Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

11 stvari koje nikako ne biste trebali raditi u barovima

Budući da smo u sredini Cocktail Weeka Zagreb sva je priika da ste već posjetili neki od sjajnih barova koji sudjeluju, a iako niste još vam ostaje veliki dvodnevni party na otvorenom u subotu i nedjelju. Možda ste stari gost barova i znate barmene poimence, ili ćete prvi put morati naručiti piće s njihovih nabrijanih retro pultova. U svakom slučaju, s rastom popularnosti koktela, pravila ponašanja u barovima postaju sve relevantnija. Dobar odnos s barmenom može vam se višestruko isplatiti, a pola posla je znati kako izbjeći početne greške. Istražili smo što barmene najviše nervira i sastavili ovu priručnu listu.

Podcjenjivati barmena

Profesija barmena u razvijenim je sredinama oduvijek vrlo cijenjena, ali čak i u Londonu, New Yorku ili Tokiju ona tek počinje rasti u pravom smislu. Konkurencija je velika, znanja kojima barmeni moraju vladati sve veća. Nitko se više ne može zaposliti u dobrom baru “zato što nije uspio ni u čemu drugom”. To su ozbiljni profesionalci koji barataju ozbiljnim vještinama. I tako se treba odnositi prema njima. Barmeni i konobari su formalno posluga ali nisu sluge.

Osjećati se kao doma

Barovi su mjesta za opuštanje i uživanje, možete i raditi u njima ako vam odgovara, ali probajte za sobom ne ostaviti nered. Papirići, opušci, prazne kutije cigareta, prolivena pića, povišeni glasovi, ostaci grickalica, sve su to normalne stvari u barovima ali koliko god vam ugodni bili nemojte ih zamijeniti za dnevni boravak. To se posebno odnosi na zaljubljene parove. Ljubljenja, grljenja i pretjerani izljevi ljubavi nisu cool. Posebno ne barmenima

Naručivati pojedinačno u grupi

Ako dolazite u grupi, nemojte sjesti i svakih par sekundi dovikivati narudžbu za po jedno novo piće, čašu vode, novu slamku, drugi koktel. Radije zamolite da vam daju par minuta da pregledate karte, razmislite što želite i dogovorite se pa naručite svi odjednom.

Tražiti od barmena da vam bira piće

Koliko ste puta za susjednim stolom čuli rečenice “ni sam/a ne znam što bih” dok konobar ili barmen čekaju satima. Nemojte naručivati “nešto fino” ili “nešto slatko” ili “bilo što, vi bolje znate”. Ne mojte ni tražiti “nešto što bi barmen sam pio”, jer bi vam svaki barmen na to trebao natočiti whisky ili shot mezcala, to je vjerojatno jedino što žele popiti dok obavljaju sto radnji odjednom na baru. Ne morate znati točno koji koktel ili piće želite, ali pokušajte barem točno opisati što vam se pije i navesti neko piće koje volite i zamolite barmena da vam napravi koktel. Barmeni imaju previše posla da bi pogađali vaše nejasne želje. 

Ne možete mrziti piće

Barmen Dominic Venegas (NoMad, New York), u jednom je intervjuu rekao da su mu hejteri pića najbolnija stvar u poslu. “Ne možete naručiti piće i onda reći da mrzite gin, mrzite tekilu, mrzite whisky…Svako piće ima puno različitih ekspresija, postoje slađe tekile, mekši ginovi, manje karamelizirani rumovi. Moj je posao da pronađem točno što vam se sviđa i jedino što tražim je da kušate. Ne možete ‘mrziti’ cijele kategorije pića. Mržnja je teška riječ”.

Tražiti da mijenjaju glazbu

Ne pokušavajte tražiti da promijene glazbu zbog vas, da stišavaju, pojačavaju…Glazba je integralni dio bara i ako vam baš jako kvari iskustvo, radije potražite bar u kojemu vam je ugodnije.

Tražiti  piće koje vam je napravio drugi barmen

Ako barmeni nešto ne podnose, to je kad im gosti dolaze s pričama o koktelima koje su im napravili drugi barmeni, i još ne znaju što su pili. S “nečim plavim kao u onom baru” ili “nečim kao od naranče od onog barmena, jeste li čuli za njega?” nećete dobro početi odnos s barmenom. Čak i da znate većinu sastojaka, jedan barmen ne može znati kako ih je drugi dozirao i miješao. Svaki barmen ima svoj rukopis i svoju filozofiju. Odlučite što želite, pustite da vam napravi koktel, probajte, i iskreno i artikulirano dajte povratnu informaciju.

Žicati besplatna pića

Nikad nemojte tražiti da vas barmen časti zato što ste toliko i toliko puta kupili piće u njegovu baru. Ako ste baš naporni, bar će vas častiti, ali ćete i ući na crnu listu nepodnošljvih gostiju. Barmeni imaju socijalne vještine, znaju tko su im stalni gosti, imaju osjećaj za ono što se događa u baru i njihova se socijalna i poslovna inteligencija ne mora mjeriti vašom potrošnjom.Biste li u lokalnoj trgovini tražili besplatan kruh zato što ga stalno kupujete?

Ne ostavljati napojnice

Deset posto je džentlmenska napojnica, ali na većim iznosima bi vas mogla zaboljeti ,pa možete zaokružiti iznos na neku prvu veću brojku. Ali nikad, baš nikad nemojte izlaziti iz bara da ne ostavite napojnicu. Pića koja vam poslužuju u dobrim barovima danas su puno kvalitetnija nego nekad, barmeni se puno više trude, barovi pripremaju puno vlastitih domaćih pripravaka, tu su onda začini, čaše, oprema, ambijent, glazba…sve što je činilo vaše iskustvo u baru napravljeno je pažljivo i promišljeno, i netko je u to uložio ozbiljan rad. Osim što je naprosto nepristojno, ne ostaviti napojnicu, šalje poruku i da vam svi detalji oko vašeg pića ili koktela nisu puno značili, bez obzira na to što ste za njih platili nemalu cijenu. A to znači i da vas taj bar vjerojatno ne treba kao gosta.

Mahati novcem i flertati s barmenom

Normalno je da u gužvi na šanku želite ubrzati stvari, ali nikad, baš nikad nemojte mahati novcem ni stavljati ga na šank prije nego što ste dobili piće i zatražili račun. Za barmene je to možda i najgora stvar koju možete napraviti. Ponižavajuće je i krajnje nepristojno. Ne pokušavajteni šarmirati barmene ni laskati im, bili muškarci ili žene. To je isto kao da mašete novcem. Pravilo je da se gosti uslužuju redom kojim dolaze u bar. Uostalom, svaki dobar barmen može istodobno miksati koktele i pratiti kako gosti dolaze, da bi ih uslužio po redu. Komunikacija je dobrodošla, ali flert baš i ne.

Praviti se važni u jednostavnim barovima

Ako se bar ne reklamira koktelima i jednostavan je, ne maltretirajte barmena s tvistovima na Manhattan i sličnim stvarima. Naručite pivo, neko dobro kratko piće, zahvalite i uzivajte.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.