posvećene Bonpland rumovima. Dario Grabarić, jedan od vodećih hrvatskih poznavatelja jakih pića, održao je informativnu i pametnu prezentaciju, koja je s tehnike proizvodnji ruma katkad uspješno zalazila u sociopolitičke kontekste nastanka industrije ruma, a uz Caroni kušali smo još pet vrlo solidnih do finih rumova, od kojih Bonpland Blanc i Bonpland Rouge ulaze u šire prihvatljive cjenovne kategorije. Nama se uz Caroni osobito svidio trinaestogodišnji Barbados pun dubokih i tamnih okusa. Ultrapremium rumovi proizvedeni u razmjerno malim količinama mogli bi, čini se, postati iduća velika stvar svjetske scene žestokih pića. Caroni 21 već je sad velika i teško dostupna zvijezda te scene.

Foto/Vivat

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.