Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matoševićeva malvazija Alba iz 2016. uvjerljivo je najbolje njegovo mlado vino unatrag puno godina

Svi znamo da je Ivica Matošević jedan od začetnika i glavni ideolog istarske vinske scene. No, posljednjih godina Matoševićeve mlade malvazije nisu uživale osobito dobar imidž. Mnogi vlasnici i voditelji ozbiljnih restorana tvrdili su kako su one površno napravljene, kako su pretanke i kako je sasvim očigledno da gospodin Matošević ne pridaje dovoljno pozornosti svom bazičnom proizvodu. Sam se Matošević branio tezom kako njegova vina nisu dizajnirana da bi se pila mlada, što je dokazivao degustacijama starih berbi svojih početnih malvazija.

Mi smo ove zime u gotovo laboratorijskim uvjetima probali 2002. koja je zadržala zaista neočekivano puno svježine. Nova Matoševićeva Alba morala bi demantirati skeptike, koji njegova bazična vina već dugo ne shvaćaju ozbiljno, dok istodobno jako poštuju i crnu i bijelu Grimaldu.

Malvazija Alba iz 2016. godine pristupačno je vino srednjeg tijela, puno ljetnog žutog voća, već skoro posve izbalansirano, s tipičnom čvrstom, kiselom strukturom koja Matoševićevim malvazijama osigurava dug život. Alba iz 2016. najbolja je mlada lanjska malvazija koju smo dosad kušali, uz Coronicu, Fakina i Benvenutija.

Gastropreporuka Novu smo Albu kušali slučajno, uz vrlo žestoki Pepper Jam Burger u zagrebačkom Burgeraju, čiju je ljutinu dobro podnijela. No, zapravo je vidimo uz proljetne tanjure poput Barbierijevog izvrsnog graška, boba i sipe ili naprosto korektno napravljenog rižota primavera. Školjke, sushi i manje bijele ribe prirodno vole takva vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.