Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć je u prepunom Dubravkinom putu predstavljen Korlat Supreme

Dubravkin put načelno ne prihvaća večere za više od 70 ljudi. Ipak, početkom tjedna pristali su na 85 gostiju, jer je pritisak uzvanika na premijernu večeru Korlatove linije  vina Supreme bio neobično velik. Dubravkin put sinoć je uistinu bio prepun. Barmen Dominik Bečvardi jedva je stizao isporučivati ružičaste koktele s bijelom pjenom, bazirane na Korlatovoj rakiji od divlje ruže i šipka, gosti su se veselo motali po lijepoj terasi koja u ovo doba godina dobiva punu privlačnost, jazzerski trio prašio je popularne melodije uz vokalnu potporu Marka Tolje, dok je Priska Thuring u kuhinji grizla nokte razmišljajući kao da odjednom isporuči 85 toplih tanjura. Što je bio tek operativni dio problema.

Konceptualni se aspekt problema javio u samom začetku organizacije ove atraktivne večere koja je proglasila dolazak ljeta u Zagreb. Dakle, Korlat Supreme postoji, naravno, isključivo u crnim verzijama, što znači da je gospođa Thuring morala složiti meni posvećen isključivo crnim vinima. Moramo konstatirati da joj je uspjelo, osim što bismo mi prvo jelo zamijenili drugim.

Dakle, Korlatova večera u Dubravkinom putu počela je raviolom punjenim goveđim repom, s kremom od pancete i raguom od smrčaka i rajčica. Raviol je bio golem, veličine ljušture divlje jakovske kapice, ali smo ga uspjeli pojesti, dijelom zahvaljujući svježini Supreme cabernet sauvignona.

Cabernet sauvignon sigurno je najuspjelije vino iz linije Supreme. Radi se o jednom od zaista najboljih hrvatskih caberneta, koje smo dosad kušali. Njegova moćna struktura, zreli tanini i izrazita suzdržanost ukazuju na vrlo dug rok dozrijevanja. Supremeova se svježina fino složila s bogatim raviolom.

Zatim je uslijedilo laganije i nježnije jelo, orzoto s hobotnicom, mladim graškom i bobom, uz kojeg je poslužen slasni i elegantni, ali ne prebogati Supreme Merlot. S tom je kombinacijom večera zapravo, trebala početi, jer su i merlot i orzotto znatno manje intenzivni od caberneta i goveđeg repa sa smrčcima. No, ove su primjedbe postale nevažne čim se na stolovima pojavio veličanstveni file Wellington, napravljen baš kao iz Pellapratove biblije. Savršeno, hrskavo i masno lisanto tijesto, optimalno crvena govedina, gusja jetra, stilton i dikseli od vrganja, crnih trubača i šampinjona, učinili su Wellington gospođe Thuring najuspjelijim masovno posluženim jelom kojeg se sjećamo za dugo, dugo vremena.

Servirati nešto toliko dobro za tako puno ljudi zaslužuje baš sve moguće komplimente. Aromatični, raskošni i visokoalkoholni Supreme Syrah dostojno je pratio ovu raritetnu demonstraciju klasične visoke kuhinje u Zagrebu.

Korlatova linija Supreme namijenjena je isključivo ozbiljnim restoranima i prestižnim hotelima. Ta se vina, koja dolaze s posebnih položaja unutar benkovačkog vinograda Korlat, ne mogu kupiti u trgovinama. U berbi 2012., koja je predstavljena u Dubravkinom putu, posebno se ističe Cabernet sauvignon, vino koje ćemo, nadamo se, relativno često piti, i koje ćemo sigurno, dugo pamtiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.