Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 najboljih hrvatskih široko dostupnih vina koja možete kupiti za manje od 60 kuna

Niz međunarodnih nagrada što su ih ove godine dobila hrvatska vina pokazuju, među ostalim, da se dobre buteljke danas mogu kuptii za zaista malo ili relativno malo novca. Stoga smo na temelju rezultata internacionalnih natjecanja (ali i na temelju našeg osobnog ukusa), sastavili malu listu široko dostupnih i nipošto skupih vina, koja su dobila svjetska priznanja i u kojima  možete uživati ovog ljeta.

1. Fakin Malvazija 2016. 

Fakinova Malvazija iz 2016. godine stvarni je pobjednik Vinistre, jer je s 89,25 bodova najbolje ocijenjeno bijelo vino na toj smotri. Fakinova Malvazija La Prima iz 2015. godine, odležana u drvu, osvojila je 95 bodova i zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama! Vinarija Fakin iz  Motovuna postaje najvažnija nova zvijezda istarske vinske scene, što se srećom još ne vidi na cijenama njenih vina, pa smo tako redovnu seriju malvazije u Vrutku pronašli za šezdesetak kuna. 59 kuna (Vrutak)

2. PP Orahovica Zeleni silvanac 2015. 

Orahovački zeleni silvanac jedan je od postojanih brandova hrvatske vinske industrije. Svojedobno je bio toliko popularan da su ga držali čak i u roštiljarnama koje inače ne nude buteljirana vina, poput zagrebačkog Starog kotača. Zeleni silvanac na ovogodišnjem je Decanteru dobio jednu zlatnu medalju, za single vineyard Jezerac, te dvije srebrne za izbornu i redovnu berbu. Silvanac iz redovne berbe 2015. može su kupiti u nizu bolje opskrbljenih supermarketa i u većini vinoteka. Kombinacija aromatičnosti, svježine  i kiseloslatkog okusa čini ga pomalo neobičnim, ali idealnim ljetnim vinom. 48-55 kuna (supermarketi i vinoteke)

3. Iločki podrumi, Graševina 2016. 

Buteljke Iločkih podruma s navojnim čepom nenadmašna su vrijednost za novac. Ova graševina kojoj je Decanter dodijelio brončanu medalju i 88 bodova (i koju je hrvatski Zavod za vinarstvo ocijenio vrhunskom premda se prodaje pod etiketom kvalitetna), katkad se na akcijama može dobiti i za manje od 25 kuna. Riječ je o čistom, svježem, perfektno napravljenom vinu koje vrijedi konzumirati  u većim količinama. Oko 30 kuna (supermarketi)

4. Laguna Terra Rossa 2015. 

Lagunina  kupaža Terra Rossa i ove je godine na DWWA osvojila srebro i 90 bodova, što je za crno vino u tom rangu cijena, koje se proizvodi u velikim serijama, zaista izniman uspjeh. Terra Rossa je mješavina merlota, borgonje i terana, karakteristična po lijepoj, vibrantnoj crvenocrnoj boji, puno svježine i neobičnoj nijansi likviricije (Coca Cole) u okusu, koja joj daje prilično jedinstveni karakter. Apsolutno izvrsno vino za vaš kućni roštilj. Oko 40 kuna (supermarketi)

5. Belje, Graševina 2016. 

Beljska Vrhunska graševina ove je godina osvojila srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je o vinu koje je s berbama 2012. i 2013. drastično promijenilo stilistiku, pa sada svježina i čistoća aroma i okusa prevladavaju nad težinom i visokim alkoholima; u starim je godištima beljska graševina znala prikupiti petanestak psoto alkohola.  Beljska  je graševina svakako  jedno od elegantnijih bijelih vina, koja se prodaju u samposluživanjima. 55 kuna (supermarketi)

6. Feravino Graševina Dika 2016. 

Feravino je prije desetak godina izazvalo veliku pozornost hrvatskog tržišta svojim graševinama i frankovkama iz srednjih i viših linija, pod imenom Dika i Miraz. Kasnije je firma ušla u određene probleme, da bi se zadnjih godina počela uspješno vraćati na tržište, u segment vrlo dobrih vina po prihvatljivim cijenama. Graševini Diki iz lanjske berbe Decanter je opravdano dodijelio brončanu medalju. Feravinova Dika jedna je od dvanaest nagrađenih graševina na ovogodišnjim Decanterovim svjetskim nagrada (dvije su dobile zlatne medalje), što zorno govori o velikim mogućnostima te sorte. 45 do 50 kuna (supermarketi)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.