Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Americi cvjeta crno tržište starog ulja iz friteza. Evo zašto

Kopači po smeću i lopovi pojačali su aktivnost oko restorana u velikim američkim gradovima, objavio je ovih dana Bloomberg. Kradu staro ulje iz friteza, dosta popularan nusproizvod restoranskih kuhinja, na sekundarnom tržištu poznat kao “žuta mast” .Žuta mast je traži jer se rafiniranjem može pretvoriti u biogorivo za automobile i kamione. Kako cijena biogoriva upravo raste, veća je i potražnja za starim uljem. 

Većina restorana u SAD-u radi s barem jednom fritezom. U friteze obično ide oko četiri litre biljnog ulja, masti ili životinjske masti. Kad se ulje mijenja, restoran prema propisima staro ulje mora izliti u posebne kontejnere, prvenstveno radi opasnosti od zapaljenja. Posebno opremljeni kamioni ispumpavaju staru masnoću iz kontejnera i prodaju je ili je voze na sigurna odlagališta. Ove godine, međutim, kradljivci su bili brži i kamioni su došli na poprilično ispražnjene kontejnere, što je bio znak da je crno tržište “žute masti “opet oživjelo.

Policija tvrdi da su dva razloga za ove krađe: zakon o energetici iz 2007. koji obvezuje naftne kompanije da koriste 7,5 milijardi litara biodizela godišnje. Lani je ta potrošnja narasla bila za 400 milijuna galona veća nego godinu ranije, najviše u povijesti Amerike.  Većina biodizelar adi se od sojinog ulja a drugi najveći izvor je stara masnoća iz friteza. Drugi razlog rasta potražnje za žutom masti je cijena, koja je sa 15,2 po kilogramu 2000.  godine narasla na 59 centi po kilogramu ove godine. Očekuje se rast cijena. Dosad su za krađu ulja iz friteza uhićena dva muškarca uTenneseeyu. Uhvaćeni su s više od 8000 litara ulja koje su mogli prodati za oko 600 dolara. To su pojedinačno male zarade ali se krade u organiziranim mrežama, tržište je strukturalno slično uličnom dilanju droge ili ilegalnom otkupu starog metala.  Prema Bloombergovim informacijama, u travnju su prijavljene najmanje 44 krađe. Zadnji put kad se staro ulje masovno kralo bilo je 2013. kad je cijena dostigla rekordnih 72 centa za kilogram. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.