Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korakov Rose Brut Nature već se prvom berbom uvrstio među najbolje hrvatske pjenušce

Velimir Korak doajen je hrvatskog i plešivičkog vinarstva. Ovaj enolog koji usred svojih lijepih vinograda upravo gradi ambiciozni restoran, prvi je privatni plešivički vinar čije su buteljke cijenama mogle konkurirati vodećim istarskim i dalmatinskim vinima. Mislimo, naravno, na Korakov Chardonnay sur Lie, dugogodišnji zlatni standard hrvatskih školovanih bijelih vina.

Korak je, međutim, tek nedavno ušao u svijet pjenušaca, žanr koji bi mogao trajno definirati Plešivicu kao posve specifično hrvatsko vinorodno područje. Prije par tjedana u lošinjskoj smo Alhambri prvi put kušali Korakov bijeli Brut Nature, iz berbe 2013. napravljen od pola chardonnaya i pola crnog pinota.

Radi se o finom vinu ponešto suzdržanih mirisa. Nismo uvjereni zagovornici pjenušaca bez ekspedicijskog likera jer izostanak šećera u zadnjoj fazi tradicionalne proizvodnje pjenušavih vina osiromašuje razvoj postdegoržacijskih aroma.

Ovih smo dana kušali prvi Korakov ružičasti pjenušac koji je ostavio puno snažniji dojam, premda se također radi o brut natureu. Korakov pjenušavi rose bojom varira između kožice luka i blago dimljenog lososa, dok je na nosu pun svibanjskih jagoda. Tijelo je veće nego kod bijelog pjenušca, svakako zaokruženije, dok je okus svjež ali pun zrelog crvenog voća. Kombinacija svježine, elegancije i osjećaja zrelosti kvalificira prvi Korakov pjenušavi rose među vodeće hrvatske pjenušce.

Gastropreporuka Ovaj smo pjenušac prvo probali s fetom vrlo fine pancete, što se pokazalo baš slasnim. Dobro se složio i uz mladi parmezan, pa čak i uz zelenu, klorofilom prebogatu juhu od šparoga i mladog graška. No, dovoljno je velik za ljetne roštilje.Pljeskavice i pjenušci nisu zločin. Naprotiv.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.