Čokov brancin na pari jedno je od najdelikatnijih ribljih jela u Hrvatskoj

Konoba Čok obiteljski je restoran u centru ne osobito lijepog, ali gastronomski iznimno vrijednog Novigrada. Novigrad spada među rijetka istarska mjesta koja se i po lijepom vremenu doimaju pomalo depresivno. No, Novigrad ima tri restorana visoke klase: modernu i hrabru Marinu Marine Gaši, tradicionalistički carpaccio bar Damir & Ornella i bazični riblji Čok, gdje jedemo vrlo rijetko, ali uvijek uživamo.

Čokov je jelovnik konzervativan: riblja pašteta, riblji carpaccio, sirovi škampi,par vrsta školjki, jastog s tjesteninom i veličanstvena sirova riba.  Premda je u petak navečer hlap uperio svoja velika kliješta na nas, nismo odlučili prihvatiti izazov, nego smo za predjelo naručili kamenice i carpaccio od brancina.

I jedan i drugi tanjur bili su dobri, ali ne baš senzacionalni. Međutim, oveći brancin kuhan na pari i serviran upravo savršeno (naravno, bez kože), spada među najplemenitija riblja jela koja smo kušali u Hrvatskoj otkako postoji Kult Plave Kamenice.

Naš je brancin bio sočan, vlažan ali čvrst, mineralan i posve delikatan; riječ je o jelu koje samo zaslužuje Michelinovu zvjezdicu, neovisno od konteksta. Genijalni je brancin na stol došao s vrlo finim kuhanim krumpirom: radilo se o zaista neobično uspješnom i slasnom minimalizmu.  Svim ovim komplimentima treba dodati činjenicu da je Čokova riba jeftina: od 250 do 400 kuna po kilogramu, što je manje nego u Zagrebu, Zadru ili Splitu. Mlade malvazije koštaju oko 130 kuna, s Claijeva bijela vina 220, što je sve također više nego povoljno. U Čoku smo probali i Ipšin Frantoio, najbolje maslinovo ulje od ove sorte koje smo dosad imali prilike kušati.

Novigradskom Čoku fali još ponesto detalja da bi ušao u ozbiljnu međunarodnu konkurenciju, ali se ta novigradska konoba definitivno ubraja među nekoliko najboljih hrvatskih ribljih restorana.

KONOBA ČOK
Sv. Antona 2, Novigrad,

HRANA 4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA + 3/5
sve kreditne kartice

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Dovedite svoj rižoto od buče do savršenstva (RECEPT)

Pitanje je li dobar rižoto od buče onaj…

Chaud-froid d’Oeuf au Sirop d’Érable Alaina Passarda, najslavnije jaje zapadne visoke kuhinje

Chef Alain Passard je velikan nove francuske kuhinje.…

10 stvari koje mora imati svaki pravi hotel s pet zvjezdica

Luksuzno hotelijerstvo polako postaje sve važniji segment hrvatske…

KLASA 2017. Četiri zagrebačka fine dining restorana koji zaista zaslužuju tu oznaku

Fine dining, ukratko, podrazumijeva visoku razinu svih aspekata…

5 najpodcjenjenijih, a jako dobrih namirnica na našim tržnicama i u trgovinama

Ovo je, zapravo, mala sugestija za shopping vikendom,…

Kako postaviti glazuru na tortu – savršeno

Perfektne glatke torte mogu djelovati zastrašujuće, ali ako znate…

Komentirajte